Amersfoort NCS


 

Amersfoort, 15 mei 1969. Bovenleidingmontagewagen 30849741618 (ex-Blokkendoos A8508, tegenwoordig in bezit van de VSM) op een spoortje bij het vroegere NCS-station. In de achtergrond de Phoenix Brouwerij.


Amersfoort, 31 maart 1973. Loc 1135 vertrekt met een trein, waarschijnlijk naar Enschede. Aan het bovenleidingportaal hangen seinen met vier lampen. Deze konden behalve rood, groen of geel ook het seinbeeld dubbel geel tonen. Links in de achtergrond het vroegere NCS-station.


Luchtfoto's van het voormalige NCS-station in Amersfoort, najaar 2005 (foto Gijs den Heijer) en 26 februari 2007. In het gebouw heeft een tijdlang een reiswinkel gezeten, dat twee Noorse rijtuigen naast het station had gezet; een ervan is inmiddels verhuisd. Het uit 1863 stammende gebouw is nu in gebruik als kantoor.


Amersfoort NCS, 26 februari 2007. Het teakhouten rijtuig is motorwagen 605 van de Holmenkolbanen.


Amersfoort, 10 september 2005. Rijtuig BCFV 19919 van de NSB, oorspronkelijk een Duitse Donderbus. Dit heeft net als het bruine motorrijtuig een tijd als blikvanger naast Amersfoort NCS gestaan. Het is later overgenomen door Herik Rail, die het gebruikte als toiletrijtuig. Tegenwoordig in gebruik bij De Rijtuigenloods, de exploitant van de evenementenlocatie.


Amersfoort, 23 juni 2006 en 26 februari 2007. Spiegelbeeld!


Amersfoort-Kesteren. 'n Veel besproken spoorlijn. Door G.A. Russer. Schaffelaarreeks nr. 9. Barneveld, BDU, 1981. Boekje over de geschiedenis van de spoorlijn Amersfoort-Kesteren, ooit onderdeel van een belangrijke internationale verbinding van Amsterdam via Amersfoort, Rhenen, Kesteren en Nijmegen naar Duitsland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de spoorbrug bij Rhenen verwoest. Deze brug werd nooit hersteld en dat betekende ook dat deze lijn zijn betekenis verloor. Twee delen van het traject zijn nog in gebruik: de PON-lijn in Amersfoort, en de lijn Veenendaal-Rhenen.

De ondertitel van het boek slaat op de vele problemen die moesten worden overwonnen voordat de lijn Amersfoort-Kesteren kon worden aangelegd. Deze problemen hadden te maken met de hevige concurrentie tussen de verschillende spoorwegmaatschappijen. Zo had de NCS grote moeite met het feit dat de HSM-lijn in Amersfoort de NCS-spoorlijn Utrecht-Zwolle moest kruisen. In Amersfoort werd een station gebouwd dat gemeen­schappelijk door de HSM en de NCS werd gebruikt, waarna het NCS-station (dat er nu nog steeds staat) buiten gebruik ging.Zie ook:
vorige       start       omhoog