Trams en metro's


Motorwagen 2 van de GTG op lijn 3 in Groningen. Deze trams hebben tot ongeveer 1948 dienst­gedaan. Ook op zo'n klein trammetje deden twee man dienst. Links de conducteur, rechts de bestuurder. Dit is de broer van de grootvader van Peter Stoffers, eigenaar van deze foto. Collectie Noord-Nederlands Trein & Tram Museum, www.nnttm.nl.


Replica-kop van de 'Boedapester' Blauwe Tram (Leiden-Voorschoten-Scheveningen) 412 op een inmiddels afgelopen tentoonstelling in Voorschoten. Foto Jelle Roelfsema.


Voorburg, 11 september 2008. In Museum Swaensteyn (www.swaensteyn.nl) was een aardige tentoonstelling te zien over de Hofpleinlijn en de Blauwe Tram. In 1958 verdwenen de trams van de NZH uit het straatbeeld van Voorburg; drie jaar later was de Blauwe Tram definitief geschiedenis. Op de gevel van het museum hangt een afbeelding naar een schilderij van de Voorburgse kunstenaar Joop Boudewijn. In de achtergrond een treinstel mat.'36 op de Hofpleinlijn. Op straat rijdt een Volkswagen Kever. Het opkomende autoverkeer betekende het eind van regionale tramlijnen: de trams reden in de weg en werden vervangen door bussen, die op hun beurt vast kwamen te zitten in het autoverkeer. Inmiddels begint men in te zien dat de tram zo gek nog niet is.Het gaat blijkbaar niet goed met de metro van Madrid.
Foto Hendrik Spek, 3 november 2006.


Deutsches Technikmuseum, 27 augustus 2009. Modellen van oude Berlijnse S-Bahntreinstellen.


Mulhouse, 12 juli 2007. Lagevloertram (Alstom Citadis) onder de Gotische Bogen van Mulhouse.


Brussel, 7 mei 2007. PCC-tram 7742 van de MIVB in de Koningsstraat.


Boeken

Boeken over metro'sZie ook:

vorige       start       omhoog