Ballonvaart Bilthoven-Flevoland

Ik, die nooit iets wint, won in 2002 een ballonvaart. Toevallig was namelijk mijn buurman niet thuis, die eigenlijk deze prijs had gewonnen. En zo gebeurde het dat ik me op 6 september 2002 met een aantal buurtgenoten in een kleine mand wrong, om op kosten van de Plus een ballonvaart van Bilthoven naar Flevoland te maken.De ballon, gemaakt van erg dunne stof en met een handvol verdacht dunne koorden verbonden met de mand, wordt met behulp van een ventilator gevuld met lucht. Daarna worden ook de branders in werking gesteld om de lucht te verwarmen. De ballon wil dan omhoog, vandaar dat mij werd gevraagd als ballast plaats te nemen in het mandje.

Voor je het in de gaten hebt zit je op een paar honderd meter hoogte. Een van mijn dochters (gele pijl) fotografeerde mijn hemelvaart. De bus is lijn 57 naar Utrecht en rijdt over de Leijenseweg, achter de Plus langs. Het lukte me ook om ons huis te fotograferen (uit privacy-overwegingen geen pijl, maar iemand heeft de balkondeur open laten staan).

De ADOB in de Leijenseweg, waar zojuist een Koploper passeert, en de toenmalige school van mijn dochters: de Werkplaats.

Onderweg heb ik voornamelijk video-opnamen gemaakt. In een ballon is het doodstil, zelfs als het waait: je hoort de wind niet omdat de ballon net zo snel vaart als de wind. Geluiden op de grond kun je heel goed horen. Alleen als de branders aan gaan, om de lucht in de ballon te verwarmen, is het even een grote herrie boven je hoofd. Ik vroeg aan de piloot of er nou vaak ongelukken met ballonnen gebeuren. Een grapje, maar hij ging daar serieus op in: het gebeurt zelden.

Zonsondergang boven Flevoland is een prachtig gezicht. Maar een paar minuten later werden we honderden meters voortgesleept over een hobbelig weiland. De schokkende beelden staan op video en kan ik hier niet laten zien. Daarna met zijn allen de ballon oprollen, champagne drinken en met de volgauto weer naar huis.


Ik haalde met mijn prestatie niet alleen een certificaat, maar ook de plaatselijke pers. De Biltse & Bilthovense Courant pakte flink uit op de voorpagina! Links eigenaar Ger Smit van de Plus.


Een foto van het Dubai Balloon Festival (geplukt van internet).


The greatest disasters of the 20th century. Marshall Cavendish Publications, London 1975. ISBN 0856851353. Voor wie er niet genoeg van kan krijgen. Niet alleen de de Titanic (14 april 1912) en de Hindenburg, maar ook een paar grote spoorwegongevallen.

Op het omslag een foto van de ramp met het luchtschip Hindenburg, dat op 6 mei 1937 tijdens de landing in de VS in brand vloog. Dit ongeluk betekende het einde van het Duitse avontuur met de zeppelin.


Zie ook:
vorige       start       omhoog