Met de machinist op pad

Zie ook Nico de machinist en met Dieseldolf op stap. 

Machinist op treinstel 511, onderweg van Den Haag HS naar Haarlem op 31 juli 1970. Onderweg kwamen we een motordienstwagen tegen die gebruikt werd voor het wegleren van machinisten.


Utrecht, 29 mei 1993. Karin en Charlotte mogen even in de cabine van de stoptrein naar Bilthoven zitten.


 

Maastricht en onderweg naar Luik, 2 augustus 2002. Gerenoveerd treinstel 613. Op het perron lopen Karin en Charlotte. Hoewel de treinen in België links rijden, zit de machinist in deze treinstellen rechts.


Amersfoort, spoor 4b, 12 augustus 2005. Foto Jacques van Harte.


Dalen, 1 mei 2005. Plan V 831 met een meester die het een beetje in de bol heeft... (foto Fokko van der Laan).


Hulten, 18 februari 2007. Wie is deze grappige machinist? Foto Fokko van der Laan.


 

Sommige machinisten doen alles om maar op deze site terecht te komen! Zoals Dolf Dijkstra, die altijd een speciaal gebaar maakt als zijn trein wordt gefotografeerd. De eerste foto is gemaakt door Dennis Revier in Hoofddorp, op 6 februari 2005. De tweede foto is gemaakt door Johannes Hanno v/d Heijden in Amersfoort, op 23 april 2005. Even later kwam ik Dolf op het perron tegen en kon ik hem vertellen dat hij voor de tweede keer was betrapt door een van mijn correspondenten!


Rij mee met de ICE

     

Mark Rijs stuurde mij deze foto's die door zijn vader Rob Rijs zijn gemaakt. De bovenste twee foto's heeft Rob als ICE-machinist gemaakt op 18 april 2003, op de Neubaustrecke in Duitsland. In het midden twee foto's in een besneeuwd Nederland, op 23 december 2003, eveneens vanuit de cabine van een ICE. De onderste twee foto's zijn gemaakt op 22 februari 2003. Links een defecte ICE die door een Thalys van Haarlem naar de Watergraafsmeer werd gesleept. Rechts een ICE die in de Schipholtunnel voor een rood sein moest wachten.


 

Op 13 december 2003 werd de EC "Berner Oberland" naar Zwitserland voor het laatst door een elektrische loc getrokken. Voor deze gelegenheid werd museumloc 1302 van stal gehaald. Onderweg fotografeerde Mark Rijs zijn vader Rob op de bok. Op de tweede foto Mark Rijs in de cabine van loc 1202, op 13 december 2003.


Op 25 juli 2005 maakte een machinist deze twee foto's vanuit zijn cabine. Op de eerste foto een Thalys bij Geldermalsen, op weg naar Parijs. Wegens uitgelopen werkzaamheden werd deze trein omgeleid. Op de tweede foto een ICE op weg naar Duitsland, in de boog bij Breukelen.


How deep is your dip?

Cup-a-Soup, 2008.

  • Op dinsdag 13 februari 2007 wordt even na 9.00 op station Bunnik omgeroepen dat de stoptrein van 8.37 naar Utrecht helaas niet in Bunnik is gestopt. Voor wie dat bericht is bedoeld begrijp ik niet, want de reizigers die deze trein voorbij hebben zien stuiven zijn inmiddels met de bus of met de trein van 8.56 verdwenen.
  • Op woensdag 14 februari 2007 nadert de stoptrein van 9.07 station Bunnik, maar rijdt zonder te stoppen verder. Even later roepen de luidsprekers excuses om, en wordt meegedeeld dat de intercity een extra stop zal maken. Inderdaad gebeurt dat ook. Vanzelfsprekend is dat niet, want een aantal maanden geleden riepen de luidsprekers ook om dat de intercity zou stoppen, omdat de stoptrein was uitgevallen, maar de intercity denderde zonder vaart te verminderen langs de verbouwereerde reizigers.
  • Op 25 maart 2006 reed trein 7342 Amsterdam Muiderpoort voorbij zonder te stoppen. De machinist van de Sprinter vond het zelfs grappig om zijn middelvinger op te steken naar de wachtenden op het perron.
  • Zelf heb ik een keer meegemaakt dat de Intercity van Rotterdam naar Utrecht niet stopte op Rotterdam Alexander. Even later vroeg de conducteur via de omroepinstallatie of de machinist (die kennelijk zijn portofoon niet aan had staan) op het volgende station wilde stoppen. De conducteur moest dat verzoek nog een keer herhalen. Toen mompelde de machinist door de luidsprekers "ja hoor". In Utrecht stapte de machinist van de trein. Ik liep vlak achter hem aan over het perron. Rook ik daar nu een dranklucht...?
  • Een voorval op station Bilthoven, omstreeks 1995: mensen op het perron vragen aan de conducteur of dit de trein naar Baarn is. De conducteur wijst naar het bord op het perron, waarop als bestemming Baarn staat aangegeven. Vervolgens wijzen de mensen op het perron naar de koersrol van de trein, die als bestemming Heerlen aanwijst. De conducteur wordt boos en sluit de deuren, zonder te kijken of iedereen veilig is ingestapt. Tussen Utrecht en Overvecht was deze conducteur overigens, op het balkon van de eerste klas, luidkeels tegen een kennis aan het kankeren op zijn werkgever.


De Volkskrant, 27 maart 1973. Machinist mist eigen trein op traject Oldenzaal-Hengelo.


De krant lezen tijdens het rijden? Als je het maar met één oog doet!

Hollandsche Rading (Zwaluwenberg), 10 maart 1973. De machinist van treinstel 482, op weg naar Utrecht, lijkt nogal verdiept in zijn krant te zijn.

Naar aanleiding van deze foto kreeg ik in februari 2014 een mail van Henk van Driel, voormalig hc. Die vroeg mij of ik de machinist wel om toestemming heb gevraagd om deze foto te publiceren. Op mijn weder­vraag of hij vindt dit normaal gedrag van een machinist is, reageerde hij: "ik ga er van uit dat de man zich er eerst van overtuigd heeft dat de seinen over lange afstand voorbijrijden toegestaan toonden en dat hij met een oog op baan en het andere oog in de krant de trein reed."

Ik denk dat we blij mogen zijn dat Henk van Driel conducteur is geworden, geen machinist.


Zie ook:
vorige       start       omhoog