Trein & muziek (platen en cd's)


 

Amsterdam Amstel, 1963. Rob de Nijs steekt zijn hondekop uit een Hondekop (repro uit mijn Vendex-schoolagenda 1964-65). Op het perron staan The Lords. Rechts de hoes van een uit 1979 stammende lp van Normaal (collectie Dick van Aggelen). De loc is hoogstwaarschijnlijk 23 076 van de nog jonge VSM.


Bergen-Binnen, 1965. De Scorpions zijn op Bello geklommen. Deze Brits/Nederlandse groep is bekend van de hit "Hello Josephine", een cover van "My girl Josephine" van Fats Domino. Platenhoes uit de collectie van Dick van Aggelen.


Een bebop-orkest in een veel voorkomende samenstelling: piano, tenorsaxofoon, drums en basgitaar. ”Jazz is not dead, it just smells funny.” Om deze uitspraak van Frank Zappa kan ik best lachen, maar...


Wien Prater, 2 september 1973. Vlak bij het station bevindt zich het Prater, een park met diverse attracties, waaronder het beroemde reuzenrad. In de film The Third Man (1949) speelt zich een beklemmende scene af in het rad. Luister naar de titelmuziek, gespeeld door Anton Karas op citer. Het nummer is ook bekend als de Harry Lime Theme.


Melodieën Express. Hoes van een door de Vara uitgegeven lp uit 1966. Loc SS 326 langs het perron van het Spoorwegmuseum.

Nederlandse liedjes en melodietjes. Varagram 0012. Langspeelplaat uit begin jaren 70, met liedjes en melodietjes gezongen door het ensemble "Melodieën Expres". Op de hoes staat loc 011 062, in Rotterdam gefotografeerd tijdens een rondrit van de NVBS in september 1971. Deze platen hebben verder niets met spoorwegen te maken.


Hoes van de single "Maak van uw scheet een donderslag" van de Breedbekkikkers. Gecomponeerd en gezongen door Herman Brood in 1979. Op de b-zijde staat het lied "Hete tranen, vissersvet". In hetzelfde jaar verscheen nog een andere hitsingle van Herman Brood, waarin hij met Sjef van Oekel het lied "Nooit meer terug naar die rotschool" aanheft. Herman Brood reisde vaak per trein. Altijd eerste klas, nooit met een kaartje. Conducteurs kocht hij om met ter plekke vervaardigde tekeningen. Ik ben hem in maart 1999 tegengekomen op het station in Utrecht, 's ochtends vroeg. Hij zag er niet goed uit. Twee jaar later pleegde hij zelfmoord. De achtergrondfoto op de hoes is van King Oliver's Creole Jazz Band in 1921, met van links naar rechts: Ram Hall, Honore Dutrey, King Oliver, Lil Hardin-Armstrong, David Jones, Johnny Dodds, Jimmie Palao, Ed Garland. Breedbekkikker is tegenwoordig de bijnaam van de Vossloh/MaK G2000.


The Beatles zijn hier niet bezig met het uitbeelden van het woord HELP. Fotograaf Robert Freeman: "I had the idea of semaphore spelling out the letters HELP. But when we came to do the shot the arrangement of the arms with those letters didn't look good. So we decided to improvise and ended up with the best graphic positioning of the arms."
Zie het thema Vlaggen en gebaren.


Amsterdam CS, 1930. Willem Mengelberg, toen nog niet verguisd vanwege zijn gedachtengoed, poseert naast loc 3917.


Voortaan werken Connexxion, GVU en Regiotaxi samen. Dit werd op zaterdag 25 juni 2005 gevierd met het Halte U festival op de Maliebaan. Bij aankoop van twee strippenkaarten of één 45-strippenkaart kreeg je in de kiosk op het streekbusstation of het stadsbusstation een fm-radio'tje cadeau. Met ingebouwd lampje en met ingebouwde hoofdpijn.


S.S. Marsch

De S.S. Marsch, in 1925 gecomponeerd door G.L. Touset voor het 50-jarig jubileum van de Staatsspoor- en Tramwegen in Nederlandsch-Indië. Collectie Eelco Storm.  Hoorbaar gemaakt door Matthijs Hulleman.


Gooische Stoomtram Galop

Gehavend omslag van bladmuziek voor piano: de "Gooische Stoomtram Galop" door de in vergetelheid geraakte componist Michaelis, uitgegeven door Brix von Wahlberg uit Amsterdam. Lees erover en luister ernaar!


Ik blijf bij jou slapen, want jij woont bij het spoor

Per spoor (kedeng-kedeng)

Kedeng Kedeng Kedeng Kedeng Kedeng
Kedeng Kedeng Kedeng Kedeng Kedeng oe oe
Kedeng Kedeng Kedeng Kedeng Kedeng
Kedeng Kedeng Kedeng Kedeng Kedeng oe oe

En kilometers spoor schieten onder mij door.
Ik ben op weg naar jou, want ik ben weg van jou.
Vanochtend vroeg vertrokken in de luwte na de nacht
en tien minuten op de trein gewacht.
Want die had wat vertraging mijn god daar baal ik van
Omdat ik nu tien minuten minder bij jou blijven kan.

Ik zit in een coupé niet roken tweede klas.
Heb de hele bank voor mij alleen.
De conducteur komt langs: "Jongen voeten van de bank"
Hij vraagt mijn kaart waar ga je heen.
Nou ik ga naar mijn lief toen is dit de goede trein.
Hij zegt: het staat niet op je kaart maar ik weet waar jij moet zijn.

De trein raast alsmaar verder van station naar station.
Ik kom op plaatsen waar ik nooit ben geweest.
Er rammelt plotseling kar roept een juffrouw "koffie thee"
ik heb wel dorst, toch zeg ik nee.
Want de trein vermindert vaart terwijl mijn hart steeds sneller gaat.
Kijk uit het raam om te zien of zij daar staat.

Ik stap uit, kijk om me heen, even voel ik mij alleen
want ik zie haar nog niet staan.
Maar vanachter een pilaar verschijnt haar lachende gezicht.
Voor mijn gevoel lijkt alles langzamer te gaan.
En ik ren op haar af en zij komt mij tegemoet.
En achter ons vertrekt de trein, omdat een trein nou eenmaal verder moet.

En ik blijf bij jou slapen
want jij woont bij het spoor
En 's nachts oelala gaat het ritme door.

Guus Meeuwis, 1996


Op 3 september 2010 was ik in Baarn op een trouwfeest van mijn schoonfamilie. Tijdens de polonaise werd dit lied gespeeld. Op het filmbeeld zie je mijn reactie hierop. Hoe ontstaat kedeng-kedeng eigenlijk? Lees meer.NS Orkest speelt Kedeng-Kedeng

Op 16 september 2023 speelde het NS Orkest het nummer "Per Spoor" van Guus Meeuwis. Het concert vond plaats op de binnenplaats van De Inktpot in Utrecht ter gelegenheid van de Raildagen.


Trijntje Oosterhuis

Sundays in New York. Trijntje Oosterhuis featuring The Clayton-Hamilton Jazz Orchestra. Blue Note, 2010.

Op een site die over treinen gaat, mag Trijntje Oosterhuis natuurlijk niet ontbreken. Aparte naam. Komt er een jongen aan de deur die vraagt: "meneer, mag ik met uw treintje spelen?" En dan een klap in zijn gezicht krijgen! Maar het is een leuke vrouw, en zolang ze in het Engels zingt klinkt het prettig. Haar Polderneiderlands leidt toch een beetje af.

De cd kreeg je begin 2011 cadeau bij een zaterdagnummer van het Algemeen Dagblad, een krant die ik alleen voor deze gelegenheid kocht. www.trijntje.nl


Take the 'A' Train

Twee cd's die in 1993 en 1995 onder de vlag van de Nederlandse Spoorwegen zijn uitgebracht: "City to City" en "City 2 City". Hierop staat populaire muziek die op een of andere manier met treinen van doen heeft, zoals het jazzy Take the 'A' train.

Beluister ook deze tamelijk futloze midi-uitvoering.


Kraftwerk

Verkehrsmuseum Nürnberg, 16 augustus 2005. Model van het motorrijtuig van een VT 11.5.Hoes van "Trans Europe Express" van Kraftwerk.

Zie ook Fahr'n fahr'n fahr'n auf der Autobahn.


Het deuntje krijg je nooit meer uit je kop: 't Is weer voorbij die mooie zomer (het zomer is weer voorbij) van Gerard Cox. Maar het origineel heet The City of New Orleans en werd geschreven door Steve Goodman. Op YouTube staan allerlei uitvoeringen, maar deze versie deze vind ik het aardigst, qua beeld.


Amsterdam, De Veranda, 1 april 2014. Ons team beluistert een Wurlitzer "One More Time" jukebox. Cd-techniek in een oud jasje.


Stationspiano

Station Groningen, 22 augustus 2017 en Amsterdam Centraal, 16 september 2017. Dokter, kan ik na de operatie pianospelen? "Ja hoor, dat is geen probleem." Fijn dokter, want dat heb ik namelijk nooit gekund!


Doedelzakken op het perron

Amersfoort, 10 mei 2019. Een doedelzakorkest speelt "Green Hills of Tyrol". Ze deden dit na de laatste rit van een machinist die tambour-maître is bij twee doedelzakorkesten. De betrokken machinist loopt voorop. Hij is niet in Schotse kilt, omdat dat bij het besturen van een trein niet is toegestaan.


Zie ook:
vorige       start       omhoog