CB Woerden, VSB, Fortis, ABN AMRO

Herinneringen aan het Computercentrum Bondsspaarbanken (CB Woerden), dat later is opgegaan in Fortis. Toen Fortis ten onder ging en moest fuseren met ABN AMRO, is het gebouw overgedragen aan IBM, de IT-leverancier van ABN AMRO. Inmiddels zit er een ander bedrijf in; eind 2014 heb ik nog een kijkje kunnen nemen in een deel van het gebouw.

Speciaal voor mijn oud-collega's: bekijk de foto's en teksten van vroeger. 

Het computercentrum van de Bondsspaarbanken, dat in de jaren 70 vlak bij het station is gebouwd. De rest van de omgeving was toen nog grotendeels weiland. Ook Bank Mees & Hope zat in het begin in dit gebouw. In 1982 kwam ik bij dit computercentrum in dienst. Later werd het een van de rekencentra van Fortis. Na de fusie van Fortis Bank Nederland met ABN AMRO (2010) is het gebouw overgenomen door IBM.


Veenendaal, 30 juni 1986. Zelfportret op mijn kamer in het Computercentrum Bondsspaarbanken, met een deel van de apparatuur waar ik als redacteur mee werkte. Op tafel een blikje wilde havana's die ik in die tijd nodig had om me te concentreren. Aan de muur hangt een poster van New York, met de Twin Towers.


Het nieuwe kantoorgebouw van CB Woerden, geopend in 1991.


Tram met reclame voor de Nutsspaarbank 's-Gravenhage. Dat was in de jaren 80 een van de laatste niet-gefuseerde spaarbanken. Bij de andere spaarbanken circuleerde het woordgrapje "Peanutsspaarbank". Foto uit een bezoekersgids van Madurodam.


Scheveningen, 19 mei 1993. Dochter Karin naast een HTM-tram met reclame voor VSB Bank: "VSB, daar kom je verder mee". VSB staat voor Verenigde Spaarbank. Deze bank is het resultaat van een consolidatieproces onder de spaarbanken. In 1992 had ook de Nutsspaarbank 's-Gravenhage zich hierbij aangesloten. Een grote groep andere spaarbanken vormden samen SNS en verlieten het gezamenlijke computercentrum in Woerden. De VSB zou enige jaren later met AMEV samengaan. Dat was het begin van het Fortis-concern.


Woerden, 28 februari 2007. Een van de Fortis-gebouwen waar ik als bedrijfsjournalist/fotograaf regelmatig moest zijn. Ik reisde altijd per trein en zag door mijn werk veel van de wereld, nou ja, van de Randstad en af en toe Brussel.


Lucky Nico

Animatie uit de goede oude Fortis-tijd, rond 2000 gemaakt door Alex Blomsma.


Bilthoven, 7 november 2002. Een Smart van Fortis Bank op de Hessenweg. Is de dwergauto uitgestorven? Of is er een toekomst voor het autootje dat aan een halve parkeerplaats genoeg heeft?


In december 1962 verscheen het laatste nummer van Nieuw Spoor. Achterop staat een boodschap van de Bondsspaarbanken.


Hoofdkantoor van de Amsterdamsche Bank/Incasso-Bank aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Maquette in Madurodam. Foto: ABN AMRO Historisch Archief. Na de fusie met de Rotterdamsche Bank in 1965 werd dit de AMRO Bank. In 1990 volgde de fusie tot ABN AMRO Bank. In dit gebouw heb ik zelf niet gewerkt, wel in het hoofdkantoor van de ABN aan de Vijzelstraat ('De Bazel').  Fortis-Thalys

  Thalys 4532, met Fortis-bestickering, reed tot eind oktober 2006 tussen Parijs, Brussel en Amsterdam. Tekening Fortis Communications.Dordrecht-Zuid, 13 juni 2006. Thalys-stel 4532 als trein 9333. In deze uitvoering zou het treinstel tot eind oktober rijden tussen Parijs, Brussel en Amsterdam. Foto Rob van der Rest.


Jean-Pierre Cardinael, toenmalig IT-directeur van Fortis Bank, bij zijn geautomatiseerde Mšrklinbaan. Foto: communicatieafdeling Fortis Bank, Brussel, 2001.


Arnoud de Bruin, IT-directeur van de VSB, doet een Wim Kokje. Foto uit VSB Beeld, personeelsblad van VSB Bank, september 1994.


The Future of Banking / Medezeggenschap in netwerkstijl

Twee filmpjes uit november 2009, gemaakt in opdracht van de ondernemingsraad van Fortis Bank Nederland. 'Medezeggenschap in netwerkstijl' was een hersenspinsel van Annemieke Roobeek.


Maywood (1991)

Optreden van Maywood in Het Arsenaal in Woerden op 7 september 1991 tijdens een bedrijfsfeest van het Computercentrum Bondsspaarbanken. De opname begint met de begeleidingsband Celebration.

Belle Perez (2010)

ptreden tijdens een bedrijfsfeest van Fortis in Het Arsenaal in Woerden op 28 oktober 2010.


Goodbye Fortis Bank Nederland

Goodbye Fortis Bank Nederland. Afscheid van het hoofdkantoor aan de Archimedeslaan in Utrecht. Het gebouw is in 2009 overgenomen door de provincie Utrecht. Ik heb ettelijke jaren in dit gebouw gewerkt, op fietsafstand van Bilthoven, later Bunnik.


een laatste groet van Fortis Bank (december 2009)Amsterdam, 5 oktober 2011. Op Zorgboerderij Klarenbeek was de ondernemingsraad van ABN AMRO welkom om bij wijze van teambuilding wat werkzaamheden te verrichten. Ik wist wel wat mij te doen stond! Meer tractoren.


Kerstmis op de Zuidas, 12 december 2013. Twee zingende kerstbomen, hoe erg is dat? De toren in de achtergrond is van ABN AMRO. Hier zou ik nog een jaar kantoor houden, voordat ik met pensioen ging.Afscheid

Sinds 1 januari 2015 ben ik met pensioen, na een loopbaan van 37 jaar in de bankwereld. In 1977 begon ik als redactioneel medewerker op het hoofdkantoor van ABN Bank in Amsterdam. Ook heb ik nog een tijd gewerkt in het computercentrum in Amstelveen. In 1981 stapte ik over naar het Computercentrum Bondsspaarbanken in Woerden. Later werd dat het rekencentrum van Fortis in Nederland. De opkomst en ondergang van Fortis heb ik van dichtbij meegemaakt, mede door mijn langdurige lidmaatschap van de ondernemingsraad. Bij de fusie met ABN AMRO in 2010 keerde ik weer terug naar Amsterdam. De laatste jaren ben ik als senior redacteur werkzaam geweest in het communicatieteam van de stafafdeling TOPS, waarbij ik mij vooral bezighield met IT-gerelateerde onderwerpen. Ik kan terugkijken op een lange, afwisselende, interessante en meestal leuke periode, waarin ik met heel veel mensen heb mogen samenwerken. Ik wens iedereen het allerbeste toe, zowel zakelijk als privť.

Eind december 2014 nam ik afscheid van mijn collega's. Behoefte aan een afscheidsreceptie had ik niet, daarvoor had ik zelf te veel afscheidsrecepties meegemaakt (vaak ook als fotograaf). Bij een snelle afscheidslunch op de Zuidas bleef het. De omstandigheden leenden zich niet voor het afsteken van een speech. Mijn collega's hadden haast: die moesten kerstbomen gaan bezorgen bij bejaarden. Ik kreeg snel wat leuke cadeaus toegestopt, waaronder een cheque om te gaan logeren in een Belgisch treinrijtuig en een uitnodiging voor een rondleiding door het Rijksmuseum.Panoramafoto

ReŁnie in Woerden, 8 oktober 2016. Panoramafoto door Sander Kouwenhoven. Klik op de foto!


LinkFoto's, films en teksten

Foto's:

Filmpjes:

Teksten:
Zie ook:

Internet:

vorige       start       omhoog