Augustus 2008


Medemblik, 5 augustus 2008. De Gooische Stoomtram, getrokken door stoomtramlocomotief 18 uit 1921. Achter de loc hangen onder andere de twee gerestaureerde Gooise stoomtramrijtuigen die de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik in zijn collectie heeft. Het teakhouten Jugenstil-salonrijtuig 22 dateert uit 1904 en rijtuig 21 werd gebouwd in 1915. De complete Gooise tram werd door het Museum gerestaureerd in 1990 en is sinds die tijd als rijdend monument te bewonderen.
Foto Rob van der Woude.


Lingen, 5 augustus 2008. Loc D24 van de Bentheimer Eisenbahn is met een korte keteltrein op weg naar Bentheim.
De watertoren (42,6 meter hoog, bouwjaar 1909) heeft in 1986 haar oorspronkelijke kop weer teruggekregen. Hierin bevindt zich nu een trouwzaal. Foto Fokko van der Laan.


Utrecht Lunetten, 10 augustus 2008. Loc 1312 is met een drietal rijtuigen op weg naar het Spoorwegmuseum:
AB 7709 (turkooise Plan D), B 4118 (Plan W) en C 6703 (Plan E). Foto's Remco van den Bosch.
Plan wat? Plan A t/m Plan Z


Legoland, 12 augustus 2008. Foto's Remco Cammenga.
Legoland ligt in Denemarken en van Lego kun je ook zelf treinen maken.


Nieuwe Nederlandse stoomlocs

In de werkplaats van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik wordt gewerkt aan het dienstvaardig herstel van een uit 1887 daterende stoom­locomotief. Deze loc is van een type dat bij de SS en NS heeft dienstgedaan. Deze locs droegen bij de NS de nummers 6501-6512. De loc van de Museumstoomtram zal het nummer NS 6513 krijgen.


Utrecht Damlust, een loc uit de serie 6007-6021, Bij de SGB in Goes heeft men plannen om een replica van een dergelijke stoom­locomotief te bouwen, die dienst zou moeten gaan doen tussen Roosendaal, Goes en Vlissingen. Er zijn al enkele voorbereidingen getroffen, maar de komende jaren ligt de prioriteit bij andere activiteiten. Foto F. Moore, collectie Nico Spilt.


Brussel verbiedt snellere treinen

Lees het artikel in de Volkskrant van 1 augustus.

Het betreft hier het verbod om aan de ATB een code (147) toe te voegen om de snelheidstrap 160 km/uur mogelijk te maken. Alternatieven zijn ERTMS (dat tussen Utrecht en Amsterdam wordt geïnstalleerd) of het systeem dat al jaar en dag op de Schiphollijn wordt gebruikt, en dat in feite een combinatie van ATB-EG en ATB-NG is. Dat systeem wordt wel ATB+ genoemd, in het Volkskrant-artikel Atbl-nl.Blauwe Engel door Bunnik

Bunnik, 15 augustus 2008. Mensen vragen mij weleens: zo'n filmpje van een trein die over de camera heenrijdt, hoe maak je dat eigenlijk? Dan zeg ik: heel plat blijven liggen, want er steekt van alles uit onder de trein! Maar dat is natuurlijk een grapje. De camera (een kleine HP Photosmart M627) heb ik op een plankje gemonteerd. Een paar minuten voordat de trein komt start ik de opname en zet ik de camera tussen de rails. In dit geval vlak voor de betonplaten van de overweg. Op de foto hierboven is de eerste as van de trein net de camera gepasseerd.


Bunnik, 15 augustus 2008. DE1 41 is op weg van Utrecht naar Arnhem. De machinist kent mij, en toetert daarom lekker hard. Klik op de foto hiernaast.[beweeg muis naar de foto]
Kerkrade, 10 juli 2005. Een O&K-locje waarmee bij het Industrion rondritten werden gemaakt.
Simpelveld, 17 augustus 2008. Het locje is nu ondergebracht bij de ZLSM en het Industrion is omgedoopt in Discovery Center Continium.


Velp, 17 augustus 2008. Testrit met de nieuwe Voith Maxima 40CC. De loc passeert hier het terrein van Biljoen-Groen.
Met locs van dit type, een zeer sterke dieselhydraulische zesasser, zou de Havelländische Eisenbahn (HVLE) ook in Nederland willen gaan rijden. Foto Michiel Jansen van Galen.

Driebergen, 20 augustus 2008. Dezelfde loc tijdens detectieproefritten tussen Driebergen en Maarn. Foto Patrick A.
Voith is de befaamde fabrikant van dieselhydraulische aandrijvingen.


Amsterdam, 21 augustus 2008. Loc 2328, nu Strukton 302328, omgebouwd tot videoschouwtrein. Trein rijdt rond, felle lampen schijnen op de baan, videocamera filmt hoe de zaak er bij ligt. Vroeger werd de baan geschouwd door mannen die regelmatig langs de spoorlijn liepen. Foto's Timo Plugers.


Amersfoort, 23 augustus 2008. Treinstel DE2 186 van de HSA is overgebracht van Winterswijk naar Amersfoort. In de Strukton-werkplaats op het Amersfoortse goederenemplacement zullen de twee Cummins-dieselmotoren worden verwisseld voor gereviseerde exemplaren. In de achtergrond de rangeerheuvel (met het heuvelsein dat al jaren een van zijn vleugels mist) en rangeerpost VI. Foto Bernd-Jan Kraan.


Rotterdam, 23 augustus 2008. "Ik was aan het fotograferen op de loopbrug toen er na een tijdje twee agenten mijn kant op kwamen. Hallo, wat zijn we doen? Tsja, ga daar maar eens een normaal antwoord op geven als je met een camera in je hand staat. Ja dit is beveiligd terrein en in deze tijd van aanslagen kan je niet zomaar alles doen. Het is verboden om op stations te fotograferen en je moet toestemming hebben van de NS. Gelukkig heb ik altijd een print bij me van de website van de NS waar staat dat je voor persoonlijk gebruik van de foto geen toestemming hoeft te hebben. Ja, maar je mag geen treinpersoneel op de foto zetten. Maar dat kapte ik snel af: ik wil die mensen er niets eens op hebben! Gelukkig konden de agenten daar wel op lachen en ze dropen af." Aldus fotograaf Dennis Revier.


Internationale trein toen & nu

Op 23 augustus 2008 is loc E186 121 met een Beneluxtrein (of heet het nu een Hispeed-trein) op weg naar Brussel. De trein heeft zojuist Roosendaal achter zich gelaten. Sinds kort zijn deze locs ook bij de NMBS toegelaten. Op dit moment rijden ze één slag per dag tussen Amsterdam en Brussel. Deze treinen rijden zonder stuurstandrijtuig. Foto Patrick A.

Op 4 december 1983 is NMBS-loc 1504 met TEE 88 onderweg naar Parijs, ter hoogte van het buurtschap Kandelaar
tussen Schiedam Kethel en Rotterdam Overschie. Foto Rob van der Rest.


Une langue commune au trafic ferroviaire bientôt sur les rails ?

Par Abdelwahid Djaballah

A l’instar du trafic aérien, le trafic ferroviaire devrait se doter d’une langue commune transeuropéenne. Mais laquelle ?

Introduire une langue commune pour la gestion du trafic ferroviaire, de même qu’il existe une langue internationale pour le contrôle du trafic aérien : telle est l’une des recommandations du rapport sur le transport de marchandises adopté par la Commission de la cohésion territoriale du Comité des Régions (CdR).

Cette initiative vise, selon José Correia (1), l’auteur du rapport et membre portugais du CdR, à pallier les lacunes en communication entre les opérateurs des différents pays membres et ce, dans la perspective de gérer plus efficacement le trafic ferroviaire de marchandises. José Correia estime qu’une langue commune rationaliserait les échanges et faciliterait la tâche des opérateurs de réseaux. Jusqu’à présent, la gestion du trafic se fait dans la langue propre à chaque Etat de l’Union Européenne.

Le rapport du CdR prévoit notamment de renforcer le rôle des collectivités locales et régionales en matière de planification et de mise en place des infrastructures, de même que dans le développement d’un système de transport de fret. La valeur ajoutée souhaitée étant de pouvoir contribuer « significativement » à la croissance économique… reste à savoir qui devra en supporter les frais, et quelle langue commune sera utilisée ?

Lundi 16 octobre 2006, à Udine, en Italie, Jean-Jack Queyranne, Président du Conseil régional Rhône-Alpes, Bernard Soulage, 1er vice-Président, délégué aux transports, déplacements et infrastructures, et Bernadette Laclais, Vice-présidente et adjointe au Maire de Chambéry, ont rencontré l’ensemble des Ministres et Présidents des Régions concernées par le " Corridor V " assurant la liaison entre Lisbonne et Kiev. Dans ce contexte, on peut se poser la question : Est-ce une coïncidence si le rédacteur du rapport est Portugais ? "Cet avis n'a pas de lien particulier avec le projet Corridor V, l'avis ne concerne pas un projet ferroviaire en particulier ; il répond à plusieurs communications de la Commission européenne dans le domaine du transport de marchandises" rétorque le Comité des Régions. Le rapport de M. Correia devrait être adopté les 8 et 9 octobre prochains, lors de la cession plénière du CdR. C’est l’une des priorités de l’Union Européenne.

(1) José Correia est le maire de Tavira, en Algarve (Portugal) et membre du groupe du Parti populaire européen (PPE)

Moeten de Europese spoorwegmaatschappijen een gemeenschappelijke taal kiezen? En welke taal moet dat dan zijn? Vergelijk het Engels dat de voertaal is in de luchtvaart. Bron: Babelyon, http://lyon.cafebabel.com, 26 augustus 2008.Spoorwegmuseum Utrecht, 28 augustus 2008. Loc 1122 bij Post T. Het seinhuis is afkomstig uit
Hoogezand-Sappemeer. Het seinhuis is operationeel: van hieruit kunnen de seinen en wissels op het emplacement van het museum worden bediend. Loc 1122, getooid in de turkooise huisstijl uit de jaren vijftig, is eigenlijk loc 1125.


Neuenhaus, 28 augustus 2008. Graf MEC te Neuenhaus bezit nu een Ucs, die op deze dag officieel werd overhandigd aan de heer Reinhard Bergmann door de heren Peter Hoffmann en Paul Ricken, beiden van de Bentheimer Eisenbahn. Deze "Zementsilowagen" heeft samen met soortgenoten ruim 4 miljoen ton cement vervoerd richting Laarwald. Op de foto Ucs 653 met Köf D13. Foto Fokko van der Laan.


Hilversum, 30 augustus 2008. Inspectie van de kap boven het derde perron. Deze nieuwe kap heeft min of meer dezelfde vorm als de klassieke kap boven het tweede perron (het enige onderdeel dat de na grote ombouw van station Hilversum bewaard is gebleven). Wie goed kijkt ziet dat er aan het einde van de nieuwe kap langs de rand een lichte golfbeweging zit. Fabrieksfoutje. Bij mijn werk werd ik betrapt door Henk Koster, die volgens mij op dit station kampeert.


Naarden-Bussum, 30 augustus 2008. Post T, niet meer in gebruik. De seinen en de overweg worden bediend vanuit Amersfoort. Hier is het NX-bedieningstoestel van Naarden-Bussum opgesteld bewaard gebleven (foto 10 juni 2007).


Haarlem, 30 augustus 2008. In Haarlem vond een open dag plaats vanwege het honderdjarige bestaan van het stationsgebouw. Er was ook een materieelshow: voornamelijk het bekende klassieke materieel, in een bijna niet te fotograferen opstelling. Een Blokkendoos en een stoomtrein pendelden tussen Haarlem en Zandvoort, in de normale dienstregeling. Ook op deze dag ben ik diverse keren begroet door bezoekers van mijn site. Eén bezoeker, Twan Klein, wilde zelfs met mij op de foto. Ik begin me een beetje een popster te voelen! Twan schreef: "Hier is de foto die mijn moeder gisteren maakte. Omdat ik zovaak op jou site kijk, ben ik dus ook met een site begonnen. Ik bewerk ook foto's en zet ze erop."Langs de rails in augustus 2008

Treinen door Bunnik met groetende passagiers en machinisten. En een groet uit Simpelveld.

Meer filmpjes.

vorige       start       omhoog