Zwaar materieel op de sporen van de Lage Landen


Vijftig jaar zware mechanisatie in woord en beeld

Het in december 2004 verschenen boek ‘Zwaar materieel op de sporen van de Lage Landen’ behandelt de ontwikkeling van het nieuwbouw-, onderhouds- en vernieuwings­materieel (‘werktreinen’) in Nederland en België. Het bevat een lang inleidend verhaal over de naoorlogse zware mechanisatie en vele tientallen illustraties en foto’s. De beelden komen uit diverse persoonlijke archieven en archieven van NS, NMBS en aannemings­bedrijf Strukton Railinfra. Dit bedrijf gaf opdracht tot het samenstellen van het boek.

De tekst is tot stand gekomen op basis van gesprekken met railinfra­professionals en uiteenlopende schriftelijke bronnen. Aan de orde komen o.a. de noodzaak tot de verregaande mechanisatie, de ‘strijd’ tussen de belangrijkste fabrikanten Plasser & Theurer en Matisa, het bijzondere van het bij nacht en ontij werken aan de baan, het veranderende spoorlandschap en toekomstige uitdagingen.

Over locomotieven en reizigerstreinen is veel gepubliceerd. Over het zware, vaak zelfrijdende materieel waarmee aan de baan wordt gewerkt vrijwel niets. Dat zijn ‘werktreinen’als stopmachines, schiftmachines, ballast­profileer­machines, ballastbed­verdichters en stabilisatoren, materieel voor boven­leiding­bouw, vernieuwings­treinen, sproeitreinen, slijptreinen, betontreinen, penduleer­treinen, locs, verblijfswagens, meet- en inspectie­treinen en laad- en lostreinen. Dat maakt het boek, behalve voor railinfra­professionals, ook interessant voor de talloze trein­liefhebbers die er zijn, van ‘spotter’ tot model­hobbyist.

Zwaar materieel op de sporen van de Lage Landen. 104 pagina’s, full colour, 186 foto’s/illustraties. Auteur: Ad van den Dool. Beeldresearch: Piet Geerlings. Uitgave: Ad van den Dool Uitgeefprojecten (Krimpen aan de Lek) i.s.m. Strukton Railinfra. Een deel van de foto's (hiernaast te zien) komt uit de collectie van Nico Spilt.Het boek is ook verschenen in het Engels (Heavy equipment on the tracks in the Low Countries), Frans (Matériel lourd sur le réseau ferroviaire des Pays-Bas et de la Belgique) en Zweeds (Arbetsfordon i Holland och Belgien).


Zie ook:
vorige       start       omhoog