Speldjes en munten

... en andere platte voorwerpen

Platte, bijna platte en platgereden voorwerpen. Waaronder speldjes en penningen. Verschil tussen een munt en een penning: een munt is een betaalmiddel, een penning niet. Voor minder platte voorwerpen zie mijn objecten.

Rechts een uniformknoop, zoals die aan het uniform van mijn grootvader gezeten had kunnen hebben. 

Om op je revers te prikken. Overwegbomen van Vialis (ook verkrijgbaar voor landen waar het wegverkeer links rijdt). Daarnaast een speldje van treinstel 766, uit de collectie van het sympathieke, inmiddels opgeheven bedrijfje Pins Online.


Promotiemateriaal van de Stichting TEE Nederland: een papierclip met een door mij op 23 mei 1974 in Voorschoten gemaakte foto van TEE 91 "Edelweiss" op weg naar Zwitserland.


 

Links twee speldjes van "Locomotiefrijwielen". Rechts een BMW-speldje (ik heb een BMW 2002 bezeten!) en een speldje dat ik tijdens een schoolbezoek kreeg in de Ford-fabriek Amsterdam.


 

Van links naar rechts speldje met een Blokkendoos, loc "Nestor" van het Spoorwegmuseum, een onbekende loc, een Märklin-speldje uit ca. 1962 (met vermoedelijk een loc BR 89).


Drie speldjes uit de jaren 60 van Lekkerland, een groothandel in snoep. Rechts Mickey Mouse naast een trammetje in Euro Disney.


Drie speldjes van onbekende herkomst, met een Duitse elektrische rangeerlocomotief (Baureihe E63), een Borsig-loc uit 1854 en een Beuth uit 1843.Naar de bollen / Bulbfield Tours

Deze tulpenspeldjes werden in de jaren 60 en 70 gedragen door reisleiders van de NS. Deze kregen groepen toeristen mee om hen met de trein naar allerlei steden en attracties mee te nemen. Onder andere de Keukenhof, maar ook Amsterdam, Spido-rondvaarten in de Rotterdamse haven etc. Er bestaan ook versies met een rode tulp. De twee speldjes rechts zijn uit de collectie van Lennart Visser. De letters B.R. staan voor British Railways. Deze speldjes waren bestemd voor Britse toeristen die werden rondgeleid door NS-reisleiders. Tijdens deze 'Bulbfield Tours' kwamen de toeristen per nachtboot aan in Hoek van Holland. Daarna ging het met de bus naar de Keukenhof, en aan het eind van de dag weer terug met de nachtboot. Op latere speldjes waren de letters vervangen door het logo van NS en van BR.


 

Speldjes met NS-logo, jaren 60 en jaren 70.


Speldjes met het NS-logo en met het Intercity-embleem. Dat werd gebruikt in het spoorboekje en ook op de neus van een enkele Hondekop geschilderd is geweest.


Speldje dat het NS-personeel in 1939 kreeg uitgereikt ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum. Het was gecombineerd met een rood-wit-blauwe lintje, maar dat bezit ik niet.


Medaille van de Spoorweg Sportvereniging Utrecht, met op de voorzijde een afbeelding van De Arend. Op de achterzijde een inscriptie: "7-8 Juni '47, 20-30-40 K.M." Mogelijk afkomstig van mijn grootvader, want die was tamelijk sportief. Hij reed weleens een rondje op de fiets om het IJsselmeer.


 

Speldje en lepeltje, verschenen ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum van de NS in 1964.


De twee zijden van een penning, uitgegeven ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum in 1989.


In de Tweede Wereldoorlog, toen koper voor belangrijker doeleinden nodig was, werden er centen geslagen van zink. Rechts op deze foto's een zinken cent uit 1942. Links eenzelfde cent, maar dan platgereden door een trein. Om precies te zijn een stoomtrein die kort na de oorlog vanaf spoor 3 uit Hilversum vertrok richting Amsterdam, op de rails gelegd door Emile Albers. Een apart probleem van zink is de zinkpest.


Door trein platgereden munt, ik vermoed 2 eurocent. Mijn eerste stuiver liet ik in 1958 platrijden bij Hollandsche Rading. Munten pletten is een leuk tijdverdrijf als er alleen maar saaie treinen voorbij komen. Je kunt het 't beste bij een overweg doen, want dan heb je de meeste kans dat je de munt terugvindt. Let ook eens op de afdruk die de munt achterlaat in de bovenkant van de spoorstaaf. Zouden ze daar wat van terugzien, in die ultrasoontreinen?.


  

Een NS-loodje, met kenteken van het emplacement Rtg (Rotterdam Goederen). In het midden een loodje van de Franse douane. Dit soort loodjes wordt gebruikt om postzakken te verzegelen. Rechts een loodje dat ik ergens langs een Oostenrijkse spoorlijn heb gevonden, begin jaren 70.


Button van de Lakeside & Haverthwaite Railway (L&HR). Daar ben ik zelf nooit geweest. De locomotief is een Fairburn 2-6-4T van de LMS (London, Midland & Scottish Railway), waarvan er door de LMS en BR tussen 1945 en 1951 honderden zijn gebouwd. In 1961 werd de eerste gesloopt. De twee overgebleven exemplaren rijden bij de L&HR.


Stoffen badges die ik kreeg van uitgeverij Atlas, bij de door haar uitgegeven serie modellocomotieven. Bovenste rij: SJ (oud??), LMS (London, Midland & Scottish Railway), SNCF (oud logo); tweede rij: ÖBB, SBB, NMBS; derde rij: DB (oud), DR (uit DDR-tijd), Union Pacific; onderste rij: TEE en Mallard (naambord locomotief).


Railrunnerbadge van stof, om op de jas of tas van een Railrunner te naaien.


NS-logo van machinistenuniform.


In de jaren 70 gekregen van een vriend, waarschijnlijk afkomstig uit militaire dumpwinkel. Herinnering aan de oorlog in Vietnam, waar ik niet ben geweest maar waar ik wel tegen heb geprotesteerd. Nog een leuke uitspraak over fotografie: "If you found yourself in a situation where you could either save a drowning man, or you could take a Pulitzer prize winning photograph of him drowning, what shutter speed and setting would you use?" (Paul Harvey).


Vaantje van Madurodam. Jongens bonden dit soort vaantjes vroeger aan hun fiets, aan een touwtje tussen het stuur en de as van het voorwiel. Ik heb dat ook gedaan, alleen met andere vaantjes want deze heb ik pas in 2015 gekocht (en op mijn 65e ga ik geen vlaggetjes meer aan mijn fiets knopen).


Kerst-poëzieplaatjes. Sammlung Grützmacher nr. 7243.


Zes gummetjes, made in Taiwan, met beroemde Engelse stoomlocomotieven.


Penning uitgegeven ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de werkplaats Tilburg in 1993. Op de ene kant staat een e-loc serie 1600, op de andere kant een stoomloc serie 6300, waarvan een exemplaar bewaard is gebleven in het Spoorwegmuseum.


Deze penning, met een afbeelding van loc 1314, zal rond 1995 zijn uitgegeven. Er zijn in deze serie ook penningen bekend met afbeeldingen van een 1600, DDM, ICM, IRM, SGM en SM'90. Daarnaast zijn er nog twee penningen uitgebracht voor de ZLSM en is er in dezelfde periode een penning uitgebracht van de opening van de spoorlijn Heerlen-Aken, met voorop een DE-2. Alle penningen (op de laatste na) zijn zowel zilverkleurig als bronskleurig uitgegeven. De penningen werden destijds uitgegeven door NS zelf via de Spoorwinkel die toen nog bestond, eerste helft van de jaren 90. De penningen hadden toen een prijs van 17,50 gulden per stuk. Er is een klein catalogusje van geweest waarin alle penningen stonden incl. bestelformulier. Overigens werden de penningen normaal gesproken geleverd met een geplastificeerde 'factsheet' van het materieel met een speciale munthouder (voor in een multomap dus). Deze 'factsheets' waren echter vrijwel altijd op terwijl de penningen nog gewoon leverbaar waren. Niet veel later werden ook nog penningen uitgebracht van 125 jaar werkplaats Tilburg en van de Hemtunnel, beide te koop geweest via de Spoorwinkel. De oplage per penning bedroeg volgens de 'factsheet' 50.000 exemplaren.


Penning met de eerste Duitse trein (Nürnberg-Fürth, 1835) en met de ET 403 (Donald Duck) uit 1978. Uitgegeven door het Verband Deutscher Eisenbahnersportvereine, Bezirk München.


Penningen uit de collectie van het Teylers Museum, gefotografeerd op 17 oktober 2009.


Nicolas de speld. In 2003 in Engeland
gekocht door mijn dochter Charlotte.


Thomas de koelkastmagneet.


Een koelkastmagneet van het Rail Transport Musseum in Perth, W.A. (Australië).


Een Atlantic van de LNER passeert de Princes Street Gardens in Edinburgh, circa 1930. Dit is een loc (type C11) van de vroegere North British Railway (NBR), die tijdens de grouping van 1923 is opgegaan in de LNER. De loc is 9877 "Liddlesdale" (gebouwd 1906, gesloopt 1936). De trein is de "Queen of Scots Pullman" die reed tussen Glasgow en London. Illustratie op metalen plaatje naar een foto van G.R. Griggs.


Mit Volldampf voraus... Loc 35 1097 heeft er wel zin in. Metalen bord, gekocht in een duister hoekje van de Jaarbeurs tijdens Eurospoor 2009.


Zie ook:
vorige       start       omhoog