Nieuw-Zeeland


Class 'X' New Zealand Veteran Locomotive. Deze boekenlegger heb ik rond 1970 gekregen van een Nieuw-Zeelandse spoorwegbelangstellende met wie ik correspondeeerde: Harry Summerhays.


Nieuw-Zeeland, ca. 1970. Loc 900, de oudste machine van de K Class, gebouwd in 1932. Deze locs werden tot in de jaren zestig gebruikt voor zware goederentreinen en exprestreinen op het Noordereiland. De treinen in dit land rijden op kaapspoor (1067 mm). De K-klasse bestond uit 30 locomotieven (900-930) waarvan er drie bewaard zijn gebleven. Ze hebben verschillende aanpassingen ondergaan, maar loc 900 bevindt zich in vrijwel de oorspronkelijke toestand. De loc is te zien in het Museum of Transport and Technology in Auckland. Foto Harry Summerhays, collectie Nico Spilt.


New Zealand railcar Rm 50. A 1939 Vulcan product based on a Danish design. Shown at the Invercargill locomotive depot in front of the NZR Road Services depot. An Ab loco behind it. Probably on a rail tour as the Vulcan cars did not regularly run to Invercargill. Possibly the 21 November 1964 tour. Foto Harry Summerhays, collectie Nico Spilt.


Invercargill, midden jaren 60. J Class 1258. Foto Harry Summerhays, collectie Nico Spilt.


Locomotief 949, een vertegenwoordiger van de Ka Class, was op 24 december 1954 betrokken bij de Tangiwai Disaster. Toen de exprestrein van Wellington naar Auckland op de brug over de Whangaehu reed, werd deze brug plotseling weggeslagen door een enorme vloedgolf. Bij het ongeluk kwamen 151 mensen om het leven. Omslag van "Tangiwai Disaster and 30 other railway accidents in New Zealand" (1972), getekend door Michael J. Hansard.


Class Ja met een excursietrein, omstreeks 1970. Foto Harry Summerhays, collectie Nico Spilt.


   

Zuidereiland, 21 november 2004. De "Kingston Flyer", die even ten zuiden van Queenstown een eigen route heeft.
Foto's Henk Bokhoven.


Een goederentrein bij de Kaimai-tunnel op het Noordereiland, nabij Hamilton, 2004. Foto Dirk Boon.


Hamilton, juni 2013. Een locomotief van Kiwi Rail. Dit zijn zesassige locomotieven (Bo'Bo'Bo'), Class EF. Op de onderste foto Dirk Boon in de cabine van zo'n loc. De locs worden gebruikt voor goederentreinen, waarbij ze meestal als duo rijden. Van dit type zijn de locomotieven afgeleid die door de Kanaaltunnel rijden. Foto's Dirk Boon.


Napier (oostkust Noordereiland), 2005. Napier is voor een groot deel in Art Déco-stijl gebouwd
en zoveel mogelijk intact gelaten. Veel is in stijl, dus ook de putdeksels. Foto Bert Bolle.


In Auckland heeft men plannen gehad om een monorail volgens het systeem van de Alweg-Bahn aan te leggen. Fotomontage uit het blad "Rails", May 1972.


Silver Star, een nachttrein van de New Zealand Railways. Deze trein, een hotel op wielen, reed van 1971 tot 1979 tussen Auckland en Wellington. Daarna kon men niet langer op tegen de concurrentie van het vliegtuig: reizigers hadden de keus tussen een uur vliegen of meer dan 12 uur met de trein. Advertentie uit "Rails", June 1972.


Advertentie van het Stoker Model Centre uit Auckland, met een tekening van een
Duitse loc Baureihe 89. Advertentie uit "Rails", October 1972.



Somersault semaphores

Armseinen in Nieuw-Zeeland. Dit zijn zogeheten somersault semaphores. Somersault is het Engelse woord voor salto; de seinarm draait om een as die ongeveer in het midden zit. De seinarm is zodanig gebalanceerd, dat bij een draadbreuk automatisch de stand onveilig wordt aangenomen.

Op de linkerfoto de achterkant van een sein dat in de stand veilig staat: off position. Op de rechterfoto de voorkant van een onveilig sein: on position. 's Nachts wordt een groen resp. rood licht getoond. In het laatste geval schijnt er aan de achterkant van het sein een klein wit licht.

Dit zijn seinen die in het lower quadrant werken: de seinarm draait in de stand veilig naar beneden. Bij seinen die in het upper quadrant werken (zoals in Nederland en Duitsland) draait de seinarm in de stand veilig naar boven.

Deze foto's komen uit een boek dat over treinongelukken gaat, in dit geval over een ernstig ongeluk uit 1914 dat veroorzaakt werd door een te strak gespannen trekdraad. Volgens de apparatuur van de seinwachter stond het sein onveilig, maar de machinist kreeg een veilig sein te zien.


Modern Australian and New Zealand Trains. Frank Shennen (editor). Uitg. Murray, Sydney. Boek uit de jaren zestig van de vorige eeuw, met 104 kleurenfoto's. Dat staat althans voor in het boek; het betreft in veel gevallen zwart-witfoto's die op een onnatuurlijke manier zijn ingekleurd.

Dampf über Australien un Neuseeland. Door Günter Oczko. Godom Verlag, Bindlach 1991. ISBN 3811208713. Prachtige kleurenfoto's, deels uit de tijd dat er nog stoomlocs in normale dienst reden, deels van de jubileumritten in 1988. In dat jaar bestond Australië 200 jaar, wat onder andere gevierd werd met diverse stoomritten, en vierden de Nieuw-Zeelandse spoorwegen hun 125-jarig jubileum.

 

Cavalcade of New Zealand Locomotives. Door A.N. Palmer en W.W. Stewart. Uitg. A.H. & A.W. Reed, Wellington 1957. Overzicht van alle Nieuw-Zeelandse locomotieven die sinds 1863 dienst hebben gedaan (stoom, diesel, elekrtisch).

Coaling from the clouds. Door R.J. Meyer. Uitg. The New Zealand Railway and Locomotive Society, Wellington 1971. Beschrijving van de "The Mount Rochfort Railway and the Denniston Incline". Dit spoorlijntje werd in 1879 aangelegd om kolen hoog uit de bergen naar de westkust van het Zuidelijk Eiland te vervoeren. In 1967 werd de lijn gesloten. Dit boekje heb ik, net als een aantal andere zaken, gekregen van een Nieuw-Zeelandse treinenliefhebber waarmee ik in de jaren 70 correspondeerde.

 

Zie ook:




vorige       start       omhoog