HBS HilversumDe HBS brandt!

Dit moet de natte droom zijn van menig scholier, maar ik ontken alles...

Op zondag 17 juni 1990 brak er een grote brand uit in mijn vroegere middelbare school: de Gemeentelijke HBS anno 1903, na mijn vertrek omgedoopt in A. Roland Holst-College.

Rectrix Clan Visser 't Hooft (de latere 'moeder' van het verderfelijke studiehuis), leerkrachten en omstanders wisten een deel van de inventaris naar buiten te slepen voordat het te gevaarlijk werd om het op instorten staande pand binnen te gaan.

Op de foto conrector Hoek met een deel van de administratie en wethouder Bruns met een gered schilderij. Ook de stationsbarometer uit het natuurkundepraktikum heeft de brand overleefd. De verwoeste school werd later weer in oude luister hersteld. Bron: Gooi- en Eemlander.


Het nablussen, ondere andere gezien vanaf het dak van de Vondelschool. Foto's Dick van Aggelen.


Hilversum, ís-Gravelandseweg, februari 2001. De hoogwerker die werd gebruikt bij het blussen. Foto Henk Koster.

Gegevens: roepnummer 655; kenteken BG-80-TR; type voertuig HW-23,5 (= hoogwerker tot 23,5 meter); merk DAF (type FFG2505DHS555); opbouw Wumag, bouwjaar 1983. In dienst bij de Hilversumse brandweer van 1983 tot 2002, daarna verkocht aan een machineverhuurbedrijf, in 2008 verkocht aan een stichting. Bron: www.brandweervoertuigenonline.nl.


Hilversum, 28 oktober 2009. Met mijn oude school is het toch weer goed gekomen. Foto Henk Koster.

Het schoolgebouw uit 1903 is ontworpen door Piet Andriessen, gemeentearchitect van 1888 tot 1914 (hierna opgevolgd door Dudok). Het gedeelte rechts op de foto dateert van na de brand. Herinneringen aan onder andere deze school: Popmuziek in de Radiostad (bron: Eigen Perk, april 2002).


Zie ook:
vorige       start       omhoog