HOV tussen Huizen en Hilversum

Thema in ontwikkeling. Met medewerking van Henk Koster en Rienk Nauta. Laatste update 4 november 2020.

In 2020 is in 't Gooi het project HOV van start gegaan. HOV staat voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer. Tussen Huizen en Hilversum moeten snelbussen gaan rijden over een vrije busbaan. Dat betekent onder andere dat in Hilversum de overweg in de Oosterengweg wordt vervangen door een tunnel. Dat wordt een tunnel met twee verdiepingen: onderin auto's, daarboven langzaam verkeer. Auto's zullen enkele jaren moeten omrijden. Voor langzaam verkeer, voetgangers en hulpverleners is er een tijdelijke overweg.

De busbaan wordt aangelegd ondanks vele protesten die er de afgelopen jaren tegen zijn geuit. Er rijdt namelijk al een snelbus die in de behoeften van Huizen en andere gemeenten voorziet. De busbaan gaat bij Hilversum door een deel van het natuurgebied bij Anna's Hoeve en het landgoed Monnikenberg.Wat gaat er gebeuren


Kaart van Het Gooi met ingetekend de route van de HOV-busbaan (rood) en de lijnen van de vroegere Gooische Stoomtram (blauw). De snelbussen gaan voor een groot deel gebruikmaken van de A27 (Almere–Breda).


`

Animatie uit februari 2018, aangeboden door de Provincie Noord-Holland.


Hilversum, 19 juli 2011. Overzichtsfoto gemaakt vanaf een van de woontorens van Entrada bij het station. De busbaan is ingetekend. Die loopt via het Wandelpad naar een aan te leggen overweg (alleen voor bussen) en buigt vlak voor het onderstation naar links. Vervolgens loopt de busbaan rechts van de spoorlijn naar Amersfoort. Buiten beeld wordt daarbij de Oosterengweg gekruist. De bussen zijn op dezelfde dag gefotografeerd en waren op dat moment nieuw. Ze doen sinds 2011 dienst op lijn 320 (Hilversum–Huizen–Amsterdam). Wanneer de HOV-lijn in gebruik wordt genomen (2022) zullen ze waarschijnlijk vervangen worden door elektrische bussen.

Grote versie van de overzichtsfoto met ingetekende busbaan. Foto en bewerking door Henk Koster.Hilversum, 14 juni 2019. Deze trein is op weg van Hilversum naar Utrecht en nadert station Sportpark. De trein rijdt op de plek waar de busbaan het spoor zal kruisen. De bussen rijden daarna verder langs de spoorlijn naar Amersfoort, te zien in de achtergrond. Rechts het onderstation van Hilversum. Foto Nico Spilt.


Hilversum, 7 februari 2020. Viaduct met de A27 over de spoorlijn naar Baarn. De busbaan zal hier met een grote bocht naar links buigen, over het spoor heen, en dan verder langs de A27 richting Huizen. Ook zal hier een faunapassage worden gebouwd over de spoorlijn en de busbaan. De fotograaf staat met zijn rug naar Hilversum. Onder het viaduct door is woning 33 te zien (zie volgende foto). Foto Henk Koster.


Laren, 8 maart 2007. Dienstwoning 33 bij de overweg in de Albert Schweitzerweg. In de achtergrond het viaduct met de A27. De fotograaf staat langs de spoorlijn Hilversum–Baarn, met zijn gezicht naar Hilversum. Door een merkwaardige loop van de gemeentegrenzen staat dit huisje in Laren. Foto Rienk Nauta.


Hilversum, 10 december 2019. Bomen worden gekapt bij het natuur- en recreatiegebied Anna's Hoeve. Zo ontstaat een weg die wordt gebruikt voor de aanvoer van machines, bouwvoertuigen en materialen die nodig zijn voor de bouw van de fly-over van busbaan en faunapassage. Later wordt over deze zandweg een normale verkeersweg aangelegd. Deze gaat dan de weg over Anna’s Hoeve vervangen, die weer teruggegeven wordt aan de natuur. De busbaan komt aan de andere kant van de spoorlijn. De trein komt uit de richting Hilversum. Foto Henk Koster.


Protesten


Hilversum, 17 oktober 2010. Deze bus van multiplex is gemaakt door buurtbewoners en is gebruikt bij de protesten tegen de busbaan. De wijk waar de busbaan langskomt heet in de volksmond "Klein Rome". Deze bijnaam is te danken aan de nabijheid van de rooms-katholieke St. Vituskerk. Foto Henk Koster.Hilversum, 17 oktober 2010. "Dit een wandelpad? Nee 't wordt een busbaan schat!" Het Wandelpad is een rustig weggetje tussen station Hilversum en station Sportpark. Dat wilden de buurtbewoners graag zo houden, maar hun protesten zijn vergeefs gebleken. Foto's Henk Koster.


Hilversum, 17 december 2017. Aankondiging van de voorbereidende werkzaamheden, gereed begin 2019, kosten 2 miljoen euro. Maar dat waren dus alleen voorbereidende werkzaamheden. De totale kosten van het HOV-project waren in 2014 begroot op 110 miljoen euro, maar in 2018 was dat al opgelopen tot 130 miljoen – en de teller heeft sindsdien vast niet stilgestaan. Foto Rienk Nauta.


De overweg in de Oosterengweg


Hilversum, 26 september 2010. De overweg in de Oosterengweg. De trein is op weg naar Baarn en Amersfoort. Op de plaats van de gebouwen in het midden stond lang geleden de tapijtfabriek Veneta. Foto Henk Koster.


De overweg gezien vanaf de andere kant, in de winter 1958/59. De overwegwachter woonde in woning 32. De straat links is de Mussenstraat. De fotograaf stond met zijn rug naar de Veneta. Foto Streekarchief Gooi- en Vechtstreek, collectie George Seppen. Zie ook Hilversum in vroeger tijden, deel 10.


Hilversum, 22 juli 2012. Sinds maandag 30 maart 2020 is het niet meer mogelijk om een foto als deze te maken. Voor hulp­diensten is er een tijdelijke oversteek over het spoor gemaakt bij de Mussenstaat. De brandweer stationeert tijdens de anderhalf jaar durende klus een extra tankautospuit met beroepsbemanning bij Renewi op de 1e Loswal. Foto Henk Koster.


Hilversum, 11 maart 2014. Een vrachtwagen van de bekende Hilversumse firma Hunkemöller. Foto Henk Koster.Hilversum, 11 maart 2014. Bij de uitrit van een kantoorgebouw heeft jarenlang een klassiek verkeersbord gestaan om het verkeer te waarschuwen voor de overweg. Foto's Henk Koster.


Hilversum, 26 oktober 2015. De fotograaf zag deze trein niet aankomen maar drukte wel op precies het goede moment af. Foto Henk Koster.


De werkzaamheden in beeld


Hilversum, 7 februari 2020. Loc 1828 is met een keteltrein en twee locs in opzending op weg naar Amersfoort. De voorbereidingen voor de aanleg van een Hoogwaardig Openbaar Vervoer-verbinding (HOV) zijn begonnen. Op de voorgrond zal een busbaan worden aangelegd. Foto Henk Koster.


Hilversum, 19 april 2020. De overweg in de Oosterengweg is afgesloten. Hier wordt een verkeerstunnel aangelegd, maar voorlopig zullen automobilisten om moeten rijden. Voor langzaam verkeer en hulpdiensten is een tijdelijke overweg aangelegd. Foto's Henk Koster.
Hilversum, 21 en 22 mei 2020. Werkzaamheden bij de overweg in de Oosterengweg die zal verdwijnen om plaats te maken voor een tunnel. Je mag dit tegenwoordig niet meer bijzonder vinden, maar toch: de grote gele machine wordt bediend door een vrouw. Foto's Henk Koster.


Hilversum, 23 mei 2020. Deze machine van BAM Rail bv staat ter hoogte van de Mussenstraat geparkeerd, in afwachting van werk aan de rails op de plek van de oude overweg aan de Oosterengweg. De rails zijn verwijderd en er vinden grootschalige graaf-, boor- en hijswerkzaamheden plaats in verband met de aanleg van de HOV-busbaan en de bouw van de tunnel. Dinsdagochtend 26 mei zouden de treinen weer gaan rijden. Voor de puristen: het registratienummer van de machine is 99 84 NL-BAM 942 8 704-3. Foto Henk Koster.


Hilversum, 24 juni 2020. Foto Henk Koster.


Hilversum, 4 augustus 2020. Foto's Henk Koster.


Hilversum, 5 augustus 2020. Foto Henk Koster.


Hilversum, 13 augustus 2020. Foto's Henk Koster.


Hilversum, 14 augustus 2020. Op de voorgrond de faunapassage. In de achtergrond de brug van de busbaan in aanbouw. Foto Henk Koster.


Hilversum, 21 augustus 2020. Foto Henk Koster.


Hilversum, 27 en 31 augustus 2020. Foto Henk Koster.


Hilversum, 18 september 2020. Het in aanbouw zijnde tunndeldek en de staanders waar de liggers van de fly-over op komen te rusten. Foto's Henk Koster.


Hilversum, 27 september 2020. Foto's Henk Koster.


Hilversum, 14 oktober 2020. Op 14 en 15 oktober werden de liggers over het spoorgedeelte van de faunapassage geplaatst. De liggers over de weg volgden wat later; die hoefden niet geplaatst worden tijdens een buitendienststelling. De liggers worden aangevoerd met uitschuifbare trailers, waarvan er vanwege het grote gewicht maar één tegelijk op kan. Op de foto’s staat een lange rij trucks op hun beurt te wachten om de zware lading te lossen. Foto's Henk Koster.


Hilversum, 16 oktober 2020. Het plaatsen van de liggers over de brug van de busbaan. Foto's Henk Koster.


Hilversum, 14 oktober 2020. Beelden van de werkzaamheden tijdens een dagenlange buitendienststelling van het spoor. Foto's Henk Koster.


Hilversum, 14 oktober 2020. Zes gereedstaande, samengestelde platformwagens van Sarens, ter plaatse gemonteerd en precies afgesteld op de afmetingen van het brugdek. Totaal 6x24 = 144 wielen. Foto Henk Koster.


Hilversum, 14 oktober 2020. De rails zijn verwijderd en de voorbereidingen voor het plaatsen van het tunneldek zijn in volle gang. Foto Henk Koster.


Hilversum, 14 en 15 oktober 2020. De stalen H-balken van de CSM-wanden die tijdens de vorige buitendienststelling op 22 mei op de plek van de voormalige overweg zijn ingeboord worden weer bloot gelegd. Zware machines verwijderen het overtollige beton van de koppen. Later worden deze afgevlakt en worden er twee horizontale stalen balken opgelast. Daar komt het tunneldek op te liggen. Op de tweede foto: de stalen balken waar het tunneldek op komt te liggen. Foto's Henk Koster.


Hilversum, 16 oktober 2020. Het plaatsen van het tunneldek in de nachtelijke uren met behulp van de platformwagens. Foto's Henk Koster.


Hilversum, 16 oktober 2020. Het tunneldek staat horizontaal op zijn plek, maar nog niet vertikaal. Foto Henk Koster.


Hilversum, 16 oktober 2020. De platformwagens zijn in delen omgebouwd en keren terug om het tunneldek op de juiste hoogte te brengen. Foto Henk Koster.


Hilversum, 16 oktober 2020. Foto Henk Koster.


Hilversum, 17 en 18 oktober 2020. Voor het op de juiste locatie brengen van ballast wordt gebruik gemaakt van een geavanceerde jacobsladder. Het materiaal wordt aangevoerd met vrachtwagens. Een graafmachine schept het in een soort trechter, waarna het op een lopende band terecht komt. Vervolgens valt de ballast in een tweede lopende band, die een grote afstand kan overbruggen, waardoor het mogelijk is om eenvoudig en snel op moeilijk bereikbare plaatsen te storten. Foto's Henk Koster.


Hilversum, 18 oktober 2020. De laatste werkzaamheden voordat het treinverkeer weer kan worden hervat. Foto's Henk Koster en webcam BAM.


Hilversum, 19 oktober 2020. Op deze maandag kwam het treinverkeer weer op gang. Beelden van de webcam van BAM.


Hilversum, 4 november 2020. Een trein rijdt onder de toekomstige faunapassage door. Dit was enkele weken eerder de locatie voor een illegaal feest met 300 feestgangers, waar de politie een eind aan heeft gemaakt. Foto Henk Koster.


Meten is weten

Hilversum, 15 oktober en 23 november 2020. Henk Koster maakte deze foto's bij de HOV-werkzaamheden. Hij mailde ons ook zijn bevindingen: "Toen het tunneldek gebouwd werd, vroeg ik mij af of de rails er ook van tevoren op gemonteerd zouden worden. En ik vroeg me ook af wat je dan nog kan doen als later zou blijken dat het niet klopt of zo. Als ze dan bijvoorbeeld net niet in het verlengde uitkomen van de bestaande rails waar ze aan vast gelast moeten gaan worden. Kun je dan nog corrigeren? De rails zijn inderdaad van tevoren aangebracht (bovenste foto). Dat snap ik wel, ze moeten natuurlijk goed vastzitten en de treinen moeten daarna ook weer zo snel mogelijk rijden. Maar toch zit er wel een centimetertje in, hoorde ik later van iemand die ik gesproken had. Dat had hij dan weer gehoord van een van de mannen die daarmee bezig waren. Het blijkt namelijk dat ze er erg veel moeite mee hebben gehad om het tunneldek goed op z’n plaats te krijgen. Ik heb foto’s gemaakt, waaruit blijkt dat het inderdaad niet helemaal gelukt is om de nieuwe rails die op het tunneldek zitten, netjes in het verlengde te krijgen van de bestaande rails. En ik denk dat de afwijking hier en daar wel meer is dan een centimetertje. Nu zal de veiligheid helemaal niet in het geding zijn, denk ik, en een stuk spoorrail lijkt wel vaker op een sliert spaghetti als je er op een grote afstand langs kijkt, maar ik vind het toch wel opmerkelijk. Op de onderste foto kun je de afwijkingen heel duidelijk zien. Als je er een liniaal langs houdt, wat ik digitaal heb gedaan, zie je het nog beter."Zie ook:

Meer informatie:

vorige       start       omhoog