Great Western Railway

De GWR en de breedspoortreinen van Brunel. De spoorwijdte bedroeg aanvankelijk 7 ft 0¼ inch (2140 mm). Vanaf 1864 werden de lijnen omgebouwd op normaalspoor, of werd er een derde rail tussen gelegd. In 1892 werden in één weekend de nog resterende breedspoorlijnen van de GWR omgebouwd op normaalspoor.Iron Duke

York, National Railway Museum, 24 juni 2008. Replica van de "Iron Duke", een locomotief van de Great Western Railway. De loc is ontworpen door Daniel Gooch, de rechterhand van Isambard Brunel. Het origineel werd gebouwd in 1847 en deed dienst tot 1871. De werkende replica stamt uit 1985. De loc is vernoemd naar de Duke of Wellington. Iron Duke is tevens de naam waarmee de hele serie locs (30 stuks) wordt aangeduid. De drijfwielen zijn 2,44 meter hoog. Op het breedspoor van de GWR konden deze locs anno 1847 een topsnelheid van 80 mph (133 km/h) bereiken.


Daniel Gooch

York, National Railway Museum, 24 juni 2008. Portret van Sir Daniel Gooch (1816-1889), die op zijn twintigste al werd benoemd tot Locomotive Superintendent van de Great Western Railway. Op de voorgrond een model van de Firefly, de eerste locomotief die Gooch ontwierp voor de GWR. Tot dan beschikte deze maatschappij alleen over povere machines. Op basis van de Firefly zijn alle volgende breedspoorlocomotieven van de GWR ontwikkeld.


York, National Railway Museum, 26 juni 2008. Drijfwielen van een breedspoorlocomotief van de Bristol and Exeter Railway, die later is opgegaan in de Great Western Railway. Merk op dat de wielen geen flensen hebben; de locomotief werd door de andere wielen in de rails gehouden. Er hebben nog grotere wielen bestaan, maar op een bepaald moment houdt het op: hoe groter de wielen, hoe hoger de as en hoe minder ruimte er is voor een ketel.

These broad gauge centre driving wheels which were used by the Great Western Railway, date from the year 1875. Although they seem exceptionaly large as compared with present day driving wheels they are not the largest yet constructed, for locomotive purposes, the largest locomotive driving wheels in the world being claimed for those of the "Cornwall" built to the design of the late Francis Trevithick in 1847, which were 8 ft. 6 in. in diameter. Sunripe Cigarettes, 1925, plaatje #50.


Mr. Turner

'Rain, Steam and Speed – The Great Western Railway'. Een schilderij van William Turner uit 1844. Het toont een stoomtrein van de GWR die de Thames oversteekt via de Maidenhead Railway Bridge. Het schilderij hangt in de National Gallery in Londen. Daaronder een beeld uit de film "Mr. Turner".

Op 31 januari 2015 zijn we naar de film "Mr. Turner" geweest waarin dit schilderij voorkomt. In die film zagen we ook de stoomtrein waar Turner zich door zou hebben laten inspireren. De kenners zien echter direct dat dit geen breed­spoormachine van de roemruchte Great Western Railway is. De locomotief in de film is geleend van het Manchester Museum of Science and Industry en rijdt over een spoorlijn in het noorden van Wales. Het gaat om een werkende replica van de "Planet", in 1830 door Robert Stephenson gebouwd. Het zonlicht valt overigens prachtig op deze trein. Maar genoeg over deze korte scene. Hoe is de rest van deze lange film? Mijn mening: heel mooi gemaakt en zeer onderhoudend. Mr. Turner klinkt als een mopperkont maar slaat zich tamelijk vrolijk door het leven, zich af en toe vergrijpend aan zijn dienstmeid. Maar die dingen moet je in hun tijd zien. Zijn specialiteit was het schilderen van zee­gezichten.


GWR Manor Class

Op 24 augustus 1988 hebben mijn ouders een rit gemaakt op de Paignton & Dartmouth Steam Railway bij Torquay. Op deze prentbriefkaart uit hun plakboek loc 7827 "Lydham Manor". Het is een loc uit de Manor Class van de Great Western Railway. In 1938-39 zijn hiervan twintig locomotieven gebouwd. In 1950, nadat de GWR was opgegaan in BR, zijn er nog eens tien locs gebouwd. Loc 7827 is uit deze tweede serie en droeg oorspronkelijk dus de BR-kleuren. Pas nadat ze uit actieve dienst was gegaan is ze in de GWR-kleuren geschilderd. Van deze fraaie tweecilinderlocs zijn negen exemplaren bewaard gebleven; hiervan waren er in 2008 vier dienstvaardig.


GWR Castle Class

 

Illustraties van Roland Davies en Barnard Way. Meer tekeningen.


City of Truro

Utrecht, 14 juli 1989. Gezicht op het tijdelijke stoomlocdepot van NS 150. Links loc 3737 met daarachter DR 03 1010, in het midden de fraaie "City of Truro" van de GWR. Dit was in 1904 de eerste stoom­locomotief die sneller dan 100 miles/hour reed.

GWR 3440 'City of Truro' op een sigarettenplaatje.


City of Truro. Main Line Centenarian. Door Michael Rutherford. Uitg. Friends of the National Railway Museum, 2003. ISBN 0954668502. De City of Truro was in 1904 de eerste stoom­locomotief die sneller dan 100 miles/hour reed.


Isambard Kingdom Brunel. Engineering Knight-Errant. Door Adrian Vaughan. Uitg. John Murray, London, 2003 (oorspronkelijke uitgave 1991). ISBN 0719557488.

Biografie van de man die in 2002 bijna werd uitgeroepen tot de Grootste Brit uit de geschiedenis. Hij eindigde op de tweede plaats, achter Winston Churchill maar voor mensen als Shakespeare en Newton. Brunel (1806-1859) was de geniale ingenieur die de Great Western Railway, met zijn snelle breedspoortreinen, op zijn naam heeft staan. Ook bouwde hij bruggen en schepen. Hij stierf op 53-jarige leeftijd, terwijl het grootste schip aller tijden, de Great Eastern, in aanbouw was. Op de foto op het omslag staat hij voor de ankerketting van dat schip.

Zie ook Brunel Award en The Atmospheric Railway.


The Birth of the Great Western Railway. Extracts from the Diary and Correspondence of George Henry Gibbs. Edited by Jack Simmons. Adams & Dart, Bath. 1971. SBN 23900889.

George Henry Gibbs was een van de directeuren uit de begintijd. Hij hield rond 1835 een dagboek bij over de moeilijkheden die overwonnen moesten worden.


The Great Western Railway. 150 Glorious Years. Patrick Whitehouse, David St John Thomas. Guild Publishing London, 1985. Official Souvenir authorised by British Rail Western Region. Geen ISBN.

Geschiedenis van de Great Western Railway, die begon met de befaamde breedspoortreinen van Brunel.


GWR Engines. Names, numbers, types & classes. Published in 1938 by the Great Western Railway.


Great Western. Cecil J. Allen. Ian Allan Ltd, London, 1962.

Beknopte geschiedenis van de Great Western. In dezelfde serie verschenen ook boekjes over de Great Northern en de Great Eastern.


Zie ook:
vorige       start       omhoog