Paardentractie


National Railway Museum, 24 juni 2008. Op de eerste spoorlijnen deden paarden dienst. Die trokken bijvoorbeeld wagens met kolen omhoog. Naar beneden hoefden ze niet zelf te lopen: ze reden mee op een 'Dandy Cart'. Zodoende konden ze op kracht komen voor de volgende rit omhoog. Dit systeem (naar verluidt bedacht door George Stephenson) werd onder andere gebruikt op de in 1825 geopende Stockton & Darlington Railway.


Technisches Museum Wien, 29 augustus 2012. Rijtuig van de spoorweg Linz-Budweis-Gmunden, aangelegd tussen 1827 en 1836. Hierop deden aanvankelijk paarden dienst. De spoorwijdte was 1106 mm. De lijn was vooral van belang voor het transport van zout. Vanaf 1855 werd de spoorlijn aangepast voor stoomtreinen, maar op een deel van het traject hielden de paarden het tot 1872 uit.


Verkehrshaus der Schweiz, 11 juli 2007. Tramrijtuig 27 van de Städtische Strassenbahn Zürich. De tractie werd geleverd door een paard. De trams reden op meterspoor. De paarden werden rond 1900 afgelost door elektrische trams.


Een paardetram in Konya, Hongarije, mei 1975. Foto Fons van der Jagt.

Een reisverslag van Fons van der Jagt
Onder de bezielende leiding van Gerard Stoer nam ik in mei 1975 deel aan de ligwagenexcursie naar Hongarije met bezoek aan de trambedrijven van Wenen, Budapest, Miskolc, Debrecen en het spoorbedrijf Gysev. Er namen 60 NVBS'ers deel aan deze excursie. Gerard wist van het bestaan af van een echte paardetram in het gehucht Konya en zei dat hij ervoor zou zorgen dat het vervoermiddel bij de halte zou staan en dat de trein een extra stop zou maken. Fotograferen moest zeer snel gebeuren. Vol spanning stonden wij met foto- en filmtoestellen omgehangen op het balcon te wachten. De trein minderde vaart en plotseling kwam de tram tevoorschijn.

Een handvol NVBS'ers stormde de trein uit en fotografeerden en filmden de tram. Ik maakte vlug een plaatje. Maar de trein was al te laat en terwijl ik overhaalde voor nog een foto floot de machinist en zette zijn trein meteen weer in beweging. Wij raakten in paniek, maar gelukkig kon iedereen buitelend over elkaar in het laatste rijtuig klimmen van de langzaam optrekkende trein. Het gerucht gaat nog steeds dat er iemand als laatste aan zijn haarstukje in de trein getrokken werd. - Tekst en foto Fons van der Jagt.


Bunnik, 1 september 2007. Paardetram op de Stationsweg, op weg van het station (dat een heel eind van de Stationsweg afligt) naar een tentoonstelling van oude landbouwvoertuigen. Daar ben ik natuurlijk ook wezen kijken, niet per tram maar op de fiets. Voornamelijk oude tractoren, die met liefde door hun eigenaren worden verzorgd.


Rotterdam-Zuid, 27 september 2007. Paardetram op het Vrijenburgviaduct. Openbaar vervoer uit een andere tijd. Het materieel is van de firma Ad Baan & Zn uit Zwijndrecht. Vermogen: 2 pk. Foto Rob van der Rest.


One trick pony

Wien Prater, 28 augustus 2012. Wat vindt de Oostenrijkse partij voor de dieren van de Wiener Ponny-Carrousel? Dit is een carrousel, geen draaimolen. Een draaimolen draait meestal linksom.


Rotterdam, 4 juni 2016. Paardetram uit de collectie van het Rotterdams Openbaar Vervoer Museum.


Utrecht, 31 mei 1998. Replica van een door Richard Trevithick in 1803 gebouwde stoomkoets. Een jaar later bouwde Trevithick de Pen-y-darren, de eerste stoomlocomotief ter wereld.


Zie ook:
vorige       start       omhoog