Breda


Kunstacademie St. Joost

Breda, 22 maart 2007. Anderhalf uur met het openbaar vervoer, of drie kwartier per Koreaanse bolide. Soms is de keus snel gemaakt, zeker als je ook nog flink wat spullen te vervoeren hebt. Vandaag moest Charlotte een assessment doen bij kunstacademie St. Joost. Ze is aangenomen. Maar wat wil je ook, als je zo'n kunstzinnige vader hebt...?


Tentoonstelling "Huis" in Artilabo, Breda

"Hoe zie jij je ideale woonomgeving? Met dit thema hebben kunstenaars van Artilabo in samenwerking met kunstenares Charlotte Spilt hun eigen gefantaseerde woonomgeving gevisualiseerd door middel van textiele materialen. Het resultaat is op een verrassende manier vormgegeven."
Deze tentoonstelling was in mei-augustus 2010 te zien in Artilabo, Catharinastraat 9, Breda. www.artilabo.nl



Graphic Design Museum


Breda, 11 december 2009. Graphic Design Museum. Tot eind januari 2010 was hier een op kinderen gerichte tentoonstelling te zien over de vormgeving van NS. Dankzij mijn verzameling pictogrammen heb ik een paar adviezen kunnen geven. Ik zou niet speciaal voor dit museum naar Breda gaan, maar als je in de buurt bent: www.graphicdesignmuseum.nl


NS Kids Expo. Speciaal voor kinderen vanaf 7 jaar is er een kleine tentoonstelling over de vormgeving van de Nederlandse Spoorwegen. De jonge bezoekers ontdekken bijvoorbeeld waarom je in en om de NS-stations en treinen altijd dezelfde kleuren ziet. Er is natuurlijk ook van alles te doen: kinderen maken hun eigen pictogrammenverhaal en testen hun kennis van de vormgeving van de NS tijdens de NS Quiz. Als je bent geslaagd, mag je een oorkonde meenemen uit het kaartjesautomaat. (tekst van site Graphic Design Museum)


 

De meeste vragen waren makkelijk, maar er zitten ook doordenkertjes tussen. "Waarom zijn de trein en het station geel met blauw?" De gele huisstijl is ooit geïntroduceerd om wat aan de sombere stations te doen; in plaats van saaie donkere treinen kwamen er opeens helder gele treinen binnengereden. Dus mijn antwoord was: daar worden de mensen vrolijk van. Maar dat bleek fout. Makkelijker was de vraag "Wat betekent de '2' op de trein?" Dat betekent natuurlijk niet dat er 2 conducteurs in deze wagon zitten. Conducteurs zitten namelijk in de wagon met een '1' er op.


Na het beantwoorden van alle vragen kon ik mijn diploma pakken. Op de achterkant staan nog wat nuttige pictogrammen. Bijvoorbeeld als je op zoek wilt gaan naar het loket voor het verzenden van ingeschreven bagage (wat al tientallen jaren niet meer bestaat) of voor het kopen van kartonnen treinkaartjes.

In het museum mag je eigenlijk niet fotograferen, maar ik was er nu toch. En aan een politiemotor kleven geen copyrights. Of eigenlijk toch wel. De diagonale strepen worden er namelijk niet willekeurig op geschilderd: daar zit een grafisch concept achter. Voor elk voertuig (politie, brandweer, ambulance, Rijkswaterstaat, Douane, Dienst Justitiële Inrichtingen) is een ontwerp op maat door Gert Dumbar, in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), vandaar de term BZK-striping. Zelf je auto van dit soort strepen voorzien is verboden.


Breda, 11 februari 2006. R4C 1204 (MAK type 1206) met ÖBB Taurus 1216.050. Laatsgenoemde loc is gebruikt voor snelheidsproeven op de HSL. Daarna begonnen er testritten met een aangepaste Thalys. Foto Johannes Hanno v/d Heijden.


Locs van de Machinefabriek Breda
(voorheen Backer en Rueb)


Utrecht, 6 augustus 1989. Loc 657 van de MBS, de oudst rijdbare Nederlandse stoom­locomotief. Deze loc is in 1901 door Machinefabriek Breda gebouwd voor de Staatsspoorwegen. Bijnaam: "Kikker".


Loc 37 van de RTM met een bietentrein. Deze tweeassige loc is in 1906 door Werkspoor gebouwd naar een ontwerp van Backer en Rueb. De RTM heeft 23 van dit soort 'Backertjes' in dienst gehad, nummers 16 t/m 22 en 25 t/m 40, waarvan de 35 t/m 40 gebouwd door Werkspoor.

Spoorwegmuseum Utrecht, 1 februari 1994. Loc 13 "Silvolde" op normaalsporige draaistelletjes. Deze loc is in 1900 gebouwd door de Machinefabriek Breda. De loc heeft dienst­gedaan bij Geldersche Stoomtramweg Maatschappij (GSTM, later GTW). De loc is genoemd naar een van de plaatsen die de GSTM aandeed. Na het staken van het personenvervoer kwam de loc in de rangeerdienst in Doetinchem. In de zomer van 1956, bij het 75-jarig jubileum van de Gelderse Tramwegen, werd met deze loc en bijpassende tram een toeristische dienstregeling gereden tussen Doesburg en Doetinchem. In 1957 werd deze dienstregeling herhaald, omdat in dat jaar de tramdienst definitief beëindigd werd. In 1975 verhuisde het tramstel naar Utrecht. Tussen 1996 en 2000 vond het onderdak in het Openluchtmuseum in Arnhem. Tegenwoordig bevindt het materieel zich bij het Nationaal Smalspoormuseum in Valkenburg ZH.

Hoorn, 11 november 2005. De eerste rit van de schitterend gerenoveerde loc 8 "Ooievaar". Deze loc is afkomstig van de Haagsche Tramweg-Maatschappij en werd in 1904 gebouwd door Backer en Rueb. De loc werd in het voorjaar van 2006 officieel weer in dienst gesteld bij de SHM Foto Wouter Adriaanse.


"Aan Charles Stulemeijer - industrieel - bij zijn 80ste verjaardag 20.9.1960"
Charles Stulemeijer (1880-1968) was een bekende Bredase industrieel. In 1898 begon hij met zijn broers een handel in stenen en bouwmateriaal, die al spoedig uitgroeide tot een bouwbedrijf, gespecialiseerd in het gebruik van gewapend beton. In 1919 richtte Charles Stulemeijer de Hollandsche Kunstzijde Industrie (HKI) op, later overgenomen door de ENKA. Hij bezat ook belangen in andere bedrijven, waaronder de Machinefabriek Breda (voorheen Backer en Rueb), bekend van de vierkante tramlocs: de zogeheten Backertjes. Charles Stulemeijer was als katholieke ondernemer bepaald niet conservatief te noemen. Zo kende de HKI al een ondernemingsraad lang voordat zo'n orgaan bij wet verplicht was. Hij stond dan ook bekend als de 'rode' Stulemeijer. Hij gaf de stoot tot de oprichting van de R.K. Openbare Leeszaal en Bibliotheek, en was betrokken bij de stichting van het Lieve Vrouwe Lyceum te Breda en van de R.K. Handelshoogeschool te Tilburg (nu KUB).
Deze plaquette werd op 24 augustus 1962 onthuld door burgemeester Geuljans. De brug heet sindsdien de Charles Stulemeijerbrug. Over de brug ligt de Backer en Ruebweg. Foto's hier gemaakt op 1 maart 2009.


Komen & gaan. Een week scharrelen rond Gare du Nord. Door Youp van 't Hek. Uitg. Thomas Rap, Amsterdam 2004. ISBN 9060054725.

Wie met een ruitjesbroek in de zaal gaat zitten bij Youp van ‘t Hek, weet dat hij door de meester te grazen zal worden genomen. Om het over Lada-rijders en Buckler-drinkers maar niet te hebben. Grijze burgermannetjes die op een suf kantoor werken. Af en toe dromen ze daar over hun jeugd, toen ze nog idealen hadden. In bed liggen ze naast de vrouw waar ze al een eeuw mee zijn getrouwd en die inmiddels zo gepassioneerd is als een koelkast. Soms gaan ze uit eten. Dan hebben ze elkaar urenlang niets te vertellen.

Als je zo’n leven leidt, dan kun je net zo goed dood zijn. Pak toch de trein naar Parijs! Zoek met je jonge vriendin een hotelletje bij de Champs-Elysées en bedrijf met haar dagenlang de liefde! Rode wijn! Leef! Geniet! En wat doet Youp zelf? Die gaat na zijn voorstelling in Breda vreemd met een uitgewoond tandartsteefje.


BBA. Oorsprong en ontwikkeling van een Brabants vervoerbedrijf. In 1971 uitgegeven door de Brabantsche Buurtspoorwegen en Autodiensten N.V. "B.B.A." te Breda. De BBA is in 1934 ontstaan uit een fusie van een aantal Brabantse vervoerbedrijven. Aanvankelijk exploiteerde men een uitgebreid tramwegnet, met uitlopers tot Antwerpen. Zoals overal zijn de trams geleidelijk verdrongen door autobussen.


Sporend naar welvaart. De betekenis van de eerste lijn der Staatsspoorwegen voor de economische ontwikkeling van Midden-Brabant en de Baronie van Breda.
Prof. van den Eerenbeemt. Drukkerij Henri Bergmans, Tilburg, 1964.


Zie ook:




vorige       start       omhoog