Paardekracht

Mensen klagen weleens dat er zo veel auto's zijn. Maar stel je voor dat de auto nooit was uitgevonden. Dan stonden we nu allemaal met paard en wagen in de file!

IJzeren paard
Een auto is in feite niet meer dan een wagen zonder paard. En treinen werden aanvankelijk ook door paarden getrokken. Vandaar dat stoomlocomotieven de bijnaam "ijzeren paard" hebben gekregen. Het lag voor de hand om de kracht van auto's en locomotieven te vergelijken met die van paarden. Als eenheid van vermogen heeft men dan ook lange tijd de paardekracht (pk) gebruikt. In het Duits noemt men dat Pferdestärke (ps), in het Engels kent men de horse power (hp), en in het Frans heeft men het zelfs over Cheval Vapeur (ch), wat letterlijk vertaald "stoompaard" betekent.

James Watt
De paardekracht wordt officieel niet meer als eenheid van vermogen gebruikt. Tegenwoordig is dat de watt of de kilowatt (1000 watt = 1 kW). De watt is genoemd naar James Watt, de uitvinder van de stoommachine. Een paardekracht is ongeveer 735 watt of 0,735 kW. De Engelse horse power is iets meer: ongeveer 746 watt. Dat komt niet doordat Engelse paarden sterker zijn, maar doordat er bij het omrekenen andere eenheden worden gebruikt. Omgekeerd: 1 kW = 1,36 pk.

Hoeveel pk levert een paard?
Je hebt werkpaarden en luxe paarden, dus er zijn verschillen. Vuistregel: een beetje paard kan 5 pk leveren. Maar wie dat niet weet, schildert op de zijkant van een loc Baureihe 189 de tekst "Wir bringen die Kraft von 8500 Pferden auf die Schiene". Even checken: het vermogen van deze locs is 6400 kW = 8700 pk = 1750 paarden.Kaldenkirchen, 13 augustus 2006. De Franse afkorting voor stoompaard (Cheval Vapeur) vind je terug in de bijnaam van deze populaire auto's: de 2CV (Deux Chevaux Vapeur). Dit betekent niet dat deze lelijke eenden maar 2 pk zouden hebben: de eerste modellen uit 1948 waren al 9 pk sterk. 2CV is een aanduiding voor het fiscale vermogen, de Franse wegenbelasting. Een "cheval fiscal" staat voor een cilinderinhoud van ongeveer 166 cc. Tot 1990 zijn meer dan 5 miljoen exemplaren gebouwd. Website www.2cv.nl.


Horb, 14 september 1971. Loc 221 148 passeert met een lange trein van Zwitserland naar Stuttgart. Dit is een loc van de Baureihe V200. Volgens het oorspronkelijke nummersysteem van de Duitse spoorwegen werden diesellocs aangeduid met een V (Verbrennungsmotor) gevolgd door een getal dat het vermogen van de loc aangaf. Toen de V200 werd ontworpen ging men uit van een vermogen van ongeveer 2000 PS (Pferdestärke), vandaar V200. Maar toen de locs eenmaal werden gebouwd waren de motoren al weer verder ontwikkeld, zodat de eerste locomotieven 2200 en de tweede serie (zoals op deze foto) zelfs 2700 PS sterk waren.


Bilthoven, 10 mei 2003. Het paard met de zes poten. Hoeveel pk zou dit zijn?


Parodie op de koetjesreep, verschenen toen paardenvlees bleek te zijn verkocht als rundvlees (2013).


Zie ook:
vorige       start       omhoog