Brunel Award


Heerenveen, 23 mei 2008. Brunel Award "for outstanding visual design in public railway transport", een in 1985 uitgereikte prijs. U en ik hebben daar geen verstand van, maar station Heerenveen schijnt een architectonisch hoogstandje te zijn.


In oktober 2011 werd bekend dat de ombouw van station Hilversum aanleiding was om een Brunel Award toe te kennen. De Brunel Awards werden dit keer uitgereikt in Washington. Sinds kort hangen deze bordjes bij de entree naar de perrons. Beate Vlaanderen, architect bij ARCADIS: “Ons doel was bij Station Hilversum om een plezierige en veilige omgeving voor de reizigers te creëren. Zien en gezien worden is belangrijk en in het ontwerp heb ik daarom gebruik gemaakt van optimale daglichttoetreding. Op deze manier ervaart de gebruiker nauwelijks dat het gaat om een ondergrondse ruimte. Verder vormde de architectuur van Dudok, het imago van Hilversum als Mediastad, ‘stad in het groen’ en jonge monumentenstad inspiratie voor mij. Wij zijn erg blij met deze erkenning voor mijn werk. Goede architectuur komt tot stand in goede samenwerking”. ProRail en ARCADIS wonnen voor dit station eerder al de Hilversumse Architectuurprijs. Foto Rienk Nauta.Brunel Award 1989

Juryrapport van de in 1989 in Utrecht uitgereikte Brunel Awards.

Brunel Awards worden om de twee of drie jaar toegekend voor de beste voorbeelden van architectuur en vormgeving ten behoeve van het spoorwegvervoer. De prijsvraag is vernoemd naar de Engelse ingenieur Isambard Kingdom Brunel (1806-1859) die onder andere de Great Western Railway (GWR) van Londen naar Bristol bouwde en ook verantwoordelijk was voor de stoomschip­route van Bristol naar Amerika: de Great Western Line. Hij bouwde het stoomschip 'Great Britain' dat op deze lijn dienst deed.

De eerste Brunel Awards werden in 1985 uitgereikt in Bristol, ter gelegenheid van de viering van het 150-jarig bestaan van de GWR. In 1987 was Wenen aan de beurt, toen de Oostenrijkse spoor­wegen 150 jaar bestonden. In 1989 was de prijsuitreiking onderdeel van de festiviteiten in het kader van NS-150.

De jury kan Awards en Commendations toekennen in diverse categorieën. In 1989 werd onder andere een Award toegekend voor de architectuur van station Lelystad Centrum. "Het gebouw is ontegenzeggenzeggelijk een spoorweg­station," luidt de eerste zin van het juryrapport, en dat werd kennelijk gezien als aanbeveling voor een spoorweg­station.

Een van de Commendations was bestemd voor het nieuwe spoorwegmuseum in Odense. Er worden ook prijzen toegekend aan rollend materieel. Zo ging er een Award naar een Noors slaaprijtuig, en kregen de Deense IC-3 en een Japanse 'Koploper' een Commendation. In het juryrapport wordt ook de NS 6400 genoemd: die bestond toen alleen nog op de tekentafel, maar had vast een Award gekregen als de loc inmiddels was gebouwd. De jury heeft vriendelijk willen zijn voor haar gastheer, zullen we maar denken.De Nederlandse Brunel

De Britten hebben Brunel, maar wij hebben Dr.ir. C. Lely! Mijn lagere school was naar hem vernoemd, maar draagt tegenwoordig de naam van een rare politicus.Zie ook:

vorige       start       omhoog