Wandelen over de Bierkaai

Bierhistorische gids van Utrecht

Dat Utrecht een belangrijke biernijverheid heeft gekend was tot nu toe een goed bewaard geheim. Toch heeft de Domstad in vroeger eeuwen zeker zestig brouwerijen geteld. De vertrouwde geur van mout moet eeuwenlang als een weeÔge deken over de oude vestingstad hebben gehangen.

Vrijwel alle brouwerijen stonden aan de Oudegracht, waar het water rechtstreeks uit de gracht in de bierketels werd geschept. Bier was van groot belang voor Utrecht, niet alleen omdat het door iedereen dagelijks in grote hoeveelheden werd gedronken, maar ook voor de stedelijke economie, die voor een groot deel draaide op de inkomsten uit de bieraccijnzen.

De laatste brouwerij aan de Oudegracht, De Boog, werd in 1897 gesloten, weggeconcurreerd door de grote industriŽle brouwers, die met hun Beijersche bieren de markt veroverden. Zoals brouwerij De Krans, die tot 1930 produceerde in een imposant gebouw aan de Croeselaan.

In deze gids wandelt Kees Volkers door de bierhistorie van de Domstad. Die wandeling voert voor een groot deel langs de schitterende Oudegracht, waar nog altijd sporen uit het bierverleden aanwezig zijn. Tussendoor wordt een uitstapje gemaakt de provincie in.

Ondertussen vertelt de schrijver over de strijd van de gildebrouwers met kloosterbrouwers, thuisbrouwers en buitenbrouwers, de geleidelijke achteruitgang van de brouwnijverheid, de overrompeling door de Beijersche bieren, en de ondergang van de laatste brouwer in de 20ste eeuw. Maar ook over de opmerkelijke revival van de biercultuur van de laatste decennia. Inmiddels telt Utrecht weer twee actieve brouwerijen, waaronder ťťn aan de Oudegracht.

 

door Kees Volkers
ISBN 9059941659
prijs € 19,95 2006)
gebonden uitgave
formaat 24 x 28 cm
180 pagina'sKuitenbijter: blijven drinken!

Kees Volkers is ook actief bij Brouwerij Hommeles in Houten. Daar worden speciaalbieren gemaakt, met ingrediŽnten die uit de omgeving worden betrokken. Zo komt de hop, een van de kostbaarste bestanddelen van bier, van De Bijenakker in Odijk. Tijdens een open dag op 15 juli 2018 kocht ik daar enkele flesjes bier, waaronder 'Kuitenbijter'. Volgens mij is het niet verstandig om dit voorafgaand aan een fietstocht te drinken (6,3%), maar de dame op het plaatje denkt daar kennelijk anders over.

www.brouwerijhommeles.nl


Ook van Kees Volkers

Sporen van bedrijvigheid. Blik op Utrechts industrieel verleden. Door Kees Volkers. Uitg. Stichting Matrijs, Utrecht 1985.

Kees Volkers is ook webmaster van de Utrechtse Stichting voor het Industrieel Erfgoed (USINE), www.usine-utrecht.nl.

Spoorzoeken. Langs de littekens van een tijdperk. Door Kees Volkers. Europese Bibliotheek, Zaltbommel 2003 (2e verbeterde druk), ISBN 9028836594. Twintig voet- en fietstochten langs voormalige spoorlijnen in Nederland.

Over historische wegen. Varen, rijden en sporen door de provincie Utrecht. Uitgegeven door Stokerkade in samenwerking met de Provincie Utrecht, 2018. ISBN 9789079156443.

Een speurtocht naar vaarroutes, landwegen en al dan niet verdwenen spoorlijnen in de provincie Utrecht, door cultuurhistoricus Roland Blijdenstijn en historisch geograaf Kees Volkers.

Wandelen en fietsen langs spoorwegerfgoed. Bij de opening van de tentoon­stelling Utrecht Spoorstad in december 2018 werd ook het bijbehorende boek gepresenteerd: 175 jaar Utrecht Spoorstad. Wandelen en fietsen langs spoorweg­erfgoed.

Auteur Kees Volkers heeft een wandelroute en een fietsroute uitgezet langs de vele spoor­gerelateerde beziens­waardigheden die Utrecht telt.

Uitgegeven in samen­werking met het Utrechts Archief en onder andere daar te koop. Prijs Ä 12,50. Stokerkade cultuurhistorische uitgeverij. ISBN 9789079156467. www.stokerkade.nl


Zie ook:
vorige       start       omhoog