November 2008


Immelborn, 1 november 2008. Plandampf op de Werrabahn. Locs 52 8154 en 52 8075 zetten hun tanden in de zaterdagse Kieszug (ballasttrein) van Immelborn naar Eisenach. Op een deel van het traject was voor deze 2550 ton zware trein ook nog een opdrukloc nodig. Foto Bernd-Jan Kraan.


Ede-Wageningen, 1 november 2008. Vanwege werkzaamheden reden er in het weekend VIRM's tussen Arnhem en Amersfoort via de Valleilijn. Machinist Simon Geltink deed speciaal voor een jeugdige fotograaf even een DDD: Doe De Dolf.
Foto Thijs van de Sande.


Tussen Utrecht en Houten, 9 november 2008. De Kameel reed vandaag een uitgebreide proefrit door Nederland.
In een waterig herfstzonnetje is ze op weg naar Limburg. Ik gebaarde naar de machinist dat hij moest tyfoneren
(vanwege het filmpje dat ik tegelijk maakte), maar hij zag me niet.


Hoorn, 9 november 2008. VolkerRail huurde vandaag stoomtractie in voor een van haar werktreinen.
De eer was aan loc 16 "Medemblik" van de SHM. Foto Roel Huisman.


Eindhoven, 12 november 2008. In fotografisch opzicht een lastige opname, maar op deze site doen we niet zo aan conventies. Dit is de eerste ERS-trein die getrokken werd door een 189, namelijk de 189 099 (ex Railion) met de Melzo-shutlle 40105 richting Venlo. De trein had een vertraging van +90 (anderhalf uur). Links zien we nog net een van de replica's van de beelden van Joop Hekman. De oorspronkelijke beelden, of wat er na tientallen jaren zure regen van over is, staan nu in de tuin van het Spoorwegmuseum. Foto Marcel van Eupen.


Utrecht, 14 november 2008. Sprinter 2137 is twee dagen eerder door een stootjuk bij het Spoorwegmuseum geschoten. Niemand raakte gewond, maar de schade is fors. De pendeltrein naar het museum kon enige tijd niet rijden.
Foto Nico Lollinga.


Teletekst, 12 november 2008. Dronken machinist van trein gehaald en ontslagen.
De trein liep ruim anderhalf uur vertraging op.


Teletekst, 22 november 2008. Bij Amsterdam is een deel van een kalktrein ontspoord. Een van de volle wagens is omgevallen en is nu niet vol meer. Meteen paniek: wit poeder, dat zal wel een gevaarlijke stof zijn! Zie ook www.nufoto.nl.


Kameel en Koploper steken de koppen bij elkaar

Zutphen, 21 november 2008. De Kameel staat klaar voor vertrek richting Arnhem. Daarnaast een Koploper op weg naar Deventer. Een ontmoeting tijdens de afscheidstournee van NS-directeur Aad Veenman. Foto Simon Geltink.


Amersfoort, 22 november 2008. Jan Klaassen doet de Dolf tijdens het Sinterklaasfeest van de Spoorweg Ontspannings Vereniging Amersfoort. Elk jaar kiest de Sint een ander vervoermiddel, dit keer was het de trein. Foto Bert Feenstra.


Hilversum, 23 november 2008. Besneeuwd emplacement vanuit de cabine van trein 1681 (ICM4). Foto Bertus Kers.


Hamburg, 22 november 2008. Loc V200 017 met een Sonderzug. De loc draagt de naam Roswitha. Foto Tim Kröger.


Wpl Asd Zaanstraat, 30 november 2008. Enkele treinstellen zijn tegenwoordig voorzien van led-frontseinen. Op termijn zullen deze de gloeilampen gaan vervangen. Led-verlichting is niet nieuw: verschillende treinen van andere maatschappijen zijn hier al van voorzien. Er bestaan ook gele led-lampjes, maar de NS heeft er voor gekozen om witte te gebruiken. De van oudsher gele frontseinen zullen geleidelijk uit het Nederlandse spoorbeeld verdwijnen. Nederland is wat dat betreft trouwens een uitzondering: in de meeste landen zijn witte frontseinen gebruikelijk. In bijvoorbeeld Duitsland zijn ze zelfs verplicht. Op deze foto de treinstellen 885 en 887, met gele gloeilampen resp. witte leds. Foto André Bergema.


Best wel veel reacties

Ook Albert Heijn (flesje links) is met een alternatief gekomen voor de door Nestlé verpeste smaak van Maggi.
Ik heb pas nog eens gemaild naar de fabrikant. Hierop kreeg ik het volgende antwoord:
Hartelijk dank voor uw e-mail en link naar uw website. We zijn ons er van bewust dat de verandering van de MAGGI Aroma receptuur heeft geleid tot best wel veel reacties. Helaas hebben deze reacties niet geresulteerd in een wijzing van de receptuur van de MAGGI Aroma. Het spijt ons dat we u en velen moeten teleurstellen. Bij eventuele receptuur wijzigingen in de toekomst nemen we natuurlijk altijd reacties mee, we hebben onze marketing afdeling uitgebreid hierover geďnformeerd. Met vriendelijke groet, NESTLÉ NEDERLAND B.V.


Lekkere Mumbai-nootjes!

Jaren geleden besloot het Chinese regime dat Peking voortaan Beijing moest heten. Nederlandse journalisten namen dit bevel klakkeloos over, hoewel je tegenwoordig toch weer vaak Peking in de krant tegenkomt. Zelfde verhaal met het regime van Birma: dat wil dat we dit land Myanmar noemen.

Bombay is een tijdje uit het nieuws geweest, tot een paar dagen geleden. Deze stad in India blijkt opeens Mumbai te heten. De knabbelspecialisten van Albert Heijn trekken zich hier echter niets van aan. En ik ook niet.



Wij zijn de geschiedenis

Hans Fictoor is de zoon van Piet Fictoor, de Rotterdamse machinist die is omgekomen bij de treinramp in Harmelen. Hans is nu met pensioen en had daardoor eindelijk de tijd om zijn verhaal op te schrijven. Hij vond dit noodzakelijk omdat er te weinig aandacht is voor de grootste treinramp uit de Nederlandse geschiedenis. Met het boek probeert hij het ongeluk een plek te geven.

Fictoor: ‘De ramp is een onderdeel van m’n leven. Het blijft een drama dat in je geheugen zit. Het monument dat er sinds 2004 is (op Utrecht CS). Dat vind ik niet passend. Het is een algemeen monument voor alle slachtoffers van ongelukken met de Spoorwegen. Geen namen niets. Het is net een monument voor ‘de onbekende’ soldaat. Terwijl alle namen bekend zijn. De lijsten zijn gewoon op internet te vinden. Dit boek is ook als aandenken aan die mensen die destijds zijn overleden, een soort eerbetoon.’

Bekijk de reportage die de KRO naar aanleiding van dit boek maakte op www.wijzijndegeschiedenis.kro.nl.





vorige       start       omhoog