Schepen en boten

Wat is het verschil tussen een schip en een boot? Een boot past op een schip, maar een schip past niet op een boot. Schepen zijn dus groot. En toch noem je een grote onderzeeër een duikboot, geen duikschip. Een geval apart is de hovercraft. 

De "Koningin Wilhelmina" in de haven van Stellendam; in de achtergrond de molen. Op de tweede foto de bemanning van deze reddingboot, omstreeks 1928. Staand: Bas de Blok (stuurman), Leen de Jager (machinist), Arie de Jager (opstapper), Bram Troost (opstapper) en Willem de Jager (schipper). Zittend Izaak de Rijcke (machinist). Leen de Jager was mijn grootvader, Arie en Willem waren twee broers van hem.


 

Dunkerque, 25 september 1970. Lichtschip "Dyck". Tweede foto: Rotterdam, 23 april 2004. Dit lichtschip is nu in gebruik als bar en brasserie. Het ligt vlak bij het Havenmuseum. Mijn overgrootvader was vuurtorenwachter op Ouddorp, vandaar dat ik ook iets heb met vuurtorens. Klik hier voor meer vuurtorens.


 

Tramhaven Hellevoetsluis met tramboot S.S. Min. v.d. Sleijden (prentbriefkaarten collectie Carina Spilt).


 

Hellevoetsluis, 21 september 1968. De tram rijdt al twee jaar niet meer en Goeree-Overflakkee is per auto bereikbaar, maar de veerboot vaart nog steeds. De "Haringvliet" is aangekomen uit Middelharnis en neemt zo dadelijk het handjevol auto's op dat heeft staan wachten. Tweede foto: Hellevoetsluis, 14 augustus 1971. De laatste dag waarop de "Haringvliet" dienst deed tussen Hellevoetsluis en Middelharnis. Klik hier voor meer RTM.


Medemblik, 9 augustus 1977. MS "Stad Enkhuizen" van Rederij van der Lee loopt de haven binnen. Dit schip, gebouwd in 1931, werd tot 1956 gebruikt voor de dienst Amsterdam-Kampen-Zwolle. Daarna werd de stoommachine vervangen door dieselaandrijving. Het schip heeft vervolgens toeristische vaarten tussen Medemblik en Enkhuizen verzorgd. Sinds 2002 organiseert de SHM vaarten tussen deze plaatsen met MS “Friesland". Een andere veerboot die dienst heeft gedaan op de Zuiderzee is het stoomschip C. Bosman. Zie www.stoomschipbosman.nl.


Stuurboord, bakboord

Op het water is de internationale afspraak dat schepen rechts varen. De stuurman staat in de vaarrichting gezien rechts (stuurboord) en moet van rechts komende schepen voorrang geven. Schepen hebben groene en rode navigatielichten: groen aan stuurboord, rood aan bakboord. Bij een schip dat op je afkomt brandt links dus een groen licht. In de mast voeren schepen wit licht. Illustratie: Wikipedia.

Twee tuk-tukbootjes, gekocht in 2002 en 2003 tijdens het Stoomfestival Almere. Klik hier voor meer over dit stoomfestival.


 

Havenmuseum Rotterdam, 3 juni 2004. Klik hier voor meer foto's van dit museum.


Noordzeekanaal, 19 september 2004. Een van de drie draagvleugelboten van Connexxion die een verbinding onderhouden tussen Amsterdam en Velsen. De boot vaart over de Wijkertunnel en zal over enige seconden de Velsertunnel passeren. Deze in 1957 geopende tunnel is een belangrijke belemmering voor de scheepvaart: zwaar geladen schepen liggen te diep om over de tunnel te kunnen varen. Dat is een van de redenen waarom de voor veel gemeenschapsgeld aangelegde containerhaven in Amsterdam er zo stilletjes bijligt.Schepen in de trein

Foto's uit treincoupé's, jaren vijftig. Collectie Jos van den Tempel.Railklipper

Noordzeekanaal ter hoogte van de Coentunnel, 7 juli 2005. Han Groen fotografeerde de varende kopbak van VIRM 9518 die zou optreden tijdens Sail 2005 in Amsterdam.


Amsterdam, 17 augustus 2005. Rechts de Railklipper, links de Prins Willem. Deze replica
van een VOC-schip werd in juli 2009 door brand verwoest. Foto Roeland Krul. www.vocsite.nl/schepen/prinswillem.html


Sailtrain

   

Rotterdam, 3 september 2005. De Sailtrain, officiële naam Railklipper, gefotografeerd door Remco van den Bosch. Op 15 september verloopt de vergunning van de Scheepvaartinspectie. De rijtuigbak zal daarna weer op de rails worden gezet.Haarlem, 22 september 2005. Arjan Meeuwenoord fotografeerde bij NedTrain de kop van de inmiddels weer gedemonteerde Sailtrain. Vanuit deze kop werd het vaartuig bestuurd. Let op de extra raampjes ten behoeve van de stuurman.


Madurodam, 29 mei 1993. Een treinstel Plan V langs het perron van Enkhuizen. Op de voorgrond de Molengat van de veerdienst tussen Den Helder en Texel. Later is dit model vervangen door de 'Dokter Wagemaker'.


How to Photograph Aircraft. Peter Shephard. Fountain Press, London 1960.

How to Photograph Boats. Jack H. Coote. Fountain Press, London 1958.

Zie ook boeken over spoorwegfotografie.

 

Al staat de zee ook hol en hoog.... Fragmenten uit de historie van de reddingstations op Goeree. Door Henk Koppelaar. Uitgave van de Koninlijke Nederlandse Redding Maatschappij, IJmuiden 1998. ISBN 9090118217. Onder andere aandacht voor de reddingboot van Stellendam, waar mijn grootvader en twee van zijn broers op hebben gevaren. Op het omslag Willem de Jager, een van de broers van mijn grootvader Leen de Jager.


Eisenbahnfähren in Westeuropa. Door P. Ransome-Wallis. Orell Füssli Verlag, Zürich, 1969.

Oorspronkelijk Engelstalig boek over de veerboten waarmee treinen over het water werden vervoerd. Onder andere tussen Groot-Brittannië en Noord-Frankrijk en tussen Duitsland en Denemarken. Ook een bijlage over de veerschepen van de RTM.Zie ook:

Boeken:

vorige       start       omhoog