Treinsurfen

Op internet zijn veel filmpjes te vinden van treinsurfers die op het dak van treinen meerijden, zelfs op elektrische treinen. Het treinsurfen stelt als sport in Nederland tot nog toe echter weinig voor.

Ik heb weleens een verhaal gehoord van iemand die in Utrecht was uitgestapt om even koffie te kopen, en toen tot zijn schrik de trein, met zijn bagage er nog in, zag wegrijden. Naar verluidt is deze man tot aan Den Bosch aan de buitenkant van de trein meegereden.

Een bezoeker van mijn site mailde me dat het vroeger in Amsterdam de gewoonte was dat rangeerders vanaf het postperron meeliften op de treeplank van de achterste wagen van de posttreinen. Op een dag bleek de vertrekmachinist al op het laadperron opgestapt te zijn. In plaats van te stoppen, reed hij door Amsterdam heen met 40 km per uur! Te snel om te springen. De rangeerder schijnt tot Haarlem meegelift te zijn.
Deze foto heb ik eind maart 2004 op mijn homepage geplaatst. Daaronder het bericht dat er op een bepaalde dag (toevallig 1 april...) een treinsurfwedstrijd zou plaatsvinden tussen Utrecht en Bilthoven. "Deelname op eigen risico."

Iedereen begrijpt natuurlijk dat dit een fotomontage is. Toch ontving ik het volgende mailtje: Geachte heer Spilt, het bedenken van 1 aprilgrappen is leuk. Het uitvoeren daarvan en publiceren en "uitnodigen" tot treinsurfen gaat de Spoorwegpolitie iets te ver. In het verleden zijn hier ernstige ongevallen mee gebeurd. Het zou jongeren op een idee kunnen brengen en staat U dan in voor de gevolgen? Ik verzoek u dan ook vriendelijk doch dringend deze "aprilgrap" van uw site te verwijderen. Met vriendelijke groet, Frans Zuiderhoek, Persvoorliching Spoorwegpolitie. Nou zou dat mailtje natuurlijk ook weer een grap geweest kunnen zijn. Toch stuurde ik maar een mailtje terug: "Ik begrijp uw zorgen, maar ik vind ze in dit geval wel wat vergezocht. Mijn site richt zich niet op roekeloze jongelui, maar op de wat meer bedaagde spoorwegliefhebber."WAP-surfen. Een cartoon van mijn collega Alex Blomsma. In ons keurige personeelsblad hebben we een versie zonder knappende bandjes gebruikt. In mijn privécollectie heb ik ook nog een versie die ik in verband met jeugdige bezoekers niet kan tonen.


Aalborg, 24 augustus 2008. Treinsurfen in Denemarken. Foto Jos van den Tempel.


Waarschuwing van de Indiase spoorwegen. Foto Leo Leeflang, 2014.


Treinsurfen? Ja! Maar niet zonder borrel. Advertentie uit de zomerdienstregeling van 1961. Aan de tekenstijl meen ik de jonge Opland te herkennen. Rechts: surfende kilometerkampioen. Deze illustratie staat op het omslag van de heruitgave van het boek De Kilometerkampioen uit 1995. Niet op de oorspronkelijke uitgave uit 1954.


Uitgesurft? Dit kan ook nog: filmen en fotograferen tussen de rails.


Zie ook:
vorige       start       omhoog