Dieselloc NS 6000 (ontwerp)

Toen er een opvolger moest komen voor de diesellocs van de series 2200 en 2400, dacht men aanvankelijk aan een nieuw te ontwerpen draaistroomlocomotief. Deze zou in de serie 6000 worden genummerd. Uiteindelijk ging dit niet door en bestelde de NS locs 'van de plank': de serie 6400.In het begin van de jaren tachtig werd een studie gestart naar een geschikte opvolger voor de loc's 2200/2400. Na nogal wat touwtrekkerij met de Ondernemingsraad, die met enige klem een zware dieselloc met twee cabines adviseerde die als losse loc (om dienstregelingtechnische redenen) ook nog eens 120 km/h mocht rijden, kwam er uiteindelijk een merkwaardig ogend model naar voren. Aangeduid met de typenaam DE 6000 werd hij in het personeelsblad De Koppeling van 24 februari 1984 gepresenteerd. In totaal 50 exemplaren zou de nieuwe generatie diesels van NS gaan tellen, met daarbij de kanttekening dat er eerst een zes stuks tellende voorserie besteld zou worden (ter waarde van 33 miljoen gulden). Zoals dat binnen de NS vroeger wel vaker gebeurde kon men daarmee, met de tot dan toe ongebruikelijke draaistroommotoren, eerst de nodige gebruikers- en onderhoudservaring opdoen. Pas in een later stadium zou de bestelling volgen voor nog eens 44 van deze 1200 Kilowatt sterke trekkrachten volgen. Politiek gekissebis over compensatieorders voor onze nationale industrie en de lopende bezuinigingsstudie naar het goederenvervoer, maakte dat het project met de loc 6000 doodbloedde. Bron: Cor de Rijke, www.feijenoordsemeesters.nl.


Simpelveld, 9 juli 2011. Voor zover bekend werd er uiteindelijk slechts een enkel rijdend exemplaar gebouwd. De maker ervan, de heer L. Kleynen, beschikte niet over specificaties of tekeningen. Het enige aanknopingspunt was de zwart-wit-impressie die ooit in De Koppeling stond. Ook de bruin-gele kleurstelling komt voort uit de fantasie van de heer Kleynen. Foto Cor de Rijke.


Loenersloot, 8 februari 1980. Loc 202 003 met 1127 tijdens een proefrit op weg van Utrecht naar Amsterdam. De Duitse loc is een van de drie experimentele draaistroomlocomotieven van de Baureihe 202. Op basis van deze loc wilde de NS een serie 6000 laten ontwerpen, maar dit ging uiteindelijk niet door. Foto Albert Sas.


Zie ook:
vorige       start       omhoog