Dampfreise in den 70ern

In 1969 bracht ik vanuit Nederland bezoeken aan Duitsland, om stoomtreinen te zien en te fotograferen. Vanaf 1970 ging ik ook langere reizen maken. Hieronder enkele persoonlijke herinneringen aan deze reizen. De foto's die ik maakte zijn in diverse thema's op deze site te vinden. Zie ook de kaartjes in Waar ben ik geweest?

Lees ook Een halve eeuw stoom snuiven. 

Wij waren op vakantie in Zuid-Limburg, maar ik vond het leuker om met de trein door Duitsland te reizen. In Aachen Hbf kocht ik een Bezirkswochenkarte. Dat was een weekkaart waarmee je onbeperkt in een bepaald gebied met de trein kon reizen. Het net van de DB was verdeeld in een groot aantal elkaar overlappende "Bezirke". Mijn kaart was geldig in het gebied Aachen, Köln, Koblenz, Trier, in de periode 11 t/m 17 augustus 1970. De kaart kostte 46 Mark. In D-treinen hoefde je geen toeslag te betalen. In toeslagvrije treinen mocht je eerste klas reizen.


 

Op 14 augustus 1970 bezocht ik depot Köln Eifeltor. Het bezoeken van stoomdepots was geen enkel probleem, maar je moest je van tevoren natuurlijk wel melden bij het kantoor. Daar moest je een verzekering afsluiten, die 1,39 Mark kostte. Vervolgens kon je gaan en staan waar je wilde, maar was de DB gedekt als er iets met je gebeurde.


Bw Rheine, 6 augustus 1970. Een bus van de DB heeft me van het station naar het Bw gebracht. Het eerste wat ik zie is loc 260 599 op de spoorlijn Rheine-Coesfeld. Rechts is de ingang van het Bw. De spoorman met tas is op weg naar zijn werk. Voor meer foto's zie Bw Rheine.


 

Lingen, 9 april 1971. Loc 012 058 loopt binnen met een trein naar Rheine. In mijn oude schooltas zit een cassetterecorder, de microfoon staat ernaast. De tweede foto is eveneens gemaakt langs de Emslandstrecke: Aschendorf, 18 augustus 1974. Ik spreek het nummer in van de loc die ik zojuist heb vastgelegd. Klik hier voor enkele geluidopnamen die ik heb gemaakt.


Lingen (Ems), 9 april 1971. Op Goede Vrijdag is er weinig treinverkeer in Duitsland. Daar had ik me op verkeken toen ik een dagje op stap ging. Toch davert er zo nu en dan een zware trein voorbij, zoals deze met loc 044 199 op weg naar Rheine.


Leer (Ostfriesland), 12 juli 1971. Loc 012 060 met een sneltrein naar Rheine.


Prentbriefkaart uit Hof, die ik op 1 september 1972 naar mijn huisadres in Hilversum heb verstuurd. De foto is gemaakt vanaf de loopbrug over het emplacement. Tekst: "Bayern besuchen - Hof mit buchen. Der Hofer Hauptbahnhof, die Heimat der Dampflokomotiven." Op de foto loc 001 173


 

Hof, 2 september 1972. De kortste weg van het ene naar het andere perron is soms de duurste. Ik moest een boete van 10 Mark betalen aan de agent van de Bahnpolizei. Hij was wel uiterst vriendelijk; zo wachtte hij rustig tot ik klaar was met fotograferen. Dit was de eerste en enige boete die ik in het kader van de spoorweghobby heb gehad.


 

Souvenir uit Oostenrijk, in 1973 met toestemming losgeschroefd van een voor sloop bestemde tweeasser. Omdat ik met minimale bagage reisde - ik deed alles per trein en sliep in jeugdherbergen of goedkope hotels - heb ik met dit bord nog behoorlijk lopen slepen. Verder ben ik niet zo'n bordenverzamelaar. In AW Lingen heb ik weleens gevraagd of ze een nummerbord voor me hadden, maar meer dan een buffer konden ze me niet aanbieden. Op de tweede foto een stuk ijzererts, gevonden langs de Erzbergbahn.


 

Emslandstrecke, augustus 1974. Ik werkte vaak met twee camera's op één statief. In de camera op de eerste foto (een Praktica met Asahi Pentax 55 mm lens) zit zwart-witfilm. In de identieke andere camera (die nu even niet op het statief zit) zit diafilm. Op de tweede foto is de situatie omgekeerd. Met twee draadontspanners bediende ik beide camera's tegelijk. Geen motortransport, dus bij snel rijdende treinen was het ondoenlijk om met beide camera's een tweede foto te maken.


Steam Bashing in 1974

Emslandstrecke, 21 augustus 1974. Ik hang uit het raam van een sneltrein, getrokken door loc 012 100. De tegemoetkomende trein wordt getrokken door loc 012 080. Een andere liefhebber zwaait naar mij. Ik kende de uitdrukking toen nog niet, maar in het Engels heet dit "steam bashing". Raampje open en genieten maar. Liefst in een gewone trein, zonder hordes dagjesmensen of spoorseksuelen om je heen. In 1974 kon dat nog, vlak over de Nederlandse grens. De onderste foto is vier dagen eerder gemaakt tussen Leer en Emden.


Dieselen tussen het stoomgeweld

 

Emslandstrecke, 22 augustus 1974. Tussen het stoomgeweld door reden ook dieseltreinstellen van de Baureihe 624. Een enkele keer maakte ik hier gebruik van om me te verplaatsen, zoals op deze dag van Rheine naar Aschendorf.


Taschenbuch Deutsche Dampflokomotiven (Regelspur). Door Horst J. Obermayer. Uitg. Franckh'sche Verlagshandlung, Stuttgart 1969. Zakboekje waarin van alle normaalsporige Duitse stoomlocomotieven een foto en een korte beschrijving wordt gegeven. Handig om bij je te hebben, hoewel er in 1969 niet zo erg veel verschillende typen meer rondreden in beide Duitslanden.

Meer Taschenbücher.


Zie ook:vorige       start       omhoog