Kriskras door Nederland

In 1967 maakte ik mijn eerste treinreis door Nederland, samen met mijn enkele jaren oudere neef Jan Bakels. Ik probeerde onderweg treinen te fotograferen, maar erg veel is daar toen niet van terecht gekomen. Een jaar later kocht ik opnieuw een algemeen abonnement, maar nu ging ik alleen op stap. Ik had toen een betere camera, en ook had ik wat meer kennis van het spoorwegmaterieel dat ik onderweg tegenkwam.

Algemene abonnementen waren behoorlijk duur voor een scholier: acht dagen rondreizen kostte 40 gulden. Pas in 1969 kwam de NS met de Tienertoerkaart: die kostte 20 gulden voor acht dagen onbeperkt reizen. Dat heb ik ook verschillende malen gedaan. Hieronder wat foto's van mijn kriskrasreizen door Nederland.

Lees ook Vijftig jaar treinspotten.1967


Mijn eerste camera kreeg ik op 28 april 1967, mijn zestiende verjaardag. Dit was een Voigtländer Vitoret. Ik kreeg er een groenfilter bij; daarmee kun je wolkenluchten mooi uit laten komen op zwart-witfoto's. Hiervoor fotografeerde ik al met andere toestellen, zoals de rolfilmcamera van mijn broer. Mijn eerste treinenfoto's maakte ik echter met deze Voigtländer.


 

Voor- en achterzijde van een op 22 juli 1967 in Hilversum gekocht achtdaags abonnement, geldig van 23 t/m 30 juli 1967.


Dienstregeling 28 mei 1967-25 mei 1968, 320 pagina's, 1,25 gulden.

Op het omslag treinstel 501, nog met lage koppelingen en in groene kleur. Het spoorboekje is tijdens mijn rondreis door Nederland wat gehavend geraakt.


Op zondag 23 juli 1967 stapten mijn neef Jan en ik in Hilversum op de trein voor onze eerste reisdag. We kwamen toen onder andere in Roosendaal terecht, waar ik deze foto maakte. Helemaal rechts het handbediende klokje dat aangeeft dat de trein naar Brussel om 17 over 2 vertrekt.


Op maandag 24 juli 1967 legden we de volgende route af: Hilversum, Hengelo, Oldenzaal, Hengelo, Enschede, Zutphen, Arnhem, Eindhoven, Maastricht, Utrecht, Hilversum. In Arnhem fotografeerde ik loc 610 met koppelwagen en een DE3. Op de tweede foto mijn neef Jan bij een Arnhemse bushalte.


Op dinsdag 25 juli 1967 reisden we van Hilversum via Amsterdam naar Den Helder en terug. In Den Helder fotografeerde ik een vertegenwoordiger van de eerste generatie treinstellen plan V.


Op woensdag 26 juli 1967 legden we de volgende route af: Hilversum, Amersfoort, Rotterdam, Hoek van Holland, Rotterdam, Den Haag, Scheveningen, Den Haag, Haarlem, Amsterdam, Hilversum. In Hoek van Holland fotografeerde ik B5215 en een ander voormalig Blokkendoosrijtuig.


Op donderdag 27 juli 1967 reisden we van Hilversum via Amersfoort naar Groningen en terug. In Groningen werden we van de Martinitoren weggejaagd omdat we even tegen de klokken tikten. Op het station fotografeerde ik een Hondekop, een Blauwe Engel en een Rode Duivel. Aan het noteren van treinstelnummers deed ik nog niet.


Op vrijdag 28 juli 1967 ging de reis van Hilversum via Utrecht naar Rotterdam, Eindhoven, Maastricht en via Utrecht weer terug naar Hilversum. In Eindhoven fotografeerde ik een van de tv-toestellen die dienstdeden als treinaanwijzer.


 

Zaterdag 29 juli 1967 was onze laatste reisdag. Die voerde ons naar Amsterdam, Alkmaar, Hoorn en Enkhuizen. In Hoorn fotografeerde ik een weeginrichting voor goederenwagens. Op de tweede foto een DE5 in Enkhuizen.


1968


In 1968 voerde de NS het systeem van stamkaarten in. Je had toen niet voor elk nieuw abonnement een nieuwe pasfoto meer nodig. Hier de voor- en achterzijde van mijn eerste stamkaart, en de voor- en achterzijde van de door mij aangeschafte achtdaagse algemene abonnementskaart, geldig van 24 t/m 31 juli 1968. De foto's die ik toen heb gemaakt zijn ondere andere opgenomen in het thema De spoorwegen in 1968.


1969 en 1970


In 1969 werd de tienertoerkaart geïntroduceerd: jongeren konden acht aaneengesloten dagen onbeperkt reizen voor 20 gulden. Hier de voor- en achterzijde van zo'n kaart. Je had ook een NS-identiteitsbewijs nodig met je pasfoto erop. Ik heb met zo'n kaart rondgereisd van 30 juni t/m 7 juli 1969 en van 26 juli t/m 2 augustus 1970. In die laatste week reisden mijn broer en zus en mijn ouders ook door het land. Gedeeltelijk trokken we samen op. Mijn ouders betaalden 40 gulden per persoon. De foto's die ik heb gemaakt zijn in diverse thema's op deze site te vinden.


Den Haag, 29 juli 1970. Treinstel 261 heeft na zijn rit over de Hofpleinlijn bijna zijn bestemming Den Haag HS bereikt. De foto is gemaakt vanuit een trein de andere kant op, richting Laan van NOI. Het bruggetje ligt op de plaats waar nu de Utrechtsebaan (A12) onder het spoor doorloopt. In de achtergrond de brug over de Tweede Adelheidstraat (nu: Prinses Beatrixlaan).


Amersfoort, 6 augustus 1970. Loc 664 met twee Duitse Umbauwagen (88058 en 88052). Wat deden deze rijtuigen hier? Lees het antwoord op deze vraag!


1006 in 1973

Aloha, maart 1973. In dit jongerenblad werd aandacht besteed aan de NS-serie 1000. Collectie Dick van Aggelen.


Dit is de elektriese NS-lokomotief 1006, een juweeltje van nederlandse degelijkheid met een robuuste vormgeving. In de Paul Meijer Show (NOS-radio Hilversum 3 op woensdag­avond) werd beweerd dat er van deze lokomotieven maar vijf stuks gebouwd zijn. Deze foto bewijst voor eens en voor altijd dat er meer dan 5 gebouwd zijn: op het bekende ovale NS-schildje staat overduidelijk 1006 te lezen. En volgens stationschef Rensemans rijdt er een van deze ouwe getrouwe ijzeren paarden op het station ("CS noemen we dat bij ons, meneer") in Amsterdam om goederenwagens te rangeren. Welk een degradatie voor deze supersnelle lok, dit miljeubewust niets vervuilende of bezwadderende stuk vakmanschap en precisiewerk dat géén internationale sneltreinen door ons mooie land heen mag laten razen. Het wordt tijd dat Meneer Paul Meijer hier eens aandacht aan schenkt in zijn informatieve programma. (ANP Telefoto).


Zie ook:
vorige       start       omhoog