Loc 3737 en het MOROP-congres 1975MOROP-congres 1975

In 1975 was de NVBS gastheer van het MOROP-congres in Amsterdam. Op 20 augustus van dat jaar brachten de deelnemers van dat congres een bezoek aan het Spoorwegmuseum en aan de NS-werkplaats in Tilburg. Daarvoor werd een stoomtrein ingezet getrokken door loc 3737.

Ook NVBS-leden konden met de stoomtrein meerijden, van Amersfoort naar Den Bosch voor 6,50 gulden. De trein vertrok om 10.40 uit Amersfoort, vanwege brand­gevaar getrokken door een e-loc. In Bilthoven nam stoomloc 3737 de trein over, vertrek 11.07 uur. Na de stop bij het Spoorwegmuseum reed de trein verder. De reis ging via Geldermalsen naar Kesteren (fotostop van 12.18 tot 12.50 uur), Nijmegen en Oss naar Den Bosch, aankomst 13.39 uur. Daar stapten de NVBS-leden uit. De deelnemers aan het MOROP-congres reisden verder naar Tilburg, voor een bezoek aan de NS-werkplaats. Zie OdR 1975-07 blz. 170.

Informatiegids NVBS

Ter gelegenheid van het MOROP-congres vervaardigde de NVBS een gids met informatie over de NS en over de trambedrijven in Nederland. Ook de toenmalige museumbedrijven komen aan de orde. De gids is tweetalig: "Eisenbahnen und Strassenbahnen der Nieder­lande" en "Chemins de fer et tramways des Pays-Bas". Klik hier voor een scan van dit boekje.


Bilthoven, 20 augustus 1975. Loc 1145 heeft de trein uit Amersfoort gebracht en wordt nu op het middenspoor losgekoppeld. Hierna vervolgt loc 3737 de reis naar het Spoorwegmuseum en verder. Foto's Jan Blijerveld.


Utrecht, 20 augustus 1975. Loc 3737 passeert de plek waar vroeger de halte Biltstraat was. De trein is op weg van Amersfoort naar Tilburg en stopt onderweg bij het Spoorwegmuseum. Daar stapten de deelnemers aan het MOROP-congres in, die eerder per Sprinter van Amsterdam naar het Spoorwegmuseum waren gebracht. In de achtergrond het Ooglijdersgasthuis. De sporen liggen ver uit elkaar omdat hier vroeger het eilandperron van de halte Biltstraat lag. Hier stapten meer passagiers in en uit dan bij het ongunstig gelegen Maliebaanstation.

Geluid

Terwijl ik deze foto's maakte, draaide verderop op mijn kamer aan de Wolter Heukelslaan mijn bandrecorder om het geluid van de trein op te nemen. Erg indrukwekkend klinkt het niet. De trein rijdt langzaam en een viercilinderloc maakt toch al niet zo veel geluid. Het schrille fluitje van de 3737 werkt ook niet echt mee aan het effect.Zie ook:
vorige       start       omhoog