Flevolijn, Hanzelijn

Flevolijn = Weesp - Almere - Lelystad (geopend in 1988)
Hanzelijn = Lelystad - Kampen - Zwolle (geopend in 2013)

Er zijn ook plannen geweest voor een Zuiderzeelijn, vanaf Lelystad via Emmeloord, Heerenveen en Drachten naar Groningen. Een nog ouder plan was een spoorlijn over de Afsluitdijk. Die dijk is daarvoor wel geschikt, maar ook deze lijn is er nooit gekomen.Lelystad, 28 mei 1988. Materieelshow ter gelegenheid van de opening van de Flevospoorlijn Almere-Lelystad (het traject Weesp-Almere was een jaar eerder in gebruik genomen). Onder andere waren de demonstratieketelwagen en een van de twee ongevallenkranen van NS te zien. Foto's Bart Gerritsen.


Zwolle, 13 september 2010. Ochtendstemming bij de IJssel. De trein heeft net de oude spoorbrug achter zich gelaten. Rechts de nieuwe spoorbrug in aanbouw, als onderdeel van de toekomstige Hanzelijn. Foto Guus van de Wetering.


Op 12 december 2010 vonden er pendelritten plaats op een deel van de toekomstige Hanzelijn, tussen Lelystad opstelterrein en Dronten. De ritten waren bestemd voor medewerkers van de aannemers met hun gezinsleden. De trein bestond uit VSM-locs 23 076 en 52.3879, met Oostenrijkse tweeassers en een restauratierijtuig. Foto Bas de Vente.


Lelystad, 30 september 2011. In verband met de heropening van station Lelystad reed een trein van de VSM over een deel van de nieuwe Hanzelijn naar Dronten. Foto Patrick Hinderink.


Almere Centrum, 29 juni 2012. Loc 1727 met een dubbeldekkerstam op weg naar Lelystad.


Swifterbant, 13 april 2012. Op de Hanzelijn (Lelystad-Zwolle) worden door NSR proefritten gemaakt op volle snelheid. Links een loc met sloopstel 526, dat gebruikt gaat worden voor een rampenoefening. Bij Swifterbant (Stb) liggen goederenwachtsporen, het heeft geen station. Foto gemaakt door proeftreinmachinist Alex Waning.


Zwolle, 6 december 2012. De koninklijke trein, nadat de majesteit de Hanzelijn officieel had geopend. Foto Tom Luttekes.


Eerstedag-envelop, 29 mei 1987. Opening Flevolijn naar Almere.


Almere, 23 augustus 2022. De Floriade Explorer verzorgt rondritten over het Floriade-terrein in Almere.


Transportmuseum Lelystad?

Op 10 december 2011 verscheen een nieuwsbrief van de Stichting TEE. Hierin onder andere aandacht voor de plannen om het TEE-stel te verhuizen van Amsterdam naar Lelystad. In het op te richten Transportmuseum Lelystad zou ook ander materieel een plek kunnen krijgen. Lees meer in de nieuwsbrief (pdf).


Blokkendoos op de Hanzelijn

Tussen Zwolle en Lelystad reed op zaterdag 7 december 2013 een historische trein. De NS wilde op die manier vieren dat de Hanzelijn een jaar bestaat. De NS wilde de trein eigenlijk bij de opening van de Hanzelijn, in december 2012, laten rijden, maar toen was de trein kapot. Althans: dat beweren de instanties. In werkelijkheid mocht de Blokkendoos toen niet rijden omdat er een beetje sneeuw was gevallen.


De Flevolijn. Door Han Vink, chef educatieve voorlichting NS, AO-reeks 2159, 27 maart 1987. Twintig jaar na de oplevering van Lelystad (1967) en tien jaar na de oplevering van Almere (1976), werden deze groeisteden aangesloten op het spoorwegnet. Dit boekje beschijft in vogelvlucht de geschiedenis en de aanleg van de Flevolijn. Bij deze aanleg is rekening gehouden met het doortrekken van de lijn naar Groningen: de Zuiderzeelijn. Maar die lag er twintig jaar na het verschijnen van dit boekje nog steeds niet. Op het omslag de eerste trein in Almere CS, 11 juni 1986.


Zie ook:
vorige       start       omhoog