Mijn familie

Familienamen: Spilt (vader van mijn vader), van Offeren (moeder van mijn vader), de Jager (vader van mijn moeder), van Gelder (moeder van mijn moeder). Aangetrouwde familie: Noordijk, Bakels e.a.Loc 6104 rond 1935 in Hilversum. Naast het machinistenhuis staat mijn grootvader, rangeerder N. Spilt.
Foto uit het familiearchief.


Stellendam, circa 1954. Mijn broer Leo en ik bij onze overgrootouders. Gerrit van Gelder (1876-1973) is ruim 96 jaar geworden. Zijn vrouw Jobje van Dalen (1878-1961) werd door ons Opoe van Gelder genoemd; verderop staat een foto van haar moeder en grootmoeder.

Gerrit had een broer, Maarten, die is verdronken. Toen kort daarna zijn vader overleed, moest hij als oudste voor zijn moeder en het gezin zorgen. Ze zijn toen in Rotterdam gaan wonen. Gerrit heeft onder andere op een lichtschip gewerkt en als vuurtorenwachter in Renesse. Later werd hem gevraagd om op de vuurtoren van Ouddorp te gaan werken, maar omdat hij vlak voor zijn pensioen zat heeft hij dat afgeslagen. Hij is in Stellendam gaan wonen, waar hij de havenlichten bediende: 's avonds aansteken en 's ochtends weer uit. Hij voer soms ook mee als "opstapper" op de reddingboot van Stellendam.


Mijn overgrootouders in een trein. De man links is niemand. Het waren geen wereldreizigers. Mijn overgrootvader kwam alleen van het eiland als hij op de reddingboot meevoer om mensen te redden. Dat ze in een trein zitten is dus heel uitzonderlijk. De foto is hoogstwaarschijnlijk gemaakt in 1953 op Utrecht CS, toen ze op weg terug waren naar hun woon­plaats Stellendam. Na de watersnood hadden ze een tijd doorgebracht bij een zoon (Wim van Gelder) die in Hilversum woonde.

De snelste route zou via Rotterdam zijn, en vandaar met de RTM naar Hellevoetsluis en met de veerboot naar Goeree-Overflakkee. Maar aan het koersbord is te zien dat ze in de trein naar Den Haag zitten. Daar woonde een andere zoon (Rien van Gelder), dus mogelijk dat die hen vervolgens naar Stellendam heeft gebracht. Op het koersbord staat nog Rotterdam Maas, een station dat op 4 oktober 1953 is gesloten. Foto uit het album van mijn achternicht Wilma van Gelder.


De oudst bekende foto uit ons familiearchief. Dit zijn de moeder en grootmoeder van onze overgrootmoeder Jobje van Dalen (1878-1961), door ons Opoe van Gelder genoemd. Links Elizabeth van Dongen (1857-1942), onze bet­overgrootmoeder. Rechts Jannetje de Bloeme (1826-1906), onze oudmoeder. Beiden in rouwkleding.

Jannetje is weduwe geworden van Johannis van Dongen op 21 januari 1882 (geb. 1825, verdronken, overboord geslagen op de Noordzee). Hij was visser aan boord van de sloep Emma en Anna (de MD 17) uit Middelharnis. Daar woonden ze. Ze kregen vier kinderen: Aagje, Aren, Elizabeth, Frans.

De foto is waarschijnlijk uit 1882, het jaar van het overlijden. De weduwe (die altijd zwart bleef dragen) samen met haar nog enige dochter (de andere dochter Aagje was al in 1866 overleden), die waarschijnlijk een verplichte periode in rouw­dracht was (maar zeker niet jarenlang).

Op de foto lijken ze heel oud, maar ze zijn dus 25 en 56 jaar.

Mijn moeder heeft haar overgrootmoeder Elizabeth goed gekend. Zij noemde haar opoe Betje. In het dorp werd zij "Betje de Klokke" genoemd: zij wekte de mensen in het dorp die er vroeg uit moesten.


Hilversum, Minckelersstraat 144, circa 1954. Mijn ouders en hun twee zoons Leo en Nico. In 1956 volgde Carina; we waren inmiddels verhuisd naar de Vingboonsstraat (net als Minckelersstraat met twee s'en).


Hilversum, 13 mei 1954. Een wethouder feliciteert het bestuur van woningbouwvereniging Ons Ideaal. Helemaal rechts staat mijn vader. De foto is gemaakt voor de Gooi- & Eemlander door Jacques Stevens, een bekende Hilversumse persfotograaf. Mijn zus ontdekte deze foto in 2009 op www.gooienvechthistorisch.nl en schrok daar een beetje van. Wij kenden deze foto van onze vader niet. Hij was toen 30.


Waarschijnlijk Hilversum, jaren 60. Ko van Gelder (een broer van de moeder van mijn moeder, ofwel oudoom) en zijn vrouw Janny bij een grote bandrecorder. Op tafel ligt de doos van een Magnetophonband van BASF. Hij had een technische functie bij de Nederlandse Radio Unie in Hilversum en heeft mij nog weleens aan een aantal overbodig geworden magneetbanden geholpen. Hij was ook een begaafd doe-het-zelver. Ome Ko is begin 2008 overleden, 87 jaar oud. Hij heeft geen begrafenis of crematie gehad; hij heeft zijn lichaam ter beschikking gesteld van de wetenschap.


Stellendam, kerst 1958. Henk Noordijk aan de telefoon. Oom Henk was getrouwd met tante Jo, de zus van mijn moeder. Ze woonden enige jaren in bij mijn oma, weduwe van Leen de Jager, aan het Spuipad 9. Deze foto en de foto hieronder zijn gemaakt door mijn vader.

Hilversum, 1967. Mijn moeder aan de telefoon. Rechts zit de moeder van mijn vader. Op het schilderij de reddingboot uit Stellendam, met het portret van machinist Leen de Jager. Het adres is Vingboonsstraat 47. Zie ook telefoneren in de jaren 50.


Hilversum, jaren 60. Mijn vader werkte als administrateur bij arbeidersbouwvereniging 'Ons Ideaal'. Deze foto zal zijn gemaakt bij het kantoor/werkplaats aan de Egelantierstraat. Staand: Pol, Wim Spilt, Rijk Bottenheft, Piet Castaing, Beker. Zittend: Meindert Schuitema, Hans Schuitema, Bart Mes, Henk Jongkind.


Torquay, augustus 1988. Knielend links: mijn ouders tijdens een busreis naar de Engelse Rivièra. Ze logeerden een week in het Devonshire Hotel. Mijn vader is in 1998 overleden.Zie ook:

Historische gegevens:

vorige       start       omhoog