Nieuwe traverse Hilversum Noord (2011)

In 2011 kreeg het station Hilversum Noord een rechtstreekse loopverbinding met het Mediapark. De traverse is met liften vanaf de perrons bereikbaar en vervangt de oude voetgangersbrug die de twee perrons verbond. Hieronder aandacht voor de aanleg van deze bijzondere traverse, die de naam "Kijkbuis" heeft gekregen. De halte zelf wordt eind 2012 omgedoopt tot "Hilversum Media Park". Met speciale dank aan Henk Koster voor zijn foto's en knipsels.Hilversum NOS, 23 maart 1986. Met mijn toen nog overzichtelijke gezin wacht ik op de trein naar Utrecht. In de achtergrond de karakteristieke voetgangersbrug, die in de loop van 2011 zal verdwijnen. In plaats hiervan komt er een lange traverse die ook een loopverbinding biedt naar het Mediapark, links achter de bomen. Foto Nico Spilt.


Hilversum NOS, 1974. Halte in aanbouw, de luchtbrug staat al op zijn plaats. Foto Henk Koster.


Knipsels uit de Gooi- & Eemlander: 8 februari, 23 februari, 5 maart 2011.


Hilversum, 7 februari 2011. De brug wordt gemonteerd op een bouwterrein bij de Mies Bouwman Boulevard.
Foto/bewerking Henk Koster.


Hilversum, 6 maart 2011. Foto Henk Koster.


Hilversum, 29 januari 2011. Sprinters 2957 en 2137 passeren de plek waar de nieuwe traverse, met liften, zal komen. Gezien vanaf de oude luchtbrug. Links de zendtoren van Hilversum. Foto Henk Koster.


Hilversum, 6 maart 2011. Loc 1612 (ACTS/HUSA) rijdt richting Hilversum. Foto Henk Koster.


Hilversum, 8/9 mei 2011. 's Nachts wordt het eerste deel van de traverse op zijn plaats gehesen. Foto's Henk Koster.


Hilversum, 9 mei 2011. Foto Henk Koster.


Hilversum Noord, 13 mei 2011. De nieuwe traverse in aanbouw. Panoramafoto Nico Spilt.


Hilversum Noord, 14 mei 2011. Een stoomtrein van de VSM als Grachten-Express op de terugweg van Amsterdam naar Duitsland. Zowel de oude als de nieuwe luchtbrug zijn hier goed te zien. Foto Jan Barnier.


Hilversum, 21 mei 2011. Sprinter op weg naar Hilversum. Foto Henk Koster.


Hilversum, 11 juni 2011. Als bijnaam voor deze lange koker is de naam "De Verrekijker" geopperd. Dit is de naam van een jeugdprogramma uit de jaren vijftig, een soort voorloper van Het Klokhuis. Verrekijker is ook de letterlijke vertaling van het woord televisie. Bij de officiŽle opening in september 2011 werd de definitieve naam bekendgemaakt: "Kijkbuis". Foto/montage Henk Koster.


Gooi- & Eemlander, 24 juni 2011. De oplevering van de nieuwe traverse is opnieuw vertraagd. De officiŽle opening is nu gepland op 15 september. De oude loopbrug wordt gesloopt in het weekend van 7 augustus.


Hilversum Noord, 6 augustus 2011. De nieuwe traverse is in gebruik genomen en de oude luchtbrug staat op het punt te worden gesloopt. Wie met een grote camera rondloopt heeft een probleem, maar met kleinere toestellen valt goed door de gaten van de traverse heen te fotograferen. Camera: Sony Cybershot DSC-HX5.


Hilversum Noord, 7 augustus 2011. De oude luchtbrug verdwijnt op passende wijze: door de lucht. Aan deze brug hing ook de bovenleiding, zodat er een nieuw bovenleidingportaal moest worden geÔnstalleerd (linksonder op de foto). Foto Henk Koster.


Tussen de rails stonden knipperende lampjes. Deze geven de grens aan van het werkgebied tijdens een buitendienststelling. Werknemers en machines mogen alleen in dit gebied komen met toestemming van de LWB (Leider WerkplekBeveiliging). Er zijn ook exemplaren met een blauw zwaailicht, die op de spoorstaaf worden geplaatst. Ook worden er weleens oranje pionnen gebruikt zoals we die kennen van werkzaamheden langs de weg. Foto Henk Koster.


Hilversum Media Park

Eind 2012 krijgt de halte Hilversum Noord een nieuwe naam: na "Hilversum NOS" en "Hilversum Noord" wordt het dit keer "Hilversum Media Park". ProRail lijkt daar een beetje moeilijk over te doen. Knipsel uit de Gooi- en Eemlander, 17 september 2011.


(Via de) Kijkbuis

"Kijkbuis" is de naam van de nieuwe directe voetgangersverbinding tussen de halte Hilversum Noord en het mediapark (officieel fout gespeld als Media Park). Deze traverse werd op 15 september 2011 feestelijk geopend. Tot ongenoegen van de gemeente heeft ProRail als naam "Via de Kijkbuis" aangebracht. Foto Henk Koster, 17 september 2011. Knipsel uit de Gooi- en Eemlander, 17 september 2011.


Zie ook:
vorige       start       omhoog