Graffiti

Veel sites besteden geen aandacht aan dit onderwerp, omdat het deze vandalen juist te doen zou zijn om publiciteit. Immers: waarom zou je spuitbussen stelen en treinen onderkladderen, als niemand het te zien krijgt? Het beste wapen tegen graffiti is dan ook de betreffende trein niet in dienst nemen maar direct schoonmaken. Dit wapen blijkt steeds minder vaak te worden gehanteerd. Ook het speciale graffititeam van de spoorwegpolitie bestaat voor zover ik weet niet meer.

Met enige terughoudendheid laat ik deze foto's zien. Ze zijn gemaakt door mij of door fotografen waarvan ik weet dat het geen "spuiters" zijn. Het onderwerp hoort er nu eenmaal bij, als je het over treinen hebt.

Overigens bestaat er ook legale graffiti.



Utrecht Centraal, 16 oktober 2002. Beschilderd rijtuig.


Utrecht Centraal, 15 juni 2003. Sprinter naar Amsterdam. Foto Remco van den Bosch.


Rotterdam, 27 maart 2004. Foto Remco van den Bosch.


Bilthoven, 22 mei 2005. Met graffiti besmeurde Koploper op weg naar Utrecht.


Den Haag Centraal, 4 januari 2006. Intercity 1949 naar Venlo. Foto Peter Haagen.


Amersfoort, 24 januari 2006. Treinstel 444. Foto Benjamin van Waart.


Utrecht Centraal, 15 en 28 januari 2006. Foto's Remco van den Bosch.


Amersfoort, 4 februari 2006. Loc van Rail4Chem rangeert met rijtuigen. De sticker op de loc vind ik eigenlijk ook al te ver gaan... Foto Remco van den Bosch.


Bunnik, 11 april 2006. De voormalige motorpost 3027 wordt regelmatig ingeschakeld voor bijzondere klusjes. Vandaag verzorgde de zwaar vervuilde mP de overbrenging van loc 185 568 van Emmerich naar de loods in Utrecht. Hier zal de zilvergrijze loc worden gereedgemaakt voor testritten op de HSL.


Rotterdam Centraal, 22 mei 2006. Een machinist kijkt misprijzend naar zijn besmeurde Sprinter.


Alkmaar, 26 mei 2006. Een onbruikbaar gemaakte trein, hoewel de cabineruiten nog wel zijn vrijgelaten. Foto's Rienk Mebius.


Alkmaar, 12 mei 2015. Gevalletje graffiti, gecombineerd met besparen op toezicht. Foto's Martin Benjamins.


Amsterdam Centraal, 15 september 2007.


Emmerich, 23 januari 2007. Een besmeurde Turmtriebwagen. Foto Onno Swart.


Utrecht, 3 augustus 2007. Onderstation bij Lunetten. In de achtergrond de lijn naar Arnhem.


Amersfoort, 14 februari 2017. If you can't beat them, join them. Om graffiti-artiesten op afstand te houden, is dit onderstation van een landschapschildering voorzien. Dit is werk van Robert-Jan Brink, beter bekend als de verfdokter. www.verfdokter.com.


Essen (B), 27 augustus 2007. Graffiti zie je in België wat minder dan in Nederland, maar als het gebeurt wordt het meteen goed aangepakt. Dit is de pendeltrein naar Antwerpen.


Valleilijn, medio augustus 2007. Dat iemand kans ziet om 's nachts treinen aan de buitenkant te besmeuren, daar kan ik me nog iets bij voorstellen. Maar als een zekere "Dreamer" op zijn gemak het complete interieur van een treinstel kan behandelen, dan moet er wat anders aan de hand zijn. In dit geval gaat het om het ontbreken van toezicht. Connexxion vindt het te duur om conducteurs in te zetten, zodat de jeugd (waaronder veel zogenaamd christelijke scholieren uit Barneveld en Lunteren) onbelemmerd tekeer kan gaan. Oppakken en kaalplukken, lijkt me het devies. Bestaat het speciale graffititeam van de politie eigenlijk nog? Deze foto van treinstel 836 is gemaakt door Benjamin van Waart.


Ede-Wageningen, 2 september 2007. Treinstel 838, een week voordat Connexxion de gehuurde treinstellen moet teruggeven aan de NS, in de staat waarin ze zich aan het begin van de huurperiode bevonden. Dat zal een kostbare zaak worden. Aan de andere kant heeft Connexxion wel een hoop geld bespaard door vrijwel geen conducteurs of andere bewaking in te zetten.


Amersfoort, 1 september 2007. Deze creatieve geest heeft een ander deel van treinstel 838 onder handen genomen. Je zou dit inverse graffiti kunnen noemen: patronen uitsnijden uit op treinen geplakte stickers. Spuiten is zó 2006! En je hoeft er ook geen spuitbussen voor te jatten, alleen maar een Stanleymes. Foto Mark de Koning.


Bohinjska Bistrica, 24 juli 2008. Dieseltreinstel met Sloveense graffiti. Foto Klaas-Jan de Groot.


Niet zo...

... maar zo!

Foto's Henk Koster (Hilversum, 18 april 2009) en Nico Spilt (Vechten, 19 april 2009)


Bunnik (Mereveldseweg), 28 juni 2010. VIRM in Olympische uitvoering, onder handen genomen door een graffitispuiter.


Bunnik, 5 juli 2010.


Schiphol, 21 februari 2011. Graffiti op Fyra. Foto Geert Kistemaker.


Nijmegen, 18 maart 2011. Afgevoerde Plan V's.


Rhenen, Achterbergsestraatweg, 23 maart 2011. Bijzondere graffiti op een SLT: "...want oude treinen zijn mooier!" Vanuit een rijdende auto gefotografeerd door Jan Jaap Westhof.


Breukelen, 24 augustus 2010. "Al draagt een V250 een mooie beschildering, het is en blijft een lelijk ding." Na een proefrit naar Eindhoven keert dit Fyra-treinstel weer terug naar de Watergraafsmeer. Filmbeeld.

Kruimeldief volgens Henk Koster.      (webmaster in actie)


Stokslagen

 

NRC Handelsblad, 26 juni 2010. Stokslagen voor graffitispuiter; in Singapore zijn ze niet vies van pittige straffen. Stokslagen worden uitgedeeld door een geoefende karateka, dus die komen flink aan. Wel is er een arts die toezicht houdt. Foto rechts: Amsterdamse metro, 18 maart 2010. Ja, ik fotografeer graffiti en ik ben niet per se tegen stokslagen.


Legale graffiti

Legale graffiti, op een daarvoor bestemd muurtje bij een skatebaan. In de zomer van 2008 gemaakt door Mees Lauman. Mees bezit modeltreinen van Fleischmann. Ook die worden natuurlijk niet beklad!


Bunnik, 25 maart 2005. Kunst of graffiti? Loc 218 212 met gezelschapstrein TEE Rembrandt op weg naar Amsterdam.


Stencil Station (Hugo Kaagman)

Spoorwegmuseum, 8 april 2012. Hugo Kaagman heeft zich met sjablonen en spuitbussen mogen uitleven op enkele collectiestukken, waaronder een bovenleidingmontagewagen.

Spoorwegmuseum, 13 mei 2012. Loc 673 na de behandeling door Hugo Kaagman. Dat is niet de man op de loc, want dat is gewoon Marcel van de Werkgroep Materieel.

Bulleid Pacific met vastgebonden vrouw, gedacht in Delfts blauw.

Een dame zit met haar caboose op een caboose.

Amsterdam RAI, 18 januari 2014. Koninklijk werk van Hugo Kaagman. Foto Rienk Nauta.

Website van de Stencil King: www.kaagman.nl. Hij heeft lang een atelier gehad op het perron van Amsterdam RAI.


Beetje geïnspireerd door Hugo Kaagman.


Je hebt fanatieke treinliefhebbers. En je hebt erg fanatieke treinliefhebbers. Dit gaat er nooit meer af, meldt Jan de Klerk.


Muurkunst in Zuilen

Utrecht, 20 juli 2015. In de Meidoornstraat en de Goudsbloemstraat zijn muurschilderingen aangebracht ter herinnering aan Werkspoor. Dit is officieel goedgekeurde muurkunst. Lees hier meer over.


Graffiti-slachtoffer

Spoorwegmuseum, 16 juli 2015. Treinstel 386 is onderhanden genomen door vandalen. Dat is gebeurd aan de kant die voor de buitenwereld niet zichtbaar is - zo laf waren de spuiters dan weer wel. Foto gemaakt door iemand van het museum. Ook treinstel 766 is weleens graffiti-slachtoffer geweest; zie hieronder.


Treinstel 766 beklad

Museumtrein 766 beklad met graffiti

Treinstel 766 stond enkele dagen opgesteld in Haarlem en werd in die tijd be­smeurd met graffiti. Het stel stond op een plek, bij de Gonnetstraat, die eenvoudig toegankelijk is voor iedereen.

“Haarlem heeft al een slechte reputatie als het gaat om het bekladden van trein­stellen, maar we hadden gewoon even een plek nodig om de trein neer te zetten na de onderhoudsbeurt. Daarna zou de trein teruggaan naar het afgesloten rangeerterrein in Amsterdam. Ik denk dat we nu voor enkele tienduizenden euro’s schade hebben”, aldus een boze secretaris Bas Crijns van de stichting Exploitatie en Onderhoud Mat’54. De stichting beschikt over weinig geld. Vrijwilligers gaan proberen de graffiti aan weerszijden van het treinstel te verwijderen. Bij de politie is aangifte gedaan.

Bron: Haarlems Dagblad, 21 augustus 2007

Hondekop Erik de Zwart beklad

Erik de Zwart was woedend, toen bleek dat vandalen 'zijn' historische Hondekop hadden beklad met graffiti. Het treinstel was in Haarlem om daar een revisie te ondergaan. “Onze donateurs zijn al jaren bezig om met heel veel moeite geld bij elkaar te scharrelen voor de restauratie. En nu hebben we een schadepost van minstens 15 mille”, aldus een teleur­gestelde Erik de Zwart, voorzitter van de Stichting Mat'54 Hondekop-vier. “Volstrekt idioot dat dit soort vandalen geen enkel respect heeft voor de spullen van anderen”, vervolgt Bas Crijns, secretaris van de stichting.

Het treinstel reed tien jaar geleden voor het laatst. Honderden treinliefhebbers zijn bezig om de benodigde drie ton voor de restauratie bij elkaar te brengen. “We zaten al over de helft, en dan krijg je dit”, aldus een boze Crijns. “We hebben in Haarlem een paar mensen die de trein voor ons in de gaten houden, maar die kunnen er natuurlijk niet naast gaan slapen. We hopen het te kunnen overschilderen, maar hoogstwaarschijnlijk moet er een professionele schoonmaakploeg aan te pas komen. Dat met veel moeite ingezamelde geld hadden we natuurlijk liever aan de échte restauratie besteed!”

Bron: De Telegraaf, 21 maart 2008. Vanwege auteursrecht kan ik de foto niet laten zien, alleen deze link: "Erik de Zwart staat er nu gekleurd op"

Erik de Zwart woedend om bekladding trein

Erik de Zwart is woedend. Een historisch treinstel in Amersfoort is beklad. "Sommige mensen noemen graffiti kunst, maar dit is gewoon ordinaire vernieling van privé-eigendom," aldus Erik. "Een graffiti-artiest laat altijd een handtekening achter, een tag. Dus ik hoop dat de dader aan de hand daarvan opgespoord kan worden." De vrijwilligers zijn al drie jaar bezig met het opknappen. Het is de bedoeling dat het treinstel eind dit jaar weer ingezet kan worden voor ritten en evenementen.

Bron: www.rtlnieuws.nl, 17 februari 2014

Treinengek Erik de Zwart witheet om bekladde wagons

Dood- en doodziek zijn ze ervan. Jarenlang hebben tientallen vrijwilligers ontzettend hard gewerkt om hun 'hondekop', een klassieke trein, helemaal op te knappen en nu is hun werk in één klap tenietgedaan door 'spuitbusterroristen'. Erik de Zwart, vooral bekend als radiomaker maar ook treinengek bij uitstek, is woedend op de graffitikunstenaars die afgelopen weekend hun slag sloegen op een terrein van ProRail in Amsterdam. Daar zagen zij tussen alle andere treinen de bijzondere 'hondekop' staan. Ze spoten de groene trein flink onder en vertrokken als dieven in de nacht na het achterlaten van hun 'tag'.

De Zwart, die spreekt namens de Stichting Hondekop die de trein in eigendom heeft, is witheet. "Dit is het werk van rapaille dat het eigen plasje wil afzetten. Het heeft niks, maar dan ook niks, met kunst te maken. Maar de mensen die deze trein besmeuren, vernielen wel de kunst van een ander." (...) "Wat mij betreft komt de Tweede Kamer terug van reces en worden ze eindelijk eens aangepakt. Dankzij die tags is heel makkelijk te achterhalen wie dit doet, maar er gebeurt nooit iets mee. Dat terwijl dit gekladder met graffiti de samenleving jaarlijks miljoenen euro's kost."

Bron: RTVNH, 29 juli 2016

Erik de Zwart: "Wanneer gaan we vernielers nu eens zwaar straffen?"

Amsterdam, 19 december 2016. Hondekop 766 is weer eens onderhanden genomen. Erik de Zwart reageert via Twitter:

Erik de Zwart

Treinliefhebber en dj Erik de Zwart bemoeit zich niet alleen met treinstel 766 en met de grote Zwiterse modelbaan in zijn Larense tuin. Hij spreekt ook weleens films in, zoals de Nederlandse versie van Thomas the Tank Engine en de breedbeeldfilm Rocky Mountain Express.

In mei 2018 interviewde ik hem voor NVBS Actueel: De tuinbaan van Erik de Zwart.



Den Haag HS (Parallelweg), 19 februari 2017. Sprinter 2938 heeft een zwarte neus gekregen van een kennelijk in een wat sombere bui verkerende graffitispuiter. Foto Maarten van Mierlo.


Zomaar een mening

"Echt slim om aandacht aan graffiti te besteden. Zeker als je foto's op sites gaat plaatsen, waarvan de maker pretendeert dat die veel bezocht wordt. Hiermee moedig je spuiters alleen maar aan. En of het nou museummaterieel betreft of een andere trein, dat maakt in mijn ogen geen verschil. Ik zou de webmaster met klem willen aanraden de graffitifoto's van zijn site te willen verwijderen. Hij staat er zelf niet bij op, dus kan ik geen andere zwaarwegende redenen bedenken om het niet te doen."

Dit mailtje ontving ik op 23 augustus 2007. De toon hiervan beviel me helemaal niet, dus bij uitzondering heb ik er niet rechtstreeks op gereageerd. Ik maak graag zelf uit wat ik met mijn site doe.



In mijn boekenkast

From Station 2 Station. Graffiti on Dutch trains and subways 2005-2006.

A unique document that represents the greatest graffiti on Dutch steel during the years 2005-2006. Hardcover with 120 pages and more than 900 photos. Focus on Dutch Bananas and Amsterdam Subway. This book offers a reflection on arguably the most interesting subgroup within graffiti culture, photographed and compiled by Polly Lugz. It features work by the most active writers and crews from the Netherlands and a host of international writers who have visited our country to paint trains or the Amsterdam subway. ISBN 9789490155018, € 24,95.


Graffiti op je modeltreinen? Dat kan, maar je wilt dat natuurlijk wel netjes doen. Bijvoorbeeld met de decals van Andreas Nothaft Hobbybedarf. Ik mocht in 2014 een setje uitzoeken in ruil voor een advies. www.modellbahndecals.de


Zie ook:




vorige       start       omhoog