Nationaal Modelspoor Museum Sneek

Het Nationaal Modelspoor Museum is opgericht in 1994 en geopend in 2005.

Het museum is gehuisvest in het voormalige stationsgebouw van Sneek en is dus uitstekend per trein bereikbaar. Sinds 2020 zijn er echter verhuisplannen, omdat men het gebouw moet verlaten.


Hoe je in 1936 met de trein Sneek kon bereiken, vanuit Leeuwarden of Stavoren. Kwam je vanuit Amsterdam, dan nam je tussen Enkhuizen en Stavoren de boot over het IJsselmeer. Klik hier voor een vergroting.


 

Wietze en Con Landman bezochten op 29 januari 2005 het zojuist door Ed Nijpels geopende modelspoorwegmuseum in het station van Sneek. Wietze mailde: "Het museum kan ik jullie allemaal aanbevelen. Alles wat je ooit als kind weleens als miniatuurtrein de revue hebt zien passeren (groot blik, H0 van Marklin en Fleischmann en ook mini-miniatuur) staat hier in dit ruime museum. Een paar prachtige complete banen met rijdende treinen ontbreken niet, alsook een originele eerste-klasse coupé."


 

Op 29 januari 2005 werd Sik 323 onthuld naast het gerenoveerde stationsgebouw van Sneek. De foto's hierboven zijn gemaakt door initiatiefnemer Wim Hoekema. Op de eerste foto in de loods waar de locomotor is opgeknapt, op de tweede foto tijdens het transport naar Sneek op 26 januari 2005. De locomotor, een schenking van Volker Stevin, is op fraaie wijze in de oorspronkelijke kleuren teruggebracht. De foto rechts werd op 29 januari gemaakt door Dieter de Jong.


Sneek, 23 april 2005. Vandaag ben ik met de 766 en de 41 meegeweest naar Friesland. Terwijl een groot deel van het gezelschap zich in de 41 perste om van Leeuwarden naar Franeker en weer terug te rijden, maakte ik met de reguliere diesel een slagje Sneek. Even surfen op de glimmende Sik naast het station.


Nationaal Modelspoor Museum, 23 april 2005. H0-modellen van reclame-Koplopers.


Nationaal Modelspoor Museum, 23 april 2005. Model van sneltreinlocomotief 75 van de NCS (later NS-serie 3600).


Nationaal Modelspoor Museum, 23 april 2005. Model van NCS-loc 87 (later NS-serie 7200).


Nationaal Modelspoor Museum, 23 april 2005. Model van NCS-loc 29 (later NS-serie 1500).


Nationaal Modelspoor Museum, 23 april 2005. Hier kocht ik dit trammetje, dat ik vervolgens fotografeerde op de spoorbaan bij het museum.


Twee musea in één dag

Zuidbroek en Sneek, 18 juni 2017. Op een warme dag bracht ik per trein een bliksembezoek aan twee noordelijke musea: het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek en het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek. Vanwege de tropische temperaturen waren beide musea nagenoeg uitgestorven.


De Lelylijn in Sneek

Op 7 april 2023 werd in het Modelspoor Museum Sneek de tentoonstelling "Zuiderzeelijn versus Lelylijn" geopend. Hierin is een overzicht te zien van alle ideeën om Friesland beter per spoor te verbinden met de Randstad. Van de veerdienst tussen Enkhuizen en Stavoren, waarbij de trein per boot de oversteek maakte over de Zuiderzee, tot de magneettrein. En van de trein over de Afsluitdijk tot het traject door de polder. Waar de aandacht nu naar uitgaat is de Lelylijn. Die moet gaan lopen vanaf Lelystad via Emmeloord, Heerenveen, Drachten naar Groningen. Daardoor krijgen de noordelijke provincies een snellere verbinding met het westen. Tegelijk ontstaat zo een schakel in het internationale transport­netwerk: vanaf Groningen richting Duitsland en verder. Het nieuwe stationsbord van Drachten is al klaar.

Opvallend onderdeel van de tentoonstelling is een model van de supersnelle Hyperloop, gebouwd door studenten van de TU Delft. In Sneek staat een ander model dan in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

In het modelspoormuseum is een grote collectie modellen en modelbanen te zien. Daaronder ook de hefbrug die heel lang geleden op de beroemde demonstratiebaan in het Spoorwegmuseum actief was. Het model is tegenwoordig eigendom van de Nederlandse Modelspoor Federatie.

Het modelspoormuseum is gehuisvest in het stationsgebouw van Sneek. Vanuit de trein stap je zo het museum binnen. Op zichzelf is dit natuurlijk een mooie combinatie – er staat zelfs een toepasselijke Sik voor het station – maar hier gaat een eind aan komen. In de loop van 2024 zal het museum verhuizen naar een nieuwe locatie, verderop in Sneek. Op de foto een Wink van Arriva, 7 april 2023. Vanwege werkzaamheden konden de treinen uit Leeuwarden niet doorrijden naar Stavoren en maakten ze kop in Sneek.Zie ook:

Website:

vorige       start       omhoog