Advertenties


Advertentie uit de zomerdienstregeling van 1961. Aan de tekenstijl meen ik de jonge Opland te herkennen. Het spoorboekje stond in die jaren vol met advertenties voor drank en sigaretten.

Advertentie uit het spoorboekje 1964-1965. Echte mannen reizen met de TEE.


Advertentie van Beynes, met een motorrijtuig van de ZHESM.
Uit "Het spoorwegmaterieel en het spoor" door P. Labrijn en E. Bolleman Kijlstra, 1920.


Advertentie van Heemaf in "De Ingenieur", 1932.
Heemaf leverde onder andere elektrische installaties voor Materieel '24.


Ik bezit bijna alle jaargangen van het blad Spoor- en Tramwegen. Sommige jaargangen zijn ingebonden. Hierbij zijn de meeste advertentiepagina's verwijderd. Dat is jammer. Hier een paar advertenties uit de jaargang 1941. Vooral de advertentie van Voith-Turbo-transmissies, met een afbeelding van een Duitse Schnelltriebwagen (Bauart Leipzig), valt op, omdat er in 1941 geen enkele markt was voor dit soort apparaten. Alle dieseltreinen stonden aan de kant, omdat het Duitse leger de olie nodig had.


Spoor- en Tramwegen, jaargang 1941. In dat jaar waren er nog wel druiven te koop.


Advertentie uit de Officieele Reisgids 1943 (pdf)


Advertentie van Krupp in Spoor- en Tramwegen, jaargang 1934. Loc van de Baureihe 04.


Advertentie van Werkspoor in het N.S. Maandblad (treinlectuur), september 1941.
Over de spoorbrug over de Waal bij Zaltbommel rijdt een elektrisch treinstel mat.'36. Deze spoorbrug (later gedoopt Dr. W. Hupkesbrug) dateert uit 1869. Naast de spoorbrug ligt de verkeersbrug waarover Martinus Nijhoff dichtte: "Ik ging naar Bommel om de brug te zien. Ik zag de nieuwe brug. Twee overzijden die elkaar vroeger schenen te vermijden, worden weer buren." (openingsregels van De moeder de vrouw). Deze verkeersbrug is in 2007 gesloopt. De nieuwe verkeersbrug, aangelegd in 1996, heet Martinus Nijhoffbrug.


Dwergsein zoals dat (in 1964) al 15 jaar werd geleverd door de Spoorweg Sein Industrie N.V. uit Utrecht. Links staat een elektrisch treinstel mat.'36. Advertentie uit "125 jaar spoorwegen in Nederland", extra editie van het blad Spoor- en Tramwegen uit 1964.


Advertentie van Oosthoek uit Alphen a/d Rijn (Spoor- en Tramwegen, 1953-14).
Meer over betonnen abri's.



Advertentie van Van Dungen (voedzame chocolade!) in Nieuw Spoor, oktober 1955.



Advertentie in Spits, 26 mei 2005. Van Gend & Loos is inmiddels opgegaan in DHL, een dochter van Deutsche Post. Het bedrijf verloochent zijn afkomst niet: "Als u de naam DHL hoort, denkt u vast meteen aan wereldwijd verzenden. Dat is niet zo gek, want DHL is 's werelds grootste dienstverlener op het gebied van expresvervoer en logistiek. Maar wist u dat DHL alleen al binnen Nederland zo'n 150.000 zendingen per dag verzorgt? Voor 20.000 klanten? U ziet dat DHL niet alleen de weg kent in het buitenland, maar ook in ons eigen land. Mede dankzij de ruim twee eeuwen ervaring van Van Gend & Loos dat inmiddels onderdeel is van DHL. Wilt u profiteren van die ervaring en professionaliteit, dan belt u met 0800-0552 of kijkt u op www.dhl.nl".



"Nuttige wenken". Uit een advertentie van het Departement van Handel, Nijverheid en Scheepvaart in het N.S. Maandblad, september 1941.

Advertentie uit een spoorboekje uit de jaren 60.
Getekend door Dick Bruna, de geestelijk vader van Nijntje, het konijntje dat niet kan lachen.



Advertentie van Alsthom in Chemins de Fer, Revue de l'Association Française des Amis des Chemins de Fer (AFAC). Jaargang 1952. Zie ook het thema L'électrification des chemins de fer néerlandais.


Advertentie in Mechanix Illustrated, oktober 1956. Met onder andere een schriftelijke cursus stoomketels stoken.


 

Advertenties uit Officieele reisgids der Nederlandsche Spoorwegen, 3 juni 1918. Collectie Nederlands Spoorwegmuseum.
In de advertentie van de "Algemeene" staat een portret van Johan de Witt, grondlegger der levensverzekeringswetenschap in Nederland. Johan is in 1672 samen met zijn broer Cornelis door het Haagse gepeupel vermoord, een opzetje waar Willem III achter zat. In 1619 was op last van Maurits van Oranje, na een schijnproces, Johan van Oldenbarnevelt onthoofd. Er wordt vanuit de Gouden Koets altijd vrolijk naar ons gezwaaid, maar vanuit historisch perspectief zijn deze handen niet van smetten vrij. In de advertentie van "Wardar" zien we een man die vermoedelijk een geheimzinnige Arabier moet voorstellen die ons attent maakt op een aantal fijne cigarettes, maar je kunt er ook de Dood in zien. In 1918 had men die associatie nog niet: men dacht toen dat roken gezond was.


Mit "100 Sachen" und Herbol durch Indien. Locomotief 20200 van de Indian Railways, uit een serie die vanaf 1957 is gebouwd door Kraus-Maffei en Siemens-Schuckert. De verf werd geleverd door de firma Herbol. De maximum snelheid van de locs was 100 Sachen (100 km/uur). Advertentie uit een onbekend blad, circa 1970.



Uit een advertentie van Hornby Trains. Bron: Meccano Magazine, 1934.


Advertentie voor Aspirin van Bayer, oktober 1936 (onbekend tijdschrift).


Advertentie van het Stoker Model Centre uit Auckland, met een tekening van een Duitse loc Baureihe 89.
Advertentie uit "Rails", October 1972.


Beer Can Tanker. Maak je eigen bierwagen met je favoriete merk! Advertentie in Model Railroader, oktober 1978.


Silver Star, een nachttrein van de New Zealand Railways. Deze trein, een hotel op wielen, reed van 1971 tot 1979 tussen Auckland en Wellington. Daarna kon men niet langer op tegen de concurrentie van het vliegtuig: reizigers hadden de keus tussen een uur vliegen of meer dan 12 uur met de trein. Advertentie uit "Rails", June 1972.


Vanaf 1973 kon iedereen de Kameel huren. Althans iedereen die het kon betalen. Zo moest je voor een retour Amsterdam-Keulen rekenen op 7500 gulden (zo'n 3400 euro). En daar kwam de catering dan nog bij. Het motorrijtuig is tegenwoordig weer rijvaardig, maar huren is er niet meer bij. Net als vroeger is de Kameel alleen beschikbaar voor bobo's van de spoorwegen. Een rit naar Keulen zit er niet meer in: de Kameel heeft inmiddels wel ATB, maar geen Indusi.
Knipsel uit onbekend blad uit 1987. De foto lijkt gemaakt in Maarn.



Advertentie in Bunniks Nieuws van 10 december 2008.
Maar waar is het? Als je jezelf als centrum van het universum beschouwt,
dan hoef je dat er kennelijk niet bij te zetten!


Advertentie van de Bergland Expres in het spoorboekje 1964-1965.


Instappen maar!

Advertentie van Dior, circa 1960. "Deze creatie in grijs flanel van het huis Dior toont duidelijk, dat knievrij samen kan gaan met elegant."
Om het niet te sexy te maken, is het haar van de dame weggestopt in een soort tulband, waardoor ze ons nogal kwezelachtig aanstaart.

In die tijd waren er ook nog geen Europese regels op het gebied van perronhoogtes. In 1960 moesten rolstoelers maar zien hoe ze in de trein kwamen. In Hilversum bleken in 2011 dat de enkele jaren eerder aangelegde perrons acht centimeter te hoog te zijn volgens 'Brussel'. Dat probleem zou worden opgelost door extra ballast onder de sporen te stoppen.


Brand in de machinekamer

Köln, 10 april 2010. Loc DE 11 van de Köln-Bonner Eisenbahn is na een uitslaande brand op een zijspoor beland. In een omineuze advertentie van Kidde Deugra wordt gewaarschuwd wat er kan gebeuren als je geen zaken doet met deze firma.
Foto's gemaakt tijdens een rondrit van de NVBS. Advertentie uit de gids van Innotrans 2010 (Messe Berlin).


Reclame voor de Schiphollijn, 1984.


Locreclame

Twee manieren om op een locomotief te adverteren. Loc 1832 in Amersfoort, 17 oktober 2014. Loc 2807 in Utrecht, 27 augustus 2014.


Voor het goede doel

Northern Rail staff strip off for charity calendar


Zie ook:




vorige       start       omhoog