Hulshorst

Een opgeheven station aan de spoorlijn Amersfoort-Zwolle. De omgeving is jarenlang opgeleukt met een vuurloze stoomlocomotief, maar die is in 2020 verdwenen.Station Hulshorst in 1913, versierd ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van de NCS. Foto uit het gedenkboek Dienstorder 621 van de Nederlandsche Centraal Spoorweg Maatschappij, 1913.


 

Hulshorst, 25 april 2005. Bij de aanleg van de spoorlijn naar Zwolle werd door een landeigenaar, als voorwaarde voor verkoop van grond, bedongen dat er ter plekke een halte zou worden geopend. Dit resulteerde in station Hulshorst, dat in 1876 na de uitbreiding met een tweede verdieping zijn huidige vorm kreeg. Aangezien het station op zo'n drie kilometer van het centrum van Hulshorst ligt, moest het station het de laatste decennia vooral van het toerisme hebben. Uiteindelijk verdween het station op 31 mei 1987 uit het spoorboekje, toen er door de opening van Amersfoort Schothorst geen tijd in de dienstregeling meer overschoot voor een stop in Hulshorst. Het stationsgebouw doet nu dienst als woning. Het gele gebouw rechts is een onderstation.


Hulshorst, begin jaren zestig. "Treinstel Toekomst": het prototype van Plan T. Aanvankelijk had dit treinstel lage koppelingen, net als alle andere treinstellen die de NS toen had. Het treinstel kon echter niet gecombineerd rijden met oudere treinstellen, vanwege de totaal verschillende rijkarakteristieken. Het treinstel was bij de bouw al voorbereid op de hoger geplaatste koppelingen die het daarna kreeg, en die de andere stellen direct bij de bouw kregen. Naar een poster van NS uit 1965.


 

Hulshorst, 24 mei 1974. Treinstellen 761 en 712 als intercity 553. Tweede foto: de laatste rit van DE5-treinstel 188, op weg van Amsterdam naar Zwolle om daar te worden opgeborgen.


 
 

Bovenste foto's: 24 mei 1974. Treinstellen 724 en 770 als intercity richting Zwolle; treinstel 502 als stoptrein naar Zwolle. Onderste foto's: 25 april 2005. Het lichtsein van het stelsel '46 is verdwenen, net als het zigzagspoor en het lage perron.


Hulshorst, 25 april 2005. De Veendam-shuttle (trein 60244) met ACTS-locs 1255, 6702 en 5811.


 

Hulshorst, 25 april 2005. Restaurant RailRoads was op het moment van mijn bezoek gesloten. Door het raam fotografeerde ik het bord met de wervende tekst "Welkom in de wereld van stoom en kolengruis" en een oude foto van station Hulshorst. In 2017 heette het restaurant Hof van Hulshorst. Ook toen was het gesloten (ik kies altijd de verkeerde dag uit als ik Hulshorst bezoek).


Hulshorst, 25 april 2005. Het station ligt kilometers verwijderd van Hulshorst, vandaar dat ik tegen mijn gewoonte in deze speurtocht per bolide heb gemaakt. Op de terugweg zag ik een met gruis bedekt pad waar je 60 mag rijden. Dat heb ik dus gedaan, de omgeving in een gigantische stofwolk achter mij latend.


Hulshorst, Hierderweg, 25 april 2005. Loc 1 van Van den Bergh's Margarinewerke, gebouwd in 1949 door Fried. Krupp Lokomotivfabrik in Essen, fabrieksnummer 2298. Deze vuurloze stoomloc stond sinds medio 1999 vlakbij het vroegere station Hulshorst. In 2020 is ze daar verdwenen; sloop was haar trieste lot.


Hulshorst, 25 april 2005 en 22 maart 2017. De stoomloc heeft wat meer roestplekken gekregen en mijn blauwe Kia heeft plaatsgemaakt voor een citroengele Suzuki. Een boodschappenkarretje, maar wel met een gulzige laadruimte waar een modale koelkast inpast.


Hulshorst, augustus 1966 en 25 april 2005. Het spoortje naast het onderstation, dat ooit gebruikt werd voor het afvoeren van productiehout uit de bossen rond Hulshorst, is verdwenen. Dat geldt ook voor het perron voor de treinen richting Zwolle. In Hulshorst stoppen sinds 1987 geen treinen meer. Zwart-witfoto Evert van Bunnik.


Gedicht van Gerrit Achterberg over station Hulshorst, geschreven in 1936. Knipsel uit onbekend blad. Wat is nou weer een 'veroude legende'? Dat is een tikfout, het moet 'oeroude legende' zijn. Achterberg was een beroemd dichter, maar hij staat vooral bekend om de moord op zijn hospita. Meer dichters.


Model van een sneltreinlocomotief van de NCS. Foto gemaakt in het modelspoormuseum Sneek.


Vuurloze loc in rook opgegaan (2020)

Hulshorst, Hierderweg, 25 april 2005. Loc 1 van Van den Bergh's Margarinewerke, gebouwd in 1949 door Fried. Krupp Lokomotivfabrik in Essen, fabrieksnummer 2298. Deze vuurloze stoomloc heeft vanaf medio 1999 vlakbij het vroegere station Hulshorst gestaan. Als je goed oplette was de loc in een flits te zien vanuit de trein. De huidige eigenaar wilde er echter vanaf en heeft gezocht naar kopers. Vanuit Duitsland schijnt er nog wel belangstelling te zijn getoond, maar uiteindelijk wilde niemand er geld in steken. Op 21 augustus 2020 meldde onze correspondent uit Soest dat hij de loc nog had zien staan, maar een maand later ontvingen we van een trouwe bezoeker van deze site de volgende foto:

Dick van Bemmel stuurde deze foto en schreef: "Op 13 september 2020 heb ik, vanuit de trein naar Zwolle, even gekeken of de vuurloze stoomlocomotief bij Hulshorst er nog stond. Hij is daar weg. Op de terugweg vanuit Zwolle wilde ik de verdwenen locomotief fotograferen, of eigenlijk beter: het verdwenen zijn van de locomotief, wat natuurlijk evenmin is te fotograferen, want wat er niet is kan niet worden gefotografeerd. Behalve zwarte gaten dan. Hoe dan ook. Als ik de plaatselijke overweginstallatie had willen fotograferen vanuit de trein was dat me waarschijnlijk niet gelukt. Nu wilde ik dat juist niet, en is het wel gelukt. Ook nog te zien, of eigenlijk niet dus, de verdwenen locomotief."

In september 2020 stond op Twitter een bericht dat de loc te koop was bij de firma Mulder, recycling en pallethandel, Ambachtsstraat 21 in Winterswijk. Als de loc niet zou worden verkocht, zou ze worden gesloopt. Hoe dat is afgelopen weet ik niet.


Zie ook:
vorige       start       omhoog