Tractoren

Bekijk ook mijn fotoalbum Tractoren in Bunnik.


Bunnik, 1 september 2007. Paardetram op de Stationsweg, op weg van het station (dat een heel eind van de Stationsweg afligt) naar een tentoonstelling van oude landbouwvoertuigen. Daar ben ik natuurlijk ook wezen kijken, niet per tram maar op de fiets. Voornamelijk oude tractoren, die met liefde door hun eigenaren worden verzorgd. Ik vind dat mooi. Alle techniek is mooi, hoe ouder hoe mooier.


Bunnik, 1 september 2007. Een GeDe 20, gebouwd door Geurtsen Deventer in 1955,
met een Deutz dieselmotor van 25 paardekracht.


Beesd (MariŽnwaerdt), 14 augustus 2009. Tractor gebouwd door Hanomag. Onderste foto Carina Spilt.


Amsterdam, 5 oktober 2011. Op Zorgboerderij Klarenbeek was de ondernemingsraad van ABN AMRO welkom om bij wijze van teambuilding wat werkzaamheden te verrichten. Ik wist wel wat mij te doen stond!


Stadskanaal, 23 oktober 2011. Loc 12, een V65 uit 1955. Rechts een aantal klassieke tractoren. Publiciteitsfoto STAR.


Treinen & trekkers

Utrecht Lunetten, 16 oktober 2019. Boze boeren trekken op naar Den Haag.


Trekkerskieken

Trekkerskieken.nl organiseert reizen voor iedereen die geÔnteresseerd is in tractors. Vind je het fantastisch om tractordealers te bezoeken, op sloperijen rond te snuffelen, bij verzamelaars op bezoek te gaan of om tractorpulling events of dragraces te bezoeken? Of ben je een oldtimer liefhebber, gek van stoom, of een verzamelaar van miniaturen? Dan moet je zeker een keer mee! De reizen zijn volledig verzorgd. De vele ontmoetingen met fabrikanten, dealers en verzamelaars ťn de uitgebreide technische uitleg tijdens alle excursies, zorgt ervoor dat je oren en ogen tekort komt. En... uiteraard slaan we het uitgaansleven niet over! www.trekkerskieken.nl.Stoomwalsen. Door R. Gebhard. Uitg. De Alk, Alkmaar 1971. Grote Alk 615. ISBN 9060136152. Voordat er stoomlocomotieven werden gebouwd, werd er al geŽxperimenteerd met stoomwagens die zich over de weg voortbewogen. Dit soort voertuigen hebben lange tijd een rol gespeeld als landbouwmachine, als stoomwals in de wegenaanleg, en als energieleverancier op kermissen. In Engeland is zeer veel bewaard op dit gebied, maar ook in Nederland bevinden zich veel interessante stoomwalsen en locomobielen. Die zijn vaak te zien tijdens bijvoorbeeld het jaarlijkse Stoomfestival Almere.


Tractors. An illustrated chronological history. Peter Henshaw. Greenwich Editions, London 2004. ISBN 0862886376.

Rond 1800 deed de stoommachine zijn intrede in het boerenbedrijf. Maar het gebruik van deze grote, gecompliceerde en dure machines was voorbehouden aan grote bedrijven. Een eeuw later, nadat de verbrandingsmotor was geperfectioneerd, begon de opkomst van de landbouwtractor en konden ook kleinere bedrijven hun levende paarden op stal zetten. In dit boek worden 500 historische en moderne tractoren beschreven.Zie ook:

Websites:

vorige       start       omhoog