Buffels (DM'90)

Tussen 1996 en 1998 werden door Talbot (later opgegaan in Bombardier) in Aken 53 tweedelige dieseltreinstellen gebouwd voor NS. Ze hadden een dieselhydraulische aandrijving en konden in treinschakeling rijden met de Wadlopers, zij het in dat geval met maximaal 100 km/uur in plaats van 140 km/uur. De elektrische uitrusting, treinbesturing en diagnosefuncties werden geleverd door Holec Ridderkerk (later opgegaan in Alstom). Duewag in Krefeld bouwde het interieur in. De stellen waren deels gebaseerd op SM'90, de Railhopper. Ze hadden eveneens een naar buiten geknikte zijwand, zodat er ruimte zou zijn voor vijf stoelen in de breedte, maar daar heeft men van afgezien.

De stellen kregen de nummers 3401-3453. Er zijn plannen geweest om nog een serie te bouwen, maar die zijn niet doorgegaan, net zo min als het idee om eendelige motorrijtuigen te bouwen. Door de komst van nieuwe vervoerders op de diesellijnen kwam hier niets van terecht. Syntus heeft een deel van de DM'90-vloot overgenomen. Ook bij andere maaatschappijen hebben Buffels gereden, zoals NoordNed (later opgegaan in Arriva) in Groningen en Friesland.

Vanaf 2010 verdwenen de treinstellen geleidelijk van de baan. Tot 10 december 2017 waren ze nog in actie te zien op de trajecten Zwolle-Kampen en Zwolle-Enschede. Op 29 augustus 2018 werd treinstel 3426 overgedragen aan het Spoorwegmuseum. Hiermee kwam een eind aan het dieseltijdperk bij NS.Roermond, 15 juli 1997. Treinstel 3439, vers uit de fabriek, als trein naar Venlo en Blerick.


Hengelo, 2 oktober 1999. Treinstel 3451 van Syntus naast museum-DE1 41, tijdens een open dag. Op de tweede foto een "Buffel" van NS, met rechts een DE3.


 

Leeuwarden, 4 augustus 2003. Treinstel 3447 van NoordNed doet dienst op de lijn naar Groningen.


Zwolle, 4 augustus 2003. Twee Buffels: links treinstel 3418, rechts vertrekt 3429 naar Kampen.


Werkplaats Haarlem, 12 juni 2004. Een beschadigde bak van treinstel 3405 in de takels.


Eindhoven, 13 november 2005. Buffel bij de kuilbank, met rangeerrobot. Foto Rob Quaedvlieg.


Enschede, 1 juli 2006. Rechts een DM'90. Links een trein van de VSM, die pendelde tussen Enschede en Hengelo ter gelegenheid van het 140-jarige bestaan van deze lijn. Foto Erwin Davids.


Alkmaar, 9 april 2005. Neus van een Buffel.


Heino, 4 augustus 2007. Waarom heeft men geen eenwagenstel van DM'90 gemaakt? De Blauwe Engelen hadden ze, de Wadlopers ook. Maar DM'90 is er alleen in een tweedelige uitvoering. Of toch niet...? Foto Richard Krol.


Driedelige Buffel. Beeldgrapje van mij. Fotograaf Bert Dikker.


Wit landschap bij Nieuwleusen, 22 december 2007. DM'90 "Buffel" 3448 + 3419 als stoptrein tussen Hoogeveen en Zwolle (vanwege een seinstoring tussen Hoogeveen en Assen reden de treinen niet verder dan Hoogeveen). Foto Fokko van der Laan.


Zwolle, 5 januari 2010. De diepvriestrein uit Kampen loopt binnen. Dieseldolf doet de Dolf. Foto Tim Bosma (TreinTim).


Apeldoorn De Maten, 23 november 2012. Buffel van RegioNS op weg naar Zutphen. Op 9 december 2012 zou Arriva deze dienst overnemen.


Drijvende bus kost Lovers miljoenen

The Floating Dutchman, de blauwe amfibiebus van rederij Lovers, dreigt uit te draaien op een financieel drama. 'Dit is niet leuk meer', zegt directeur Karel Lovers in De Telegraaf van 30 oktober 2012. Hij overweegt een tweede in aanbouw zijnde busboot af te zeggen. Door aanhoudende technische storingen zei Schiphol al de samenwerking met Lovers op en is het prijskaartje van de eerste bus nu al 3 miljoen euro, in plaats van de geraamde 6 ŗ 7 ton. Volgens Lovers wil de maker van de amfibiebus, een bedrijf in Nijmegen, nog meer geld. 'Het voelt als chantage. Een blok aan mijn been', zegt hij. Het bedrijf vindt echter dat Lovers de bus niet goed onderhoudt. The Floating Dutchman zou toeristen bij Schiphol oppikken en vervolgens na aankomst in Amsterdam direct een stukje met ze varen. Schiphol zei die samenwerking dus op en in de praktijk stond de busboot sowieso vaker stil dan dat hij toeristen vervoerde. Dat moet dus anders, bijvoorbeeld met een trein. Fotomontage Henk Koster.


Buffel Farewell Tour

Kampen, 17 november 2017. Buffel Farewell Tour. De kans om een slagje te rijden liet ik mij niet ontnemen.


Wisseling van de wacht

Enschede, 7 december 2017. Een paar dagen na het maken van deze foto was het afgelopen voor de Buffels. De laatste dieseltreinen van NS moesten plaatsmaken voor elektrische treinen van een andere vervoerder. Het grootste deel van de kudde Buffels is verkocht en gaat naar RoemeniŽ. Het treinstel op deze foto, nummer 3426, blijft voor het Spoorwegmuseum bewaard. Ook blijven er twee plukstellen achter. Foto Jan de Kroon.

Raalte, 11 december 2017. Treinstel 7407, een Flirt3 van Keolis, langs een perron waar enkele dagen eerder nog Buffels stopten. Keolis (voorheen Syntus) rijdt met deze treinstellen tussen Zwolle en Kampen, en tussen Zwolle en Enschede. Foto Olaf Horn.

Vernieuwing Kamperlijntje

Bij het vernieuwen van de spoorlijn tussen Zwolle en Kampen is iets flink misgegaan, zodat de beoogde maximum snelheid van 140 km/uur niet gehaald wordt en het nieuwe station Zwolle Stadshagen niet in gebruik kan worden genomen. Dit gebeurt er dus als je je ingenieurs vervangt door managers zonder vakkenis, die alleen maar geleerd hebben om op processen te sturen. Alsof het geen verschil maakt waar je werkt: bij een bedrijf dat spoorlijnen aanlegt of in een koekjesfabriek. In een toespraak voor de NVBS verbaasde Pier Eringa zich erover dat er bij ProRail een communicatie­afdeling van 70 man zit, terwijl er maar twee of drie medewerkers zijn die iets van wissels of boven­leidingen afweten.


De laatste Buffel naar het Spoorwegmuseum

Boven op het nieuws met Langs de rails

Op 29 augustus 2018 werd de laatste Buffel (DM'90 3426) overgebracht naar het Spoorwegmuseum. Hiermee kwam een eind aan het dieseltijdperk bij de Nederlandse Spoorwegen. De rit van Blerick naar het museum werd gereden door Bernd-Jan Kraan. Hier nam Peter-Paul de Winter het treinstel officieel in ontvangst van NS. Tussendoor beelden van een Buffel in Kampen (17-11-2017) en van de vooroorlogse DE3 27 in Utrecht (6-9-2013). Met foto's van Elbert Conijn en Peter Otten.

Amersfoort, 29 augustus 2018. Klaar voor de laatste dieselrit van NS: treinstel 3426 gaat naar het Spoorwegmuseum.


Utrecht, Oosterstraat, 30 juni 2019. Buffel uitgevoerd in beton.


Dieseltreinen in Nederland. Door Carel van Gestel e.a. Uitg. de Alk, Alkmaar, derde druk 1997. ISBN 9060139755. Overzicht van alle verbrandingsmotorrijtuigen en dieseltreinstellen die in Nederland dienst hebben gedaan of nog dienstdoen, inclusief die van buitenlandse maatschappijen.


Zie ook:
vorige       start       omhoog