Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg (MAN)


"Schienenfahrzeuge des 20. Jahrhunderts. Triebwagen." Uitgave van de Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg (MAN) uit 1953. Boek met fabrieksfoto's gemaakt tijdens de productie van verschillende treinen waaraan MAN meewerkte.

Op het fabrieksterrein staan drie treinstellen voor de Turkse spoorwegen, daartussen een VT 08.5 voor de DB. Deze treinstellen hebben alle een dieselhydraulische aandrijving. De Turkse stellen bestaan uit twee identieke motorrijtuigen met een tussenrijtuig. De VT 08.5 bestaat uit een motorwagen, een tussenrijtuig en een stuurstandrijtuig. Later zijn hiervoor extra motorrijtuigen en tussenrijtuigen gebouwd, om vier- en vijfdelige treinstellen te kunnen samenstellen.

Proefrit met een Turks treinstel. Onder de brug een autobus van MAN.

VT 08.5 bij de Lorelei-Tunnel (Rheinstrecke). Op de neus een gevleugeld wiel.

Het motordraaistel van een VT 08.5 wordt in de trein gemonteerd. De Turkse treinstellen hadden soortgelijke motordraaistellen.

Doorsnede van de kop van een motorwagen van de VT 08.5. De motor en de transmissie zijn gemonteerd op het voorste draaistel. Voor de machinist blijft een krappe ruimte over in de neus. Er was nog wel plaats voor een smalle vluchtgang.

Ter vergelijking de kop van de VT 10.5 die in die tijd werd gebouwd. Twee naast elkaar liggende motoren zijn ondergebracht in de neus van de trein en drijven elk een as van het motordraaistel aan. Een derde motor (nummer 8 op de tekening) levert de energie voor de hulpapparatuur.


Vierwagenstel van de Deense spoorwegen, afgeleid van de Duitse VT 11.5. Belangrijkste verschil met de Duitse versie zijn de stuurstandrijtuigen. Hierdoor kon men een achtwagentrein splitsen, waarna de twee helften naast elkaar op een veerboot pasten. Fabrieksfoto's MAN.


Vrachtwagen gebouwd door de Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg. Het type 635 is gebouwd van 1959 tot 1962. Uit een folder uit 1959, collectie Henk Koster.


Meer fabrieksfoto's
vorige       start       omhoog