ReisplannersDe eerste NS-reisplanner

Dit is het eerste officiële elektronische spoorboekje van NS. Een jaar eerder was al een versie 1989-1990 verspreid onder de relaties van het Centrum voor Informatieverwerking (CVI), het automatiseringsbedrijf van NS.

De reisplanner was gemaakt door Eduard en Wim Tulp. Bij het CVI geloofde niemand dat het programma zou werken, maar ze mochten een keer langskomen. Op een koude winterdag arriveerden ze in Utrecht met hun eenvoudige computertje. Dat moest eerst op temperatuur komen. Daarna konden ze bewijzen dat het programma op alle mogelijke en onmogelijke opdrachten het juiste antwoord gaf. De broers kregen direct een baan aangeboden bij het CVI. Voor de goede orde: het complete programma was slechts 340 kB groot, en pastte precies op een 5 1/4 inch diskette. Grafische toestanden zoals we die tegenwoordig kennen waren er niet bij. Wel werd er een spoorkaart bij het programma geleverd.

Reisplanner 1989-1990 downloaden (193 kB gezipt)
De eerste Belgische reisplanner

Weinig mensen weten dit, maar het CVI heeft bij wijze van proef ook een reisplanner voor de NMBS gemaakt (1991-1992). Hans Bastiani stuurde deze versie in augustus 2005 aan mij op. Toen hij deze reisplanner via via in zijn bezit kreeg, nam hij contact op met het CVI of men daar nog andere buitenlandse reisplanners had. Het CVI reageerde onmiddellijk met "Die kunt u niet hebben", "Hoe komt u daaraan", enz. Inmiddels is de actualiteit veranderd in curiositeit. Daarom is het nu mogelijk om ook dit DOS-programma via deze site aan te bieden:

NMBS Reisplanner downloaden (173 kB gezipt)NS-muismat met het openingsscherm van www.ns.nlEliza en Eva. Dertig jaar vooruitgang in kunstmatige intelligentie.

Het is 1981. Op mijn eerste computer kon ik het programma “Eliza” draaien. Eliza was een elektronische hulpverleenster. Je tikte bijvoorbeeld in “Ik ben ongelukkig” en dan vroeg zij “Kun je daar wat meer over vertellen?” Grappig, maar na tien minuten wist je het wel.

Het is 2012. Via de website van NS kun je vragen stellen aan Eva, een elektronische hulpverleenster. Hoe ver zijn wij in die dertig jaar gevorderd?

  • Hoe lang blijven papieren kaartjes geldig?
  • Eva: “Ik begrijp het nog niet helemaal. Sorry, dat snapte ik even niet. Ik zou graag nog een keer van u willen horen waarmee ik u van dienst kan zijn.”
  • Blijven papieren kaartjes geldig?
  • Eva: “Ik begrijp het nog niet helemaal. Dat begreep ik even niet. Mag ik nog een keer vragen waar het over gaat?”
  • Kaartje?
  • Eva: “Ik heb er even moeite mee. Wilt u misschien contact opnemen met de klantenservice?”Met de trein naar het Spoorwegmuseum

  

Naar het Spoorwegmuseum ga ik meestal op de fiets (half uur vanaf Bunnik), soms met de bus (lijn 41). Maar het kan ook met de trein. Hoe leuk is dat: rechtstreeks vanaf de blokpost naar het museum! Alleen heb ik dan een slechte aansluiting: 31 minuten wachten op Utrecht Centraal. De reisplanner gaf me op 15 augustus 2017 een interessant alternatief: overstappen op Utrecht Vaartsche Rijn. Dan hoef ik op Utrecht Centraal maar 6 minuten te wachten. Maar ja, dan sta ik wel 25 minuten weg te tochten op Utrecht Vaartsche Rijn. Toch maar niet gedaan, want vanaf dat station loop je in een kwartier naar het Spoorwegmuseum. Op de terugweg geeft de museumtrein op Utrecht Centraal wel een goede aansluiting naar Bunnik. (Geheimtip: je kunt de museumtrein ook gebruiken zonder dat je het museum bezoekt; je komt niet langs de ingangscontrole.)Gesproken reisadvies

De gesproken reisplanner van www.ns.nl. Het scherm wordt regel voor regel voorgelezen, zodat er geen touw aan vast te knopen is. Deze functie is bedoeld voor blinden die met de trein op reis willen... (29 april 2008)

Luister naar het gesproken reisadvies!Reisplanner van honderd jaar geleden

Zijn we er in honderd jaar op vooruitgegaan, qua dienstregeling? Dat kun je te weten komen met de reisplanner op www.stationsweb.nl.

Je vindt hier reisplanners uit de volgende jaren: 1843, winter 1868/69, zomer 1891, zomer 1911, zomer 1929, 19 oktober 1940, zomer 1957, 1971/72.Zie ook:
vorige       start       omhoog