Weer en wind


  

Op de rechterfoto de molen van Stellendam in 1970, gefotografeerd vanuit het huis van mijn grootmoeder. De zwart-witfoto's zijn door mijn vader gemaakt in 1965. Hierop staan het huis van mijn grootmoeder, gefotografeerd vanaf de molen, en een molenwiek met van onder naar boven mijn zus Carina, onze oom Adrie en ik.

Deze stellingmolen heet "Korenlust". De molen is gebouwd nadat de voorganger (anno 1821) door een orkaan in november 1838 van zijn fundamenten was geschoven. Ook werden onderdelen van de oude molen opnieuw toegepast in de huidige molen. Tot omstreeks 1927 had de molen ook onder de stellingzolder een pelsteen. Hieraan herinnert nog de overgebleven pelkist. Met de molen werd door de molenaarsfamilie Nachtegaal tot 1957 en daarna tot 1961 door de eigenaar S.J. Later op commerciŽle basis graan gemalen. In 1961 werd de molen aangekocht door de gemeente Stellendam en in 1964/1965 gerestaureerd. In 1988 ging de eigendom van de molen over op de Molenstichting Goeree-Overflakkee, die aan de molen in 1990 en 1994 restauraties liet uitvoeren.


 

Op 27 augustus 2005 bezochten we het jaarlijkse fruitfeest op het landgoed Oostbroek. Even wat biologisch geteeld fruit, ecologisch gestremde kaas en windgemalen meel scoren. Zoals dit zakje pankoekmeel (juiste spelling!), dat gemalen is door De Nieuwe Molen uit Veenendaal. Dit is een korenmolen, om precies te zijn een ronde stenen stellingmolen, anno 1911. Van alle molens die ooit in Nederland hebben gestaan is nog maar een fractie over. Het onderhoud en vooral het draaiende houden van dit technisch erfgoed is niet altijd even makkelijk. Het kost veel geld en vakmensen zijn schaars. Van Jan, de zoon van de molenaar, kreeg ik een meel (woordgrapje!) met daarin het webadres www.denieuwemolen.nl.


Jan de Kroon wil via mijn site graag de groeten doen. Mag dat? Ja dat mag. Hij poseert hier naast de ICE, toen deze op 15 januari 2000 in Utrecht werd gepresenteerd. Jan is zoon van de molenaar van De Nieuwe Molen uit Veenendaal. Zijn vader Hans de Kroon is in 2014 plotseling overleden.


Buys Ballot en het dopplereffect

Utrecht, 4 maart 2022. "Prof. Buys Ballot onderzoekt het dopplereffect". Muurschildering bij de spoorwegovergang in de Burgemeester Reigerstraat in Utrecht. Links een van de spoorwoningen die vlakbij het Spoorwegmuseum staan.

Dit werk is in 2019 gemaakt door kunstenaarscollectief De Strakke Hand, dat in Utrecht al meer muurschilderingen heeft gemaakt.

Buys Ballot is de grondlegger van de meteorologie. In 1854 richtte hij het KNMI op. Dat werd gevestigd in Sonnen­borgh, de huidige Sterrewacht in Utrecht, en verhuisde later naar De Bilt.

In 1845 deed Buys Ballot een experiment gebaseerd op een beschrijving van de Oostenrijkse natuurkundige Doppler. Die schreef dat beweging invloed heeft op de toonhoogte van geluid, maar Buys Ballot geloofde dat niet. Hij liet een trein rijden tussen Utrecht en Maarssen en zette daar enkele hoornblazers op. Zelf stond hij als toehoorder langs de spoorbaan. Het experiment toonde aan dat het dopplereffect wel degelijk bestaat.

De trein en de omgeving zullen er trouwens heel anders uit hebben gezien dan op de muurschildering. De bij het experiment gebruikte locomotief was van de NRS; waarschijnlijk een 1A1-machine die in 1843 door Sharp en Roberts is gebouwd. Op de muurschildering zien we echter een Crampton-locomotief uit pakweg 1860 die nooit in Nederland heeft gereden. En tussen Utrecht en Maarssen lag in 1843 nog geen dubbelspoor. Maar het gaat hier natuurlijk om het leuke plaatje.

Het experiment van Buys Ballot is opnieuw uitgevoerd in het programma Jekels Jacht. Wetenschaps­journalist Diederik Jekel regelde een stoomtrein bij de ZLSM en liet daarop een trompetspeler meerijden. En inderdaad: het dopplereffect bestaat nog steeds. Dit programma is uitgezonden in februari 2022 en kun je terugzien via NPO Start.

Een andere muurschildering is Prof. Ornstein onderzoekt de toevalsbeweging.

Dopplereffectdemonstratie

Bunnik, 10 oktober 2009. Demonstratie van het dopplereffect door loc 1202 van het Spoorwegmuseum.


Weersverwachting KNMI

 

De Bilt, 10 december 2004 en 11 januari 2005. Voor de meest betrouwbare weersvoorspelling heb je het KNMI niet nodig. Als je elke dag zegt dat het morgen hetzelfde weer is als vandaag, dan zit je vaker goed dan het KNMI ;-)

Zie ook www.buienradar.nl

De Bilt, 9 september 2005. Ik help af en toe een handje mee in de volkstuin!


Het weer in Bunnik

Bunnik, 24 maart 2008. Moderne meteorologische apparatuur, waarmee we op de blokpost temperatuur, luchtvochtigheid, windsnelheid en regenval kunnen meten. Het bijbehorende computertje levert betrouwbare weersvoorspellingen op. Dat gaat allemaal draadloos. Alleen bij sneeuwval moet ik naar buiten als ik precies wil weten hoeveel centimeter er gevallen is. Handleiding Alecto WS-3000 (pdf)


Hoe hard is windkracht 8?

Den Helder, Nationaal Reddingmuseum, 18 december 2012. Mensen vragen mij weleens: Nico, windkracht 8, hoe hard is dat nou eigenlijk? Dan zeg ik: voor iemand die afstamt van een beroemde Stellendamse reddingsfamilie, begint windkracht 10 pas een beetje ergens op te lijken. Het reddingmuseum is vernoemd naar Dorus Rijkers. Geen kwaad woord over deze man, maar binnen onze familie heerst de opvatting dat de naam Willem de Jager geen slecht idee was geweest. Aan hem en zijn broers wordt overigens ruim aandacht besteed. Ook bij dit museum heerst het misverstand dat je interactief moet zijn om publiek te trekken, hoewel die windtunnel natuurlijk wel aardig is. Maar ja, hij gaat maar tot 8. www.reddingmuseum.nlHet gesloten museum van de Enkhuizer Almanak

Hoe ze het doen is een groot geheim, maar de Enkhuizer Almanak voorspelt een jaar vooruit wat voor weer het wordt. Dat schijnt nog behoorlijk te kloppen ook. Iets lastiger is het om te voorspellen wanneer hun museum geopend is. En zodoende kwamen wij voor een gesloten deur te staan.

Op 19 augustus 2014 waren we met mijn oude moeder in Enkhuizen. Eerst naar het Zuiderzeemuseum (buiten­museum is leuk, binnen­museum valt tegen). Daarna naar het museum van de Enkhuizer Almanak.

De openingstijden hadden we thuis natuurlijk gecontroleerd via internet. De tijden stonden ook op de deur van het museum. Maar die deur was op slot.

Gelukkig regende het niet. Of dat klopte met de voorspelling van de Enkhuizer Almanak had ik graag gecontroleerd. In het boekje dat ik van plan was in het museum te kopen.

Op de foto is het museum open, maar die foto heb ik geplukt van www.almanak.nl.


Zie ook:
vorige       start       omhoog