Bericht aan de bezoekers (archief)

In het verleden heb ik weleens een bericht gestuurd aan iedereen die ooit contact met mij heeft gehad naar aanleiding van mijn site. Deze berichten, hier en daar geredigeerd, vind je hieronder. Tegenwoordig verstuur ik geen berichten meer naar alle e-mailadressen. Alleen bezoekers van mijn forum kunnen, als ze dat willen, berichten van mij krijgen.

Zie ook de pagina met statistieken.Voorspoedig 2020

In december 2019 gemaild naar zo'n 2200 adressen van relaties.

Het team van “Langs de rails” wenst je een voorspoedig 2020. (Klik op foto voor vergroting.)


Voorspoedig 2019

Het team van “Langs de rails” wenst je prettige feestdagen en een voorspoedig 2019. (Klik op foto voor vergroting.)


Voorspoedig 2018

Het team van “Langs de rails” en de bemanning van Blokpost Bunnik wensen u prettige feestdagen en een voorspoedig 2018. En hartelijk dank voor al uw kaarten!


Voorspoedig 2017

In december 2016 gemaild naar ruim 700 adressen van relaties. In de jaren daarvoor stuurde ik geen mailings.

Het team van “Langs de rails” wenst u prettige feestdagen en een voorspoedig 2017.
Bedankt voor die mooie kaarten!Amsterdam 1970 (februari 2010)

Bekijk mijn fotoalbum! Ik ben aan het experimenteren met foto's die ik op Flickr heb gezet. Dat heeft voor mij bepaalde voordelen, en voor de bezoekers dat ze een foto ook in groter formaat kunnen bekijken. Opmerkingen en suggesties zijn welkom.
Nieuwe server (januari 2010)

Langs de rails is verhuisd. De gestage groei, zowel van de site zelf als van het aantal bezoekers, maakte het gewenst om een eigen server te gaan gebruiken. Bij mijn provider Deziweb is daartoe een Virtual Private Server ingericht. Daar merken jullie verder niets van, hoogstens dat de surfsnelheid wat is toegenomen. Mochten er toch nog problemen zijn, neem dan contact met mij op.

Een grote klant: ProRail!

Een van de grootverbruikers van mijn site is IP-adres 213.236.112.126, met zo'n 1000 hits per dag. Achter dat adres schuilt NS Railinfrabeheer in Utrecht, het tegenwoordige ProRail. U bent van harte welkom, maar wordt er ook nog wel een beetje gewerkt daar...?30 december 2009: anderhalf miljoen bezoekers

Op de drempel van 2010: anderhalf miljoen bezoekers van Langs de rails!

Hartelijk dank voor al jullie kerstgroeten en nieuwjaarswensen.13 juli 2009: zeven jaar Langs de rails

Op 13 juli 2002 kwam Langs de rails in de lucht. Zeven jaar later zijn er bijna 1,5 miljoen bezoekers voorbij gekomen. Daarom krijgen jullie allemaal een gratis kadootje, helemaal voor niets: een originele placebomat. Klik met je rechter muisknop op het plaatje en geef een printopdracht. Het mooiste resultaat krijg je als je fotopapier gebruikt. Misschien wil je ook nog even zien hoe deze website er in juli 2002 uitzag.Fotoarchief verhuisd (februari 2009)

De verhuizing naar mijn nieuwe provider DeziWeb is helemaal rond. Inmiddels moet alles weer werken zoals vroeger. Nieuw is dat je nu behalve www.nicospilt.com ook www.langsderails.nl kunt gebruiken. Mocht je dingen tegenkomen die niet goed werken, stuur me dan een mail, met daarin zo duidelijk mogelijk aangegeven wat er aan de hand is en op welke pagina.Bericht aan de bezoekers (23 december 2006)

Op 17 december 2006 werd Langs de rails voor de half miljoenste keer in 4˝ jaar bezocht, als ik de statistieken mag geloven. Ik wou dat ik voor ieder bezoek één euro kreeg...

Begin juni 2006 zijn wij verhuisd naar Bunnik. Onze tuin ligt ter hoogte van kilometer 42,5. Vanuit de tuin en vanaf het balkon heb ik vrij uitzicht op de spoorbaan. Onlangs heb ik nieuwe netwerkapparatuur aangeschaft. Ik hoop daarmee eindelijk de webcam aan de praat te krijgen die ik al maanden geleden heb aangekondigd.

De komende tijd zal ik me vooral concentreren op ouder materiaal dat nog ontsloten moet worden. Ook mijn collectie boeken en andere spoorwegparafernalia is de laatste tijd stevig uitgedijd. Dat moet allemaal worden gedocumenteerd en van commentaar voorzien. Verder zitten er nog diverse speciale thema's in mijn achterhoofd.

Ik krijg elke dag e-mails met vragen en opmerkingen. Iedereen krijgt altijd zo snel mogelijk antwoord. Als dat een keer niet is gebeurd, mail me dan gewoon opnieuw. Er raakt weleens een mailtje zoek.

Ik krijg ook veel foto's toegestuurd. Dat stel ik erg op prijs. Maar ingezonden foto's worden lang niet altijd geplaatst. Ik publiceer alleen foto's waarvan ik vind dat die iets toevoegen aan mijn site. Dat kan zijn door de manier waarop de foto is gemaakt, of door het verhaal achter de foto. Ook bewaar ik foto's wel voor toekomstig gebruik, bijvoorbeeld voor een thema dat ik in gedachten heb. Over het algemeen geldt: hoe ouder de foto, hoe beter.

Tot slot wil ik iedereen heel fijne feestdagen en een voorspoedig 2007 toewensen. Klik hier voor mijn digitale kerstgroet.

(Dit bericht is verzonden naar ruim 1300 e-mailadressen.)

Zie ook: Kerstgroeten en nieuwjaarswensen (ontvangen in 2006)
Kerstgroet uit Nederland (23 december 2005)

Namens het hele team van Langs de rails wens ik jou en de jouwen fijne feestdagen en een voorspoedig 2006 toe. Iedereen bedankt voor de mailtjes die mij zijn toegezonden. Ik maak er een erezaak van om alle post te beantwoorden. Mocht dat een keer niet zijn gebeurd, dan is dat per ongeluk geweest. Degenen die foto's hebben gestuurd: ook allemaal hartelijk dank hiervoor. Helaas kan ik niet alle foto's publiceren, omdat ze soms niet goed passen binnen de opzet van mijn site. Deze foto's bewaar ik wel voor eventueel toekomstig gebruik. Tot slot wens ik de enkelingen die anoniem lelijke berichten in mijn gastenboek hebben gezet veel beterschap toe. Klik hier voor een kerstgroet uit Nederland.

(Dit bericht is verzonden naar 860 e-mailadressen.)
Drie jaar Langs de rails (13 juli 2005)

Op 13 juli 2005 is het precies drie jaar geleden dat deze site in de lucht kwam. Bij wijze van experiment besloot ik op 13 juli 2002 om een aantal foto's op internet te zetten. Voordat ik het in de gaten had, begon de site enorm te groeien. Dit was veel leuker dan foto's in een album plakken, dat daarna in een kast verdwijnt. Behalve de foto's zijn voor mij de teksten erg belangrijk. In vind het leuk om dingen eerst zelf te begrijpen, en ze daarna op een voor anderen begrijpelijke manier op te schrijven. Soms lukt dat niet helemaal, maar dan is er altijd wel iemand die me de juiste informatie stuurt.

Ik krijg trouwens veel reacties, via mijn gastenboek of via de mail. Soms ben ik op een avond meer tijd kwijt aan het beantwoorden van mails dan aan het bijwerken van mijn site. Maar dat is niet erg. Ik krijg ook regelmatig foto's toegestuurd. Die zijn altijd van harte welkom, maar ik kan ze niet allemaal plaatsen. Ook bewaar ik foto's voor gebruik in een toekomstig thema. Ik heb wat dat betreft nog plannen genoeg. Een planning heb ik echter niet. Ik doe gewoon waar ik zin in heb. En jullie mogen gratis meekijken in mijn digitale plakboek. Inmiddels is dat zo'n 180.000 keer gebeurd! Zie ook de statistieken.

(Dit bericht is verzonden naar 660 e-mailadressen.)
Langs de rails-forum (8 april 2005)

Wie een tijdje mijn site niet heeft bezocht, nodig ik hierbij van harte uit om dat weer eens te doen. Vrijwel dagelijks voeg ik nieuwe foto's toe, en elke week komen er ook wel een of meer thema's bij. Dit alles probeer ik op verschillende manieren toegankelijk te maken, onder andere via een uitgebreide alfabetische index. Sinds enige tijd is het ook mogelijk om de hele site te doorzoeken op vrije tekst. Dat gaat via de index van Google. Omdat die altijd met enige vertraging wordt bijgewerkt, zullen nieuwe onderwerpen niet direct worden gevonden.

Een veelbezocht onderdeel van mijn site is de agenda. Diverse tipgevers zorgen ervoor dat er voortdurend interessante berichten kunnen worden geplaatst, waaronder ook dienstregelingen van bijzondere treinen. Het is sinds kort mogelijk om nieuwe meldingen in deze agenda automatisch per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van het Langs de rails-forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen.

Tips voor de agenda zijn altijd welkom. Je doet daar veel anderen een plezier mee! Je kunt ze naar mij mailen, maar je kunt ze ook zelf rechtstreeks in het forum plaatsen. Toegang tot het forum krijg je na een eenvoudige, eenmalige aanmeldprocedure bij Yahoo.

Het forum kan worden gebruikt voor informatie-uitwisseling over alles wat zich op het spoor beweegt of bewogen heeft. Er zijn wat mij betreft geen restricties, maar voor eindeloze discussies, afzeiken van anderen of hyperserieus reageren als iemand eens een grapje maakt, zijn andere fora meer geschikt. Ik heb zelf slechte ervaringen met het bekende forum OVL, dus daar plaats ik geen berichten meer op.

Verder is het nog steeds mogelijk om berichten in mijn gastenboek te zetten. En rechtstreeks e-mailen kan natuurlijk ook. Ik probeer elke mail binnen een etmaal te beantwoorden. Ik ontvang vaak foto's. Dat stel ik erg op prijs, maar ik kan niet beloven dat ik deze foto's altijd plaats. Vaak hou ik ze achter de hand voor een latere gelegenheid.

(Dit bericht is verzonden naar 594 e-mailadressen.)
eCard (18 december 2004)

Langs de rails heeft een eCard voor je gemaakt.
Grote site, kleine foto's (9 november 2004)

Langs de rails is een grote site. Er zijn bijna 500 thema's, met bij elkaar zo'n 5000 foto's en andere afbeeldingen. En er komt nog meer, veel meer! Er valt dus weinig te klagen, dacht ik, en gelukkig denken de bezoekers daar ook zo over. Maar toch krijg ik weleens een voorzichtige opmerking over het formaat van de foto's. Inderdaad: die zijn vrij klein, meestal 350x233 pixels. Die keuze heb ik gemaakt om de omvang van de site, en daarmee het zogeheten dataverkeer, een beetje in de hand te houden. Regelmatig krijg ik van mijn provider het vriendelijke verzoek om een financiële bijdrage, omdat ik de maandelijkse datalimiet heb overschreden.

Toch wil ik proberen te voldoen aan de vraag naar grotere foto's. Om te beginnen heb ik onlangs de "Voorplaat van de week" geďntroduceerd. Elke week een andere royale foto, en de eerder verschenen foto's kun je ook opvragen. Die collectie zal dus langzaam groeien.

Grote foto's vind je ook in de kalenders die ik in de aanbieding heb. Er zijn drie soorten in twee uitvoeringen, elk met 13 kleurenfoto’s uit mijn historische collectie. Nieuw is het fotoboek dat ik heb ontwikkeld, met 39 kleurenfoto's uit allerlei landen, gemaakt in de periode 1969-1979. Tot het eind van dit jaar geldt voor dit fotoboek een speciale feestdagenprijs.

Kalenders en fotoboek heb ik niet op voorraad: ze worden per bestelling afzonderlijk geproduceerd door een professionele drukkerij. De bestelprocedure neemt daardoor enige tijd in beslag. Wie de komende week een bestelling doorgeeft, weet zeker dat deze ruim voor Sinterklaas wordt bezorgd. Kijk voor meer informatie onder Te koop.
Access for all (31 augustus 2004)

Wie geďnteresseerd is in treinen moet een beetje gek zijn. Jullie zijn een beetje gek. En ik ben iets gekker, omdat ik er ook nog een website over maak.

Maar er zijn mensen die er echt werk van maken. Die sluiten zich aan bij de sekte der spoorseksuelen. Ze zijn niet gevaarlijk, maar het is niet prettig om met ze in aanraking te komen. Ze hebben bijvoorbeeld een discussieforum op internet. Daar gelden speciale codes. Een van die codes is dat als iemand in zijn onschuld een vraag stelt, hij per definitie wordt afgezeken: "jij weet dus niet eens dat er bij Tietkutteradeel helemaal geen overloopwissels liggen?!" Een andere code is dat je informatie niet deelt met anderen. Als je een dienstregeling van een bijzondere trein bezit, dan stuur je die hoogstens door naar je spoorvriendjes.

De trouwe bezoekers van Langs de rails zullen in de gaten hebben dat ik niet tot die sekte behoor. De agenda op mijn site is daarvan een voorbeeld: de informatie die ik heb, deel ik met iedereen. Jullie zijn allemaal spoorvriendjes van mij! Ik heb daar laatst een paar reacties op gekregen, van sekteleden die vonden dat ik me aan hun code moest houden. Maar ja, zo zit internet niet in elkaar. Access for all, weet je wel? Het is mijn site, waar ik veel vrije tijd in steek en die me redelijk wat geld kost. Iedereen mag gratis meekijken, en wie dat niet bevalt zoekt zijn gerief maar elders.

Dit gezegd hebbende, wil ik graag jullie aandacht vragen voor enkele nieuwe thema’s. Om te beginnen het artikel Weesp in vroeger tijden, het vierde deel in de serie "Het verleden herleeft" van de hand van Edward Bary. Verder een uitgebreid verslag van mijn recente bezoek aan de Harzer Schmalspurbahnen, nogal toeristisch, maar historisch en technisch een zeer interessant bedrijf.

Op mijn homepage geef ik sinds een aantal maanden steeds aan welke thema’s zijn toegevoegd of welke bestaande thema’s zijn uitgebreid. Vandaar dat ik maar af en toe een update stuur naar alle bezoekers.

Tot slot een bericht in het kader van de merchandising van Langs de rails. Met de feestdagen in aantocht wil ik jullie geheel vrijblijvend wijzen op de kalenders die ik in de aanbieding heb. Er zijn drie soorten in twee uitvoeringen, elk met 13 grote kleurenfoto’s uit mijn historische collectie. Ik ben ook bezig met de ontwikkeling van fotoboeken. Kijk voor meer informatie onder Te koop.
Meer dan 50.000 bezoekers (16 juni 2004)

Op 16 juni 2004 zorgde een onbekende bezoeker ervoor, dat de teller van deze site op 50.000 sprong. Het is maar een getal, maar ik vind het toch leuk om er even aandacht aan te besteden. (De teller stond 15 april op 40.000, 20 december 2003 op 25.000, 13 juli 2002 op 1.)

Ik had er 23 maanden geleden absoluut niet op gerekend dat het zo hard zou gaan. Langs de rails is begonnen als een soort plakboek waarin ik van alles stop wat ik de afgelopen decennia heb verzameld. Het is nog steeds een plakboek, alleen is het een stuk dikker geworden.

Inmiddels staan er meer dan 4000 foto's en andere afbeeldingen op deze site, en dat aantal zal de komende tijd nog toenemen. Een flink deel van mijn archief uit de jaren zeventig moet ik nog ontsluiten, en ik heb ook nog veel ander materiaal liggen. Omdat het mij niet alleen om de plaatjes gaat maar ook om de teksten, kost het uitbreiden van deze site veel tijd. En dat is ook de bedoeling: een man zonder hobby gaat maar rare dingen doen!

Ik ben erg blij met de vele reacties die ik krijg. Bijna zonder uitzondering positief, vaak met opmerkingen waar ik mijn voordeel mee kan doen (want ik weet natuurlijk ook niet alles) of met vragen die ik zo goed mogelijk probeer te beantwoorden (maar ik weet natuurlijk ook niet alles).

De eerste die mij feliciteerde met dit jubileum was Edward Bary. Op een passende locatie, de werkplaats Haarlem, overhandigde hij mij een mooie fles wijn. Edward en ik zijn allebei geboren en getogen in Hilversum, we zijn van dezelfde generatie en we zijn allebei sinds onze jeugd geboeid door alles wat zich op rails voortbeweegt. We hebben elkaar echter pas tientallen jaren later leren kennen.

Edward is zeer actief in de Stichting Mat'54 Hondekop-Vier, onder andere als redacteur van het mooie informatiebulletin dat deze stichting uitgeeft. Verschillende artikelen van zijn hand zijn op Langs de rails te vinden: zie Het verleden herleeft.
Het verleden herleeft (13 april 2004)

Het aantal bezoekers van Langs de rails is de afgelopen maanden explosief gestegen. De teller staat nu bijna op 40.000 (op 20 december 2003: 25.000, op 13 juli 2002: 1).

Prettig is ook dat ik veel reacties krijg, die zonder uitzondering positief zijn. Behalve die ene keer, toen ik tegen 1 april aandacht besteedde aan het fenomeen treinsurfen. Het zal duidelijk zijn dat ik niemand wil aanzetten tot het plegen van dit soort stunts, al was het maar vanwege de buitenstaanders die ongevraagd geconfronteerd worden met de mogelijke ernstige gevolgen. De spoorhobby is een vreemde hobby, maar het het moet natuurlijk wel een beetje leuk blijven.

Ik heb de afgelopen tijd weer veel foto's en thema's toegevoegd. Zowel oude foto's, bijvoorbeeld stoom in de omgeving van Aken in de jaren 70, als nieuwe foto's, zoals van het bezoek van een V200 afgelopen vrijdag aan Nederland. Ook zijn bestaande thema's uitgebreid, zowel met foto's als met teksten.

Langs de rails zie ik zelf als een boek dat nooit klaar komt. Blader erin zoveel je wilt. Of gebruik de alfabetische index als je gericht wilt zoeken naar een onderwerp. En stuur mij gerust een mailtje als je iets wilt weten of als je iets tegenkomt wat volgens jou niet klopt. Of schrijf wat in het gastenboek.

Tot slot wil ik jullie graag attent maken op een nieuw artikel in de reeks "Het verleden herleeft". Deze artikelen worden geschreven door Edward Bary voor het bulletin van de Stichting Mat'54 Hondekop-Vier. In het vorige week verschenen nummer besteedde hij aandacht aan de geschiedenis van de stations in Baarn. Ook nu weer met prachtige foto's van de heer J.G.C. van de Meene. Degenen die per abuis nog geen lid zijn van deze stichting, kunnen deze artikelen ook lezen op mijn site.
Langs de rails en de grenzen aan de groei (21 januari 2004)

Het bericht hieronder is een wat technisch verhaal. Wie niet geďnteresseerd is in de techniek die er achter een website schuilt, kan dit bericht ongelezen laten.

Het bericht bevat goed nieuws voor degenen die browsers gebruiken die slecht met Java-scripts overweg kunnen. Het bericht bevat ook een verzoek aan webmasters die een link naar Langs de rails hebben.

Nieuwe provider

Langs de rails heeft de grenzen aan de groei gepasseerd. Het aantal afbeeldingen en teksten is zodanig toegenomen, dat het allemaal niet meer paste op de computers van de vier (!) providers die ik had ingeschakeld.

Vandaar dat ik besloten heb om mijn hele site te verhuizen naar één enkele nieuwe provider. Een provider waar ik vrijwel onbeperkt kan verder groeien. En dat is prettig, want ik heb nog veel materiaal liggen en ik heb nog veel ideeën voor nieuwe thema's en teksten.

Uiteraard is het een betaalde provider. Dat wil zeggen: ik betaal, en jullie hebben geen last van banners en reclameboodschappen.

Geen Java-script

Een bijkomend voordeel is dat ik geen Java-script meer hoef te gebruiken om te administreren bij welke provider welke foto is ondergebracht. Alles staat bij elkaar, dus dat script heb ik kunnen verwijderen. Klachten van bezoekers dat ze foto's niet te zien kregen, bijvoorbeeld omdat ze Netscape, Mozilla of Opera als browser gebruiken, behoren hiermee tot het verleden.

Nieuwe domeinnaam

Behalve een nieuwe provider heb ik ook een nieuwe domeinnaam: www.nicospilt.com. Mijn andere domeinnaam www.nicospilt.nl blijft bestaan, maar linkt door naar het nieuwe domein. Ook mijn oorspronkelijke URL http://web.inter.nl.net/users/nico.spilt/ blijft gewoon werken.

Vriendelijk verzoek aan degenen die een link naar mijn site hebben: willen jullie deze link bij gelegenheid wijzigen in www.nicospilt.com. Dit werkt een fractie sneller, en het scheelt mij op den duur in de rating bij zoekmachines.
Prettige jaarwisseling en een gezond 2004 (31 december 2003)

Ik wens jou en de jouwen een prettige jaarwisseling en een gezond 2004.
Bekijk het maar! (20 december 2003)

Op het moment waarop ik dit bericht verzend, staat de bezoekersteller van "Langs de rails" bijna op 25.000. Een soort jubileum, dat ik in kleine kring zal vieren. Maar belangrijker dan dit getal vind ik de reacties die ik vrijwel elke dag krijg. Vaak met complimenten, waar ik blij mee ben. Vaak ook met suggesties, waar ik nog blijer mee ben. En vaak ook met vragen, die ik helaas niet altijd kan beantwoorden.

Sinds mijn vorige bericht aan de bezoekers is weer een groot aantal foto's en thema's toegevoegd. Speciale aandacht wil ik vragen voor het artikel "Bussum in vroeger tijden", dat Edward Bary schreef voor het bulletin van de Stichting Mat'54 Hondekop-Vier. Mijn fotografische bijdrage aan dit artikel staat in de schaduw van de schitterende foto's die de heer J.G.C. van de Meene beschikbaar heeft gesteld. De artikelen van Edward Bary zijn te vinden onder het thema "Het verleden herleeft".

En verder zou ik willen zeggen: "bekijk het maar!" Ik wens jullie prettige feestdagen en een voorspoedig 2004 toe.
Railagenda en alfabetisch register (18 oktober 2003)

Het aantal foto's op Langs de rails neemt gestaag toe. Dat geldt ook voor het aantal thema's. In een thema ga ik dieper in op een bepaalde spoorlijn of op een bepaald onderwerp. Zo ben ik de afgelopen tijd bezig geweest met het verzamelen van informatie over de geschiedenis van Bilthoven en de spoorlijnen die de NCS vroeger exploiteerde. Met dank aan enkele bezoekers die mij aan informatie en oude foto's hebben geholpen.

Enkele andere nieuwe thema's zijn het bezoek van de NVBS aan de werkplaats Amersfoort in 1974, en natuurlijk de recente stoomdagen in Rotterdam, met als hoogtepunt het bezoek van loc 78 468 met de Nostalgie Expresse. Deze Pruisische dame was een welkome afwisseling tussen de gebruikelijke Neubau- en Rekoloks.

Om de informatie wat toegankelijker te maken, ben ik begonnen met het opzetten van een alfabetische index. Je vindt hierin een overzicht van plaatsen en spoorlijnen die ik heb bezocht, en van enkele bijzondere onderwerpen.

Verder staat op mijn site sinds een aantal weken een railagenda, met tips en dienstregelingen van bijzondere ritten. Deze meldingen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, typefouten en dergelijke. Alle dienstregelingen zijn verkregen via vrije nieuwsgaring; ik publiceer uiteraard geen gegevens die ik vertrouwelijk ontvang. Wie aanvullingen op de railagenda heeft, is van harte welkom deze te melden.

Ik ben de laatste tijd een paar keer geplaagd door problemen bij een van mijn (betaalde) providers, namelijk Planet Internet. Een deel van de foto's is daardoor een aantal dagen niet zichtbaar geweest. In plaats daarvan verscheen er een rood kruisje, terwijl sommige bezoekers de melding kregen dat ze "lid" moesten worden van Planet Internet om toegang tot mijn site te krijgen. Niet doen, want dat helpt niet! Ik zal jullie verder niet lastigvallen met de details; wie dat wil kan de correspondentie lezen die ik plaats in de daarvoor bestemde rubriek Brieven, faxen & mails.
Nieuwe thema's (15 september 2003)

Graag je aandacht voor enkele nieuwe thema's op mijn site.

Om te beginnen het artikel "Een vakantiehulp in Naarden-Bussum" dat Edward Bary schreef voor het informatiebulletin van de Stichting Mat’54 Hondekop-Vier (nummer 3, jaargang 2003). Hierin schrijft Edward over zijn belevenissen op dit station in de jaren 1965, 1966 en 1967. Het artikel sluit aan op zijn eerdere artikelen, die onder het thema "Hilversum in vroeger tijden" op mijn site staan, en daarmee op de vele foto's die ik zelf in 't Gooi heb gemaakt.

Maar ik ben niet eenkennig. Ik ben bijvoorbeeld ook weleens in Breukelen geweest. Ik heb mijn foto's uit 1973 opgezocht en gecombineerd met foto's die ik in 1999 en 2003 heb gemaakt. Bij Breukelen stond ook een driehoogtesein van het lichtseinstelsel 1946. Aan dit niet zo geslaagde stelsel besteed ik enige aandacht. Dit alles in het thema "Breukelen en het lichtseinstelsel 1946".

Het vergelijken van "toen" en "nu" blijf ik een leuke bezigheid vinden. Er zijn in dat kader weer diverse foto's toegevoegd. Kijk hiervoor onder de Algemene thema's op mijn site.

Bericht voor de stoomliefhebbers: aanstaande donderdagmiddag, 18 september, komt de VSM met stoomloc 50 3654, dieselloc 2233 en 4 rijtuigen van Apeldoorn (vertrek 13:14) naar Amersfoort (aankomst 14:21). Vanaf station Amersfoort pendelt de trein twee keer naar autoimporteur Pon. Om 18:33 vertrekt de trein naar Hilversum (aankomst 18:52). Om 19:03 vertrek uit Hilversum via de Maliebaan naar Lunetten (aankomst 19:34). Om 19:47 vertrek uit Lunetten, via Maliebaan, Bilthoven (20:14), Amersfoort (20:28) terug naar Apeldoorn (aankomst 21:19).

En dan natuurlijk het grote stoomfestijn op 11 en 12 oktober. Meer hierover op de site van de SSN en niet te vergeten de Nostalgie Expresse http://www.nostalgieexpresse.com, die met een stoomloc serie 78 gaat rijden. Van de tenderlocomotieven is dat mijn favoriete loc; een mooie herinnering (en geluidopname) bewaar ik aan de voetplaatrit die ik op 5 maart 1971 bij Rottweil op loc 078 410 heb gemaakt. Voor foto's zie de Duitse thema's op mijn site.
Terug naar toen (8 september 2003)

Afgelopen weekend stond in het teken van "Terug naar toen", de bekende en altijd weer gezellige manifestatie van de VSM. Zelf heb ik dit keer het bier en de hamburgers gelaten voor wat ze waren. In plaats daarvan heb ik me geconcentreerd op enkele andere activiteiten, zoals het verplaatsen van materieel van het Spoorwegmuseum.

Recent heb ik ook weer een royale greep gedaan uit mijn archief. Een voorbeeld daarvan is het thema "Amsterdam CS, 1973". Een bezoeker vroeg zich af waar al die treinen zijn gebleven. Het grappige is, dat van de meeste hier getoonde treinstellen en locomotieven wel een exemplaar bewaard is gebleven.

Een andere bezoeker, Frans de Gooijer, mailde mij zijn ervaringen die hij als klein jongetje had toen hij met zijn moeder in een "damescoupé" wilde stappen. Met instemming van Frans heb ik deze herinnering gepubliceerd, met een link naar zijn eigen prachtige site.

Tijdens mijn vakantie in Overijssel, vlak bij de spoorlijn van Ommen naar Mariënberg, heb ik geëxperimenteerd met een radiografisch bediende camera. Kijk hiervoor in het persoonlijke thema "Tussen de rails". Schrik niet v an de fotomontage! Ik ben wel gek maar niet goed, om met de bekende filosoof Bassie te spreken.

Het thema "Toen en nu" heb ik vanwege de omvang verdeeld over drie nieuwe thema's. Wat is er gebeurd met het stationsgebouw van Franeker? En wat is er veranderd in 't Gooi?

Een week geleden reisde ik met de SSN naar de Hoogovens. Een herhaling van de NVBS-excursie van 1973, alleen heet het bedrijf tegenwoordig Corus. En ook mag je tegenwoordig de warmbandwalserij niet van binnen fotograferen...

Tot slot een technisch onderwerp, dat voor sommige bezoekers van belang kan zijn. Ik probeer mijn site zo eenvoudig mogelijk te houden. Geen Plug-ins of Flash-toestanden. Toch ontkom ik er niet aan om enkele eenvoudige scripts te gebruiken. Een van die scripts laat tijdens het laden van foto's de tekst "moment..." zien. Als deze tekst niet verdwijnt, dan ondersteunt jouw browser geen scripts. Waarschijnlijk komt dat dan doordat je het beveiligingsniveau van je browser (te) hoog hebt ingesteld. Als je Microsoft Internet Explorer gebruikt, kun je deze instelling aanpassen via het menu Extra, Internet-opties. Scripts kunnen geen kwaad! Wel mis je een hoop op internet als je ze blokkeert.

Zie je in plaats van een foto een rood kruisje, dan is er wat anders aan de hand. Gaat het om een enkele foto, dan heb ik een programmeerfout gemaakt. Zie je veel rode kruisjes in plaats van foto's, dan is er een probleem bij een van mijn providers. Meestal is dat probleem snel verholpen, maar laatst duurde dat bij Planet Internet helaas enkele dagen. Nogmaals dank aan de bezoekers die mij op deze storing wezen.
Nieuwe domeinnaam (8 augustus 2003)

Sinds enige dagen heb ik een "echte" domeinnaam voor mijn site. Deze luidt www.nicospilt.nl. Uit deze door mij gekozen naam kun je afleiden dat de site over Nico Spilt gaat, niet over treinen.... ;-)

De oude link naar mijn site werkt nog steeds en zal altijd blijven werken. Heb je die link in je favorieten staan of als link op je eigen site, dan hoef je daar dus niets aan te veranderen. Alleen als die oude link als zodanig zichtbaar is op je site, dan wil ik je verzoeken om dit bij gelegenheid te veranderen in www.nicospilt.nl. Dat ziet er namelijk wat echter uit.

Ondanks het prachtige weer ben ik nog steeds regelmatig bezig met mijn site. Het aantal foto's en thema's is toegenomen, en er staan nog verschillende dingen op stapel. Zo heb ik recent wat door Nederland rondgereisd, op zoek naar plekken die ik 30-35 jaar geleden ook heb gefotografeerd. Daar ga ik in het kader van het thema "Toen & nu" wat mee doen. Het betreft onder andere Friesland, Zwolle en Breukelen. Inderdaad, je kunt mij gerust een man van de wereld noemen...

Verder heb ik eindelijk mijn ruim 600 dia's uit 1989 ingescand, zodat het thema "NS150" binnenkort verder kan worden uitgewerkt.

Hoewel de nadruk ligt op foto's uit het verleden, vooral de jaren 70, laat ik me niet de kans ontglippen als er eens een aardig actueel onderwerp voorbij komt. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe ACTS-aanwinst die ik gisteren en eergisteren toevallig voor de lens kreeg.

Kortom: blijf regelmatig langskomen. En blijf reageren als je iets leest wat niet klopt of als je zomaar wat te mailen hebt.

Een woord van dank aan mijn collega Alex Blomsma, die me recent met wat technische dingetjes heeft geholpen. Ook voor al uw cartoons en ander grafisch werk: www.blomsma.com.
Hilversum in vroeger tijden (16 juli 2003)

Nieuwe op mijn site: een speciaal thema onder de titel "Hilversum in vroeger tijden". De tekst van dit thema is gebaseerd op twee artikelen van Edward Bary, die eerder dit jaar zijn verschenen in het informatiebulletin van de Stichting Mat'54 Hondekop-Vier.

Edward en ik hebben wat betreft onze spoorwegbelangstelling dezelfde "roots". We zijn allebei geboren en getogen in Hilversum, en waren al op jonge leeftijd te vinden bij het station. Op de grote voetgangersbrug - of op het perron, wanneer we rijk genoeg waren om een perronkaartje van een dubbeltje te kopen. Overigens zijn we elkaar nooit tegengekomen, althans niet dat we ons daar van bewust zijn.

"Hilversum in vroeger tijden" gaat in op de seinhuizen, de spooraansluitingen, de modernisering van de beveiliging in 1958, de overwegen en de aanleg van ongelijkvloerse kruisingen, en nog een aantal zaken die met het station Hilversum en zijn omgeving te maken hebben. Veel foto's, waaronder twee foto's die welwillend ter beschikking zijn gesteld door de heer J.G.C. van de Meene.
Een jaar Langs de rails (12 juli 2003)

Vandaag, 12 juli 2003, is mijn site precies 12 maanden in de lucht. De bezoekersteller staat op het moment waarop ik deze mail verstuur op 11.481, dus de 12.000 wordt vandaag niet meer gehaald. Maar dat was ook niet mijn doel.

Ik had dit jubileum willen aangrijpen om een bijzonder Hilversums thema bekend te maken, maar er moet nog een klein organisatorisch hobbeltje worden genomen. Dit thema blijft dus nog even onder de pet.

In het begin leek het erop dat mijn site een materieelsite zou worden: alle foto's netjes gerangschikt naar materieeltype. Maar dat vond ik al snel wat saai worden, vandaar dat ik de foto's ook ben gaan rangschikken naar thema. Bijna alle foto's komen twee keer of vaker voor op mijn site: bij de materieeloverzichten en in een of meer thema's. Een thema is bijvoorbeeld een bepaald station, een bepaalde spoorlijn of een bepaalde regio.

Recente nieuwe thema's zijn Koblenz, Moselstrecke, Bamberg, Köln Eifeltor, Aachen West, Saarbrücken, Noord-Limburg, Zuid-Limburg. Alle met vooral foto's uit begin jaren zeventig, de periode die het zwaartepunt vormt van mijn site.

Sinds kort ben ik bezig met het toevoegen van kaartjes, waarop ik aangeef op welke plekken ik foto's heb gemaakt.
Beste spoorvriend, spoorvriendin of anderszins... (23 juni 2003)

Ik ben voortdurend bezig met mijn site. Regelmatig komen er nieuwe thema's bij. Ook pas ik bestaande thema's aan, door er foto's aan toe te voegen of door de teksten te bewerken. Soms gebeurt dat op basis van reacties van oplettende bezoekers - reacties die ik zeer op prijs stel.

Ik heb nog veel plannen liggen. Naar gelang mijn pet staat, breng ik zo'n plan tot uitvoering. Zo heb ik recent mijn collectie boeken in beeld gebracht. Verder ben ik regelmatig bezig met het digitaal bewerken van foto's. Geen activiteit waar iedereen de handen voor op elkaar krijgt, maar ik vind het leuk om te doen. En over een poosje ga ik weer wat anders doen.

Hoe egoďstisch het misschien ook klinkt: ik maak de site voor mezelf, en wie het leuk vindt mag komen kijken. Maar wie het leuk vindt mag er ook op reageren. Ik heb al een paar keer de vraag gehad waarom ik geen gastenboek heb. Welnu: ik heb sinds kort een gastenboek!

Eigenlijk is het geen echt gastenboek, maar een discussieforum. Voor mij was dat makkelijk, omdat ik daarvoor een bestaande techniek kan gebruiken die me verder niets kost. En voor de bezoekers is het aardige dat ze - als ze dat willen - interactief bezig kunnen zijn. Je kunt dus reageren op berichten van anderen. Het is ook mogelijk om foto's te posten.

Een nadeel is dat je je eerst moet aanmelden bij Yahoo. Dat is even wat gedoe. Maar zodra je dat achter de rug hebt, is de weg geopend naar duizenden dicussiefora, over de meest uiteenlopende onderwerpen. Waaronder dus ook spoorwegen, en daaronder weer mijn Langs de rails-forum. De weg er naartoe begint met http://groups.yahoo.com/group/langsderails/join. Ik zie dit als een experiment. Wordt het niets of loopt het uit de hand, dan stop ik er gewoon weer mee.Zie ook:
vorige       start       omhoog