Delft


Station Delft. Bron: gedenkboek van de HIJSM, 1839-1889.


Miniworld Rotterdam, 28 januari 2015. Model van het stationsgebouw van Delft. Dit gebouw uit 1885, ontworpen door Christiaan Posthumus Meyjes sr., blijft behouden, ook nu er een nieuw ondergronds station in gebruik is genomen.


Stationsreclame in Delft: 1948 en 2007. De oorspronkelijke tunnel is verdwenen met de spoorverhoging uit 1965.


Delft, 9 december 2005. Hier waren ze blij dat in 1965 het verhoogde spoor in gebruik werd genomen. Het tegelplateau is onthuld door burgemeester De Loor.


Delft, 28 december 2007 en 28 januari 2015. Voormalige Post T. De relaisruimte op de begane grond is nog in gebruik. Zodra deze beveiligingsapparatuur niet meer nodig is, zal het gebouw worden gesloopt. Eenzelfde type seinhuis stond in Hilversum en staat nog steeds in Naarden-Bussum. De tv-antennes op het dak hebben niets met de beveiliging te maken.


Bommelding in Leiden

 

Delft/Leiden, 28 januari 2015. De trein naar Lelystad "rijdt niet verder dan Den Haag HS i.v.m. politie". Voor mij geen probleem, want ik moest in Delft zijn. Ik voelde meteen al wat er aan de hand was: een bommelding omdat iemand een verdacht pakje heeft gezien. Dit keer bleek het verdachte pakje zich in Leiden te bevinden. Reclamebureau Exterion Media had van NS toestemming gekregen om een camera op te hangen om stiekem treinreizigers te filmen. Vandaar die camouflerende vuilniszak. "Het was ongelooflijk. Niemand op het station kon zien dat hij voor NS werkte. Bovendien zag hij er gevaarlijk uit met een tas, een trapje, en een muts op zijn hoofd. Het was geen wonder dat passagiers het niet vertrouwden en het aan de NS meldden", aldus een beveiligingsbeambte in De Telegraaf.


Brandoefening in Delft

Van 7 januari tot en met 3 februari 2015 stond de Spoorzone Delft in het teken van oefeningen voor de OHD: Overheid Hulp Diensten. Gedurende deze periode bezochten zo'n 400 hulpverleners uit de regio de nieuwe tunnel. Zij rukten, alsof het echt was, uit voor zowel aanrijdingen, beknellingen en brand, en ontmoetten daarvoor op locatie RF-loc 21 en een drietal DDM1-rijtuigen. Bij wijze van afscheid werd tijdens de laatste twee dagen het geheel extra kwistig van rook voorzien. Omdat ik toen de rol van machinist vervulde, kon ik dat even mooi vastleggen. In de namiddag van 3 februari was het 'einde oefening'. Hulpmiddelen, rookmachines en helmen mochten terug in de kast. Wat niet meer bruikbaar was, verdween de container in! Tekst en foto's Cor de Rijke.


Delft, 4 november 2005. HTM 3047 (nog op ouderwetse draaistellen, loopt soepel door de bocht) bij de Sadatweg. Foto Rienk Mebius.


Stoom door Delft: ca. 1928

Delft, ca. 1928. Vertrek van een trein naar Den Haag achter een stoomloc uit de serie 1600. Links molen 'De Roos' die er nu nog steeds staat, alleen loopt de spoorlijn sinds 1965 over een betonnen viaduct. Dat duurt echter niet lang meer: er ligt al een spoortunnel onder de molen en het station van Delft gaat ondergronds. Hierna wordt het viaduct weer gesloopt. Omslag van The Beyer Peacock Quarterly Review, July 1928. Collectie Ton Pruissen. (Er komt wel erg veel stoom vrij uit de loc; mogelijk is de foto geretoucheerd zodat het locnummer niet leesbaar is. De loc is namelijk niet door Beyer Peacock gebouwd.)


Stoom door Delft: 2009 en 2017

Delft, 12 juni 2009. SSN-loc 01 1075 is met een trouw­trein op weg van Den Haag naar Rotterdam. Foto Sander de Korte. Ik stond hier om dit filmpje te maken. Hierin zie we een bekende filmer over het perron lopen

Delft, 17 mei 2017. Wachtende reizigers zien tot hun verbazing opeens een stoomtrein voorbij komen. De trein is op weg naar het Spoorwegmuseum in het kader van de Spoorwensdagen van NS. Foto Ton Pruissen.

Spoorwenstrein: ook door Bunnik

Bunnik, 17 mei 2017. De SSN kwam twee keer met de Spoorwenstrein door Bunnik, om kop te maken in Driebergen. Zoiets filmen we natuurlijk. De bemanning deed z'n best om te fluiten, maar de loc had er weinig zin in.


Zie ook:
vorige       start       omhoog