Fun for kids

En andere neptreintjes.



Madurodam

 

In 1960 keek ik (tweede van links) met mijn zusje Carina (derde van links) naar de autosnelweg van Madurodam. In 1996 zaten mijn dochters Karin en Charlotte (beiden met ballon) op dezelfde plek. De snelweg is aan de tijd aangepast, hoewel misschien niet helemaal: het zou echter zijn geweest als de auto's nu bumper aan bumper stilstonden...


Verkeerspark Assen

   

Verkeerspark Assen, zomer 1959. Een door een "locomotief" van Spoorijzer getrokken treintje. Op de eerste foto laat ik zien hoe lenig ik toen al was. In het treintje zitten verder mijn moeder, mijn broer en mijn zus.

Assen, Jeugdverkeerspark "De Gouverneurstuin". Jaren 60. Hier kon je met trapauto's oefenen voordat je opging voor je rijbewijs. Ansichtkaart JosPe, Arnhem, 20247.


De Efteling

 

De Efteling, 30 juli 1970 en 13 augustus 1999. Stoomloc "Aagje" is een in 1911 door Orenstein & Koppel gebouwd locje dat dienst heeft gedaan bij steenfabriek IJsseloord in Arnhem. Het locje is aangepast aan de ideeën van Anton Pieck, de ontwerper van de Efteling. Zo heeft het bijvoorbeeld een losse tender gekregen, omdat het publiek die nu eenmaal verwacht bij een stoomloc.


De Efteling, 13 augustus 1999. Loc "Moortje".

In 1978 kwam loc "Neefje" in dienst. Deze loc is ver­noemd naar Kees Neve, die de oorspronkelijk vuurloze loc ombouwde tot een 'echte' stoom­locomotief. Deze loc is niet meer rijvaardig en staat nu als monument op de St. Nicolaesplaets. In plaats daarvan is in 1991 loc "Trijntje" in dienst gekomen, die nieuw is gebouwd in Engeland. De oudste stoomloc is "Aagje". Verder is er een diesel­locomotief die wordt gebruikt om 's ochtends een controle­rondje te rijden en afval van het traject te verwijderen.


De Efteling, 1960 en 1999. Kinderspoor (traptreintjes).

Uit de tijd van Anton Pieck dateert ook een spoorbaan waarop kinderen een locomotief al fietsend kunnen voortbewegen. In 1960 mijn broer Leo en ik, bijna veertig jaar later mijn dochters Karin en Charlotte. Het Kinder­spoor is na 1999 afgebroken en op een andere locatie herbouwd.

Voor meer informatie over de trap- en stoomtreinen zie de Eftepedia (zie link hieronder).


Diorama

"Kijk je ogen uit in de deze 60 meter lange miniatuurwereld waar dag en nacht elkaar in snel tempo afwisselen. Geniet van de kleine dorpjes en hun bewoners, en de prachtige bergen en de beekjes. En zie je die treintjes, ze rijden door heel het land." Dit juicht de Efteling over het diorama, dat in 1971 is ontworpen door Anton Pieck. Maar reken niet te veel op die treintjes: het is toeval als er eens eentje rondrijdt.

Eftepedia

Veel informatie over de Efteling is te vinden op de Eftepedia. Ook over de spoorbedrijven:



Märklin Minex

Twee Märklin Minex-locjes die ik eind 2021 kocht. Aan het diesellocje heeft iemand zitten prutsen en er vervolgens grijze plaatjes tegenaan geplakt. Daardoor kon ik het goedkoop kopen (40 euro). Ook het stoomlocje was betaalbaar (99 euro). Minex is maar kort, 1970-1972, op de markt geweest. De Minex-treinen zijn op schaal 1:45 maar rijden op normale Märklin-rails en met gangbare transformatoren. Het is schaal 0 op smalspoor, aangeduid als 0e. Er zijn ook een paar personenrijtuigen en goederenwagens gemaakt, maar die zijn nogal schaars en daardoor prijzig. Ik moet daar nog eens een keer tegenaan lopen. Voor de foto heb ik er een paar gewone kiepwagentjes van Märklin aan gehangen. Zeldzaam is de Minex-seinpaal, handbediend met stroomonderbreking. In de Efteling heeft jarenlang een Minex-treintje gereden. De merknaam Minex is in 1939-1941 door Märklin gebruikt voor Meccano-achtige bouwdozen.


Spoorwegmuseum Utrecht, 5 januari 1996. Een door de Hoogovens geschonken dieselloc (in 2003 gesloopt). Op de voorgrond een door een bromfietsmotor aangedreven TGV, met twee van mijn dochters erin.


In het Wiener Prater is een miniatuurspoorlijn aangelegd. Hierop rijden allerhande fantasievoertuigen, maar ook fraaie op schaal gebouwde stoomlocs. Deze prentbriefkaart heb ik tijdens mijn bezoek in 1973 gekocht.


Harderwijk, 23 oktober 2002. Ik heb weleens mijn bedenkingen geuit over de directeur van het Spoorwegmuseum: Marten Foppen. Alsof die man, die vroeger directeur van het Dolfinarium was, niks met treinen zou hebben. Maar dat klopt niet: ook het Dolfinarium is bekend met railvervoer.


Wernigerode, 4 augustus 2004. Locomotief in de hal van het DB-station.


 

Wernigerode, 4 augustus 2004. Het slot van Wernigerode ligt op een flinke berg. Je schijnt het vanuit het centrum in een half uur te kunnen bereiken, maar er rijden ook treintjes naartoe. Er zijn twee concurrerende lijnen: de Wernigeröder Bimmelbahn (geel) en de Wernigeröder Schloßbahn (oranje), die via verschillende routes naar het slot rijden. Onderweg vertelt de bestuurder iets over de stad. Zie verder het thema over de Harzer Schmalspurbahnen.


 

Helmond, 19 augustus 2006. Dit weekend was het "Jazz in Catstown". Bezoekers van dit jazzfestival kunnen zich met comfortabele treintjes laten vervoeren. Zie ook het thema Trein & bier. Foto's Arnold de Vries.


Almere, 23 augustus 2022. De Floriade Explorer verzorgt rondritten over het Floriade-terrein in Almere.


Amsteltrein

Amsterdam, Amstelpark, 31 mei 2013. De Amsteltrein, getrokken door een echte Porsche. Dit is een van de veertien tussen 1958 en 1971 in Duitsland gebouwde treinen. Ze deden dienst op Parkeisenbahnen. De locomotief wordt aangedreven door een Porsche-motor. Om precies te zijn: een vereenvoudigde versie van de motor uit de Porsche 356. Van deze motor was ook de motor van de VW Kever afgeleid. De spoorwijdte is 60 cm. In 1972 reden twee van deze treintjes op de Floriade in het Amstelpark. Een daarvan doet hier nu nog steeds dienst, zie www.amsteltrein.nl. Ook in Duitsland zijn nog enkele treintjes actief. Bron: artikel in Op de Rails, 2012-5 blz. 250.

Zie ook:



Berenboemel Amersfoort

Amersfoort, 18 mei 2014. Dierenpark Amersfoort is in 1948 geopend. Eind jaren zestig werd een spoorlijn door het park aangelegd. Hierop rijdt "De Berenboemel". Het spoor is 34 centimeter breed. De twee locs zijn gebouwd door de firma Schwingel uit Leverkusen. Tussen 1960 en 1985 heeft dit bedrijf diverse Parkeisenbahnen aangelegd. Het tracé in Amersfoort is enkele malen gewijzigd. Een rondrit duurt ongeveer vijf minuten en kost een euro.


Zie ook:




vorige       start       omhoog