Presentaties door Kees van de Meene

In het digitale blad NVBS Actueel is een paar keer aandacht besteed aan presentaties van Kees van de Meene:

  • Het verschil tussen een blokpost en een wachtpost (september 2017)
  • Geschiedenis van de Maliebaan (mei 2018)Het verschil tussen een blokpost en een wachtpost

Bij het Spoorwegmuseum in Utrecht staat al jarenlang een houten blokpost. Veel bezoekers zullen dit gebouwtje nooit hebben gezien, omdat het nogal achteraf op het buitenterrein stond. Maar recent is het verplaatst naar een prominentere plek. Bovendien is het gebouwtje nu voorzien van een interieur, compleet met blok≠toestel, waarmee vroeger de seinen werden bediend.

Op 2 september 2017 werd de vernieuwde blokpost Arnhemschestraat officieel geopend. De naam geeft de locatie aan waar het gebouwtje tot 1980 stond: de overweg in de Arnhemschestraat in Elst, aan de spoorlijn Arnhem-Nijmegen.

Spoorwegmuseum, 2 september 2017. De Arend blaast stoom af tijdens de officiŽle opening van blokpost Arnhemschestraat. Het historische gebouwtje staat al jarenlang bij het museum, maar van binnen was er weinig aan te zien. Dankzij een bijdrage van de vereniging Vrienden van het Spoorwegmuseum heeft de post nu ook een levensecht interieur gekregen, compleet met bloktoestel. Foto: Edward Bary.

Een van de sprekers tijdens de openingsbijeenkomst was Kees van de Meene, vooraanstaand NVBS-lid en kenner van alles wat met seinhuizen, blokposten en beveiligingssystemen te maken heeft. Hij legde onder andere uit wat het verschil is tussen een wachtpost en een blokpost. Daarbij vertoonde hij diverse fotoís uit zijn bijzondere collectie en vertelde hij een aantal anekdotes.

Kortom een leuke en interessante toespraak, die ook op film is vastgelegd.

Nico Spilt (gepubliceerd in NVBS Actueel, september 2017)

Geschiedenis van de Maliebaan

Elke spoorwegmaatschappij had vroeger haar eigen stations. Daardoor had de stad Utrecht drie hoofdstations: twee op de plaats waar nu Utrecht Centraal is, en een station aan de oostelijke rand van de stad. Dat was het Maliebaanstation, het eindpunt van de Oosterspoorweg uit Hilversum. Die lijn liep nog een stukje door naar Utrecht Lunetten. Daar was een halte waar je kon overstappen op de treinen naar Arnhem en Den Bosch.

Van het Maliebaanstation is nooit veel gebruikgemaakt. Wie in Utrecht moest zijn, stapte uit bij de halte Biltstraat en nam daar de tram naar de binnenstad. Het Maliebaanstation werd in 1954 omgebouwd tot Spoorwegmuseum.

Kees van de Meene gaf enige tijd geleden een presentatie over de geschiedenis van het Maliebaanstation en de Oosterspoorweg door Utrecht. Deze presentatie, voor de Vrienden van het Spoorwegmuseum, is op film vastgelegd:

  • Deel 1 behandelt de geschiedenis tot de opening van het museum in 1954.
  • Deel 2 behandelt de periode tot de dag van vandaag, gevolgd door historische filmbeelden.

Nico Spilt (gepubliceerd in NVBS Actueel, mei 2018)


Zie ook:

  • Blokpost Ahst (Elst)
  • Utrecht Maliebaan
  • Foto's van Kees van de Meene
  • Het seinwezen in Nederland (film)
  • Artikelen in NVBS Actueel
  • vorige       start       omhoog